Allegri: "Minden szezonban előfordulnak hasonló hullámvölgyek"

max_allegri_pre_frosinone.jpgA Juventus holnap kora délután a Frosinone alakulatát fogadja majd a bajnokságban, s nem is lehet vita tárgya, hogy a csapatnak mindenképpen vissza kellene térnie a győztes útra négy nyeretlen meccset követően. Az együttes szakvezetője, Massimiliano Allegri mai nyilatkozatában elsősorban ennek fontosságát igyekezett kiemelni, ám szót ejtett a jövőt övező kérdésekről, valamint néhány játékosáról is. 

"A héten jól dolgoztunk, ahogy azokban a hetekben is, mikor negatív eredményeket értünk el, így ez önmagában nem sok mindenről árulkodik. Az ehhez hasonló hullámvölgyek előfordulnak a futballban, ám csapatunk továbbra is jó erőkből áll, most pedig az a célunk, hogy visszatérjünk a győztes útra. A felálláson biztosan nem kell majd változtatnunk, elvégre a védekezés során alapvetően is négy labdarúgót szoktunk hátravonni" – fogalmazott General Max. 

"A Hellas Verona elleni találkozó nem egy anomália volt, mivel hasonló összecsapásokat vívtunk idegenben a Sassuolo, majd itthon a Bologna ellen is. A szóban forgó három meccsen két döntetlent játszottunk, míg egyszer kikaptunk, most pedig az a feladatunk, hogy visszanyerjük azt a rendezettséget és a tömörséget, ami eddig jellemzett bennünket. Egy mérkőzésen bármi megtörténhet, ugyanakkor nagy nyugalommal kell pályára lépnünk, ami Veronában sajnos hiányzott belőlünk, holott alapvetően akkor is remek lehetőségeket alakítottunk ki. 

Nagy lelkesedés van bennünk. Az edzői munka elsősorban szenvedélyről és szeretetről szól, én pedig minden csapatomnál ezt képviseltem, az Aglianesétől egészen a Juventusig. Tíz évvel ezelőtt álltam a Bianconeri szolgálatába, ami azt jelenti, hogy igen hosszú ideje itt vagyok, még akkor is, ha közben beiktattam egy kétéves pihenőt. Nagy felelősség nyomja a vállam, hiszen 2021-ben egy új projektet indítottunk el Andrea Agnelli elnök úrral, Federico Cherubinivel, Maurizio Arrivabenével, valamint Pavel Nedvěddel, most pedig Maurizio Scanavino és Cristiano Giuntoli jelenléte mellett folytatjuk a munkát.

Az Öreg Hölgynél mindig a győzelem a cél, mi pedig ebben a szellemben dolgozunk. Mindannyian nyerni akarunk, s minden tőlünk telhetőt meg is teszünk ennek érdekében, ám tudnunk kell, hogy rajtunk kívül az ellenfelek is hasonlóképp gondolkodnak. A Bianconeri a történelem során csak két alkalommal nyert kettőnél több bajnoki címet egymás után: zsinórban ötöt a Carcano-korszakban, majd kilencet az elmúlt évtizedben. Valójában ezek a sikerkorszakok jelentik a kivételt és az eltérést a sormintától, nem pedig a mostani állapot. Sorozatban három bajnoki címet nyerni páratlanul nagy kihívás, s nem véletlen, hogy ez csak két alkalommal sikerült a történelem során. Úgy gondolom, hogy egy pontvadászat dinamikájának szempontjából egyébként ez is lenne a normális, úgy Olaszországban, mint Európa többi topbajnokságában és a Bajnokok Ligájában. 

Most az építkezés fázisában vagyunk, a magam részéről pedig akkor is elégedett lennék, ha újra bejutnánk a BL-be, s ha megnyernénk a Coppa Italiát, ami szintén nehéz feladatnak bizonyul. Most azonban a holnapi meccs a legfontosabb, hiszen ismét be kell gyűjtenünk a három pontot. A srácok jó edzésmunkát végeztek a héten, mindazonáltal a kihívások sora még nem ért véget, hiszen a BL-hez legalább 70 pontra van szükségünk, s bár ez a hullámvölgy fontos tanulságokat adhat a tapasztalatszerzés szempontjából, jobb lenne pontot tenni a mostani időszak végére. 

Róma sem egy nap alatt épült, nekünk pedig ugyancsak rengeteg erőfeszítést kell tennünk és számos áldozatot kell hoznunk az eredményesség érdekében. Ha nem a helyes módon végezzük a munkánkat, azt kockáztatjuk, hogy mindent lerombolunk, amit eddig sikerült felépítenünk. Egyelőre nem áll fenn ez a kockázat, mivel a srácok jól kezelik a nehézségeket, ami természetesen rám is igaz. A következő három hónapban a BL-helyek valamelyikének megszerzésére kell összpontosítanunk, ugyanis ez az eredmény elképesztően fontos lenne a klub gazdasági és sportszakmai jövője miatt. Jelenleg semmi más nem számít, ekképp pedig a mostani helyzetben kizárólag a holnapi meccsel foglalkozhatunk. Ha végeztünk a Frosinone alakulatával, a Napoli elleni rangadóval fogunk foglalkozni. Az idény vége még nagyon messze van, hiszen még 13 meccsünk lesz, ami 39 begyűjthető pontot jelent. 

Úgy vélem, hogy holnap a legmegfelelőbb csapatot küldhetjük majd pályára a Kanárik legyőzésének érdekében, a kezdőn kívül pedig persze ott lesz számunkra a kispad is, ami szintén nagy erőforrást jelenthet. Az utóbbi időszakban közösen birkóztunk meg a nehezebb pillanatokkal, most pedig csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e kimászni a gödörből. Egyetlen csapat sem fog győzelmeket ajándékozni nekünk, ekképp pedig rendet, tömörséget, türelmet, és nagy fizikai erőt kell megtestesítenünk a futballpályán. Pályafutásom eddigi éveiben mindig szembe kellett néznem a mostanihoz hasonló jelenségekkel, ahogy a médiavisszhang változásaival is: másfél hónappal ezelőtt még trónkövetelők voltunk, most pedig már balekoknak számítunk. Nem szabad foglalkoznunk a közvéleménnyel, hiszen a mi szempontunkból egyedül a foci számít. Az ilyen szituációkra fejlődési lehetőségként kell tekintenünk, miközben a BL elérésére kell összpontosítanunk. 

Jelenleg semmit sem tudok mondani a jövővel kapcsolatban, csak azt, hogy szerződésem még 2025-ig érvényes, legfontosabb célom pedig az, hogy visszavezessem a Zebrákat a Bajnokok Ligájába. A Juventus 2011 óta mindig ott volt a sorozat csoportkörében, idén pedig meg kell erősítenünk a tavalyi eredményt, mikor papíron bejutottunk a BL-be, viszont rajtunk kívülálló okok miatt végül mégsem tudtuk kvalifikálni magunkat. Figyelembe véve, hogy milyen jelentősen csökkentettük keretünk átlagéletkorát, s hogy ehhez képest milyen pozíciót foglalunk el a tabellán, egyértelműen jó munkát végzünk. Nem szabad a jövővel foglalkozni, mivel egyelőre sem a BL-ben való szereplés, sem pedig a kupadöntő nem biztos. Ezen célok eléréséhez nyugalomra, türelemre, valamint kiegyensúlyozottságra van szükség, főleg mentális szinten. A kritikát értelemszerűen el kell fogadnunk, azonban munkánkkal tennünk kell azért, hogy a negatív vélemények ne legyenek helytállóak. 

Adrien Rabiot legutóbb nem játszott jó meccset, azonban lőtt egy gólt, s jó labdákat adott Dušan Vlahovićnak. A francia egy kivételes játékos, akitől éppen ezért többet várunk fizikai és technikai szinten. Adriennek a rangadókon is meg kellene csillogtatnia képességeit, ám biztos vagyok benne, hogy a következő három hónapban ő is ezen dolgozik majd. A jövőben lehetőségünk lesz arra, hogy több támadót foglalkoztassunk. Jelenleg csak Vlahović, Federico Chiesa, valamint Kenan Yıldız áll rendelkezésünkre, később azonban Andrea Cambiaso is feljebb kerültet, mivel karakterisztikája alapján mindenképpen az előbb felsorolt labdarúgók között lenne a helye. A védelembe olyan játékosok kellenek, akik tudják, hogy miként kell szilárd falat alkotni, s meggátolni az ellenfelet a gólszerzésben. Az elmúlt négy meccset négyszer találtak be ellenünk, ami nem árulkodik jó tendenciáról. 

Carlos Alcaraz egy jó srác, s egy remek futballista. Elégedett vagyok az általa végzett munkával, s minden bizonnyal holnap is pályára küldöm majd őt, ám azt még nem tudom, hogy pontosan mikor. Erről reggel fogok dönteni, s várhatóan igen gyorsan, hiszen fél egykor már pályára kell lépnünk. Az argentinnak nincs sok rutinja, ugyanakkor igen technikás, s jó lövéseket ereszt el, amire mi is bátran építhetünk. Úgy gondolom, hogy Carlos elsősorban egy támadó középpályás, aki közvetlenül a csatárok mögött érzi jól magát. Ahogy eddig észrevettem, leginkább ezt a szerepkört tudja eredményesen betölteni. 

A Bajnokok Ligájáért rajtunk kívül az Atalanta, a Bologna, a Roma, és a Lazio is versenyben van. Még rengeteg forduló van hátra, s nehéz lenne megmondani, hogy közülük ki az erősebb, vagy a veszélyesebb, ám az biztos, hogy mindegyikük erős, minőségi alakulat" – összegzett Allegri.