Allegri: "Nyugodtnak kell maradnunk ahhoz, hogy üldözőbe vehessük az Intert"

maxi_vs_sassuolo.jpgA Juventus ma este Dušan Vlahović két fantasztikus találatának és Federico Chiesa kései góljának köszönhetően 3:0-ás győzelmet aratott a vendég Sassuolo ellen a bajnoki idény második felének első megmérettetésén, a találkozót követően pedig a csapat mestere, Massimiliano Allegri is csak elismerően tudott nyilatkozni fiai produkciójáról.

"A sok gól nem szórakoztatás, hanem győzelem kérdése, mivel a futballban egyedül ez számít, minden egyéb pedig másodlagos. Ma este nem volt könnyű meccsünk, mivel egy olyan csapattal néztünk szembe, mely egy fordulóval ezelőtt megverte a Fiorentinát, előző találkozásunk alkalmával pedig négy gólt szerzett ellenünk. A Sassuolo erejét az is megmutatja, hogy az alakulat még akkor is képes volt veszélyt okozni a kapunk előtt, mikor úgy tűnt, hogy a dolgaink kifejezetten jól mennek, ám ez nem meglepő, hiszen végső soron mégis csak olyan labdarúgókat foglalkoztatnak, mint Domenico Berardi, vagy Armand Laurienté" – hangsúlyozta a tréner a DAZN riporterének. 

"Wojciech Szczęsny mindkét játékos lövésénél bemutatott egy-egy nagy védést. Az eredmény boldogsággal tölt el bennünket, holnap azonban már a vasárnapi, Lecce elleni összecsapásra fogunk koncentrálni, elvégre a 49 pont semmire sem elég, ami miatt az a feladatunk, hogy folytassuk a megkezdett munkát és fejlődési ívet, csendben, leszegett fejjel tevékenykedve. Alapvetően jó mérkőzést tudhatunk magunk mögött, ugyanis számos lehetőségünk volt, ám néhány technikai hiba még így is becsúszott, példának okáért sokkal megfontoltabb döntéseket kéne hoznunk az ellenfél büntetőterületének közelében. 

A cserék ismét kiválóan teljesítettek, ami továbbra is nagyon fontos szempont egy ilyen hosszú szezon során. Tisztában vagyunk vele, hogy állandóan feszegetnünk kell a határainkat, s hogy a hibáink korrigálására kell törekednünk, ám a legfontosabb az, hogy megőrizzük a mostani csapatszellemet, hiszen minden eredményünket a közösség összetartásának köszönhetjük. A zöld-feketék mindig nagy fejtörést okoznak számunkra, hiszen hajlamosak tudatosan lassítani a játék ritmusát, a szünetet követően pedig könnyen mutathatnak be egy 180 fokos fordulatot, ahogy a Mapei Stadiumban vívott meccsünkön is történt. Ma este azt mondtam a srácoknak, hogy az általuk kifejtett nyomásgyakorlás valószínűleg döntő jelentőséggel fog bírni, ezért pedig nagyon gyors reakciót kell adnunk egy-egy labdavesztés után, mikor pedig ezt valamiért nem tudjuk kieszközölni, rögtön feszesebbé kell tennünk a sorainkat, s be kell húzódnunk azok mögé, semlegesítve ezzel a Sassuolo által képviselt gyorsaságot. 

A srácok ma este nagyon ügyesek voltak, s hatékonyan értették meg a mérkőzés eltérő pillanatait. Nagyon fontos, hogy a nehéz helyzetekben érettséget mutassunk, és megőrizzük a kontrollt az események fölött. Az utóbbi időben e szellemiségnek megfelelően fejlődtünk, ami kifejezetten örvendetes, tekintve, hogy számos, aránylag kevés tapasztalattal bíró futballistánk van. Gyermekkoromban mestereim gyakran mondták, hogy csak dobjuk be a pályára a labdát, amit majd valaki levesz helyettünk, és megoldja az adott szituációt. Kenan Yıldız kapcsán hasonló érzéseim vannak. Ő minden tekintetben egy kimagasló tehetség, mivel nagyon ritkán hoz rossz döntéseket, ritkán kezeli le rosszul a játékszert, vagy ritkán vét el egy passzt. Ezek olyan tulajdonságok, melyek ösztönösen megadattak számára, mivel a szóban forgó jellemzőket csak a legritkább esetben lehet megtanulni. Az általam korábban szintén edzett Kingsley Coman véleményem szerint nem hasonlít a törökhöz, mivel a francia inkább egy szélső, aki posztjából fakadóan kevesebb alkalommal kerül a kapu elé, mint Kenan. 

Yıldıznek a lábában van a gól, ám még mindig nagyon fiatal. Úgy vélem, előfordulhat, hogy a kezdeti fellángolás után hamarosan egy kisebb hullámvölgybe keveredik, ami a korára való tekintettel nem lenne meglepetés, s éppen ezért szerencse, hogy öt támadóval számolhatunk. Moise Kean hamarosan visszatér, én pedig végtelenül nyugodt vagyok, főleg úgy, hogy ma este Federico Chiesa egyből betalált a Sassuolónak. A jövőre nézve természetesen szeretném, ha az olasz többet tenne hozzá a csapat produkciójához, mivel kifejezetten fontos tulajdonságokkal áldotta meg a sors, innentől fogva pedig mindenkin rengeteg múlik majd, főként azokon, akik egyedül is képesek változtatni egy-egy összecsapás menetén. 

Dušan Vlahović folyamatosan fejlődik, ma pedig kiválóan játszott. Figyelembe kell vennünk, hogy még ő is csupán huszonhárom esztendős, ami miatt nem mindig képvisel kellő érettséget: a Frosinone elleni csütörtöki kupameccsen például nem alkotott maradandót, sőt, kifejezetten hátrányos dolgokat mutatott be az együttes szempontjából. A ma esti találkozó előtt azt mondtam neki, hogy higgadtnak kell maradnia ahhoz, hogy gólokat szerezzen, ennek eredményeképp pedig sokkal felszabadultabban és tisztábban futballozott, miközben nem állt le vitatkozni a bíróval. A továbbiakban is ki kell tartania a mostani mentalitás mellett, elvégre ifjú kora miatt még rengeteg növekedési potenciál van benne. Az idő végső soron neki dolgozik, ám nem szabad elkövetnie azokat a baklövéseket, amiket a múlt héten láthattunk tőle. 

Ha a vadász meglát egy nyulat a mezőn, akkor üldözőbe fogja venni azt. Ez így természetes, hasonlóan a tolvajok és az őrök macska-egér játékához. A tolvajok szaladnak, az őrök pedig a nyomukba erednek. Az Inter és a Juventus párharca is ilyen, ahhoz viszont, hogy eredményes üldözőkké váljunk, rendkívül nyugodtnak kell maradnunk. Vasárnap nehéz mérkőzés vár majd ránk a Leccével szemben, ahol ismét a három pont megszerzése lesz a cél, különösképpen azért, mert most ismét 16 pont a differencia közöttünk és az ötödik helyezett között, ami 18 fordulóval az idény vége előtt igencsak pozitív. Biztos vagyok benne, hogy a hétvégén nagy kihívással fogunk szembesülni, mivel mindig nehéz diadalt aratni a sárga-piros mezesek otthonában. Egyszerre egy lépésben gondolkodunk, hiszen egyszerre nem játszhatunk le két összecsapást" – összegzett General Max. 

A találkozó összefoglalója: