Allegri: "Az ördög a legapróbb részletekben rejlik"

max_allegri_pre_hellas.jpgA Juventus csupán egyetlen pontot volt képes begyűjteni az előző három bajnoki találkozón, azonban Max Allegri fiai holnap este visszatérhetnek a győztesek útjára, ami a mester elmondása szerint alapvető elvárás a csapattal szemben. A szakvezető a Hellas Verona elleni meccs előtt tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a legfőbb cél továbbra is a Bajnokok Ligájába való visszajutás, emellett pedig arról is beszélt, hogy szerződése továbbra is 2026-ig szól, a jövő azonban mindenki számára ismeretlen. 

"Közel sem vagyunk jó pillanatban, amit az is mutat, hogy az utóbbi három meccsen csupán egy pontot szereztünk, otthon pedig két találkozó alatt csak egyetlen egységet tudtunk begyűjteni. Veronában mindig nehéz pályára lépni, főleg úgy, hogy Marco Baroni mester még a mostani, bonyolult körülmények között is remek munkát végez. Milánóban csak a 90. percben veszítette el a találkozót, míg Nápolyban ugyancsak az utolsó pillanatokban kapott ki, miközben Monzában sikerült egyenlítenie is. A mi részünkről jó játékra, s még jobb hozzáállásra van szükség. Túl kell lendülnünk az elmúlt hetek szellemiségén, ehhez viszont oda kell figyelnünk az apró részletekre" – fogalmazott a szakvezető. 

"A legutóbbi, negatív eredmények még hátrányaik ellenére sem változtatják meg a szezonban látható trendeket. Hét évvel ezelőtt, 2016-ban egészen más helyzetben voltunk, mivel akkor csak hét ponttal voltunk lemaradva az éllovastól, és nagy változásokat kellett kieszközölnünk, míg most nincs szükségünk ilyesmire, hiszen teljesítményeink összességében véve jók voltak. Az Empoli ellen 10 emberrel kellett játszanunk, a Derby d'Italián pedig a tőlünk telhető legjobb produkciót nyújtottuk. Természetesen mindig van feljebb, csapatként, továbbá egyéni szinten is, ám az ördög mindig a legapróbb részletekben rejlik. Többé nem kaphatunk olyan gólokat, mint az Udinese, vagy az Inter ellen, ám végső soron ez is csak a részletektől függ, s ha ezekre nem figyelünk eléggé, könnyedén megüthetjük a bokánkat. Kellő koncentrációval ugyanakkor bárkit képesek lehetünk legyőzni. 

A következő órákban alaposan ki fogom értékelni sérült támadóink állapotát. Federico Chiesa felváltva játszik, s ül a betegágyon, rajta kívül viszont még három csatár áll rendelkezésemre. Itt van például Moise Kean, aki keményen dolgozik, mi pedig abban bízunk, hogy minél előbb visszakaphatjuk őt. Teljesen mindegy, hogy ki lép pályára, a lényeg ugyanis az, hogy aki a Juventust képviseli, megfelelő hozzáállást tanúsítson, s többet adjon, mint az ellenfél labdarúgói. Az akciók és a részletek során mindenképpen fejlődnünk kell, ám ezzel mindannyian tisztában vagyunk. 

Egyáltalán nem frusztrál, hogy az Öreg Hölgy immár 1000 napja nem nyert trófeát. Az előző ciklusomban  szerencsém volt, hiszen remek alakulataim voltak, akik futószalagon szállították nekem a serlegeket, az élet pedig már csak ilyen: bizonyos szakaszok lezárulnak, mások pedig megnyílnak. A dolgok nézőponttól függően változnak, az emberek pedig más-más szempontok alapján tulajdonítanak jelentőséget az egyes kupáknak. Való igaz, hogy három éve nem emelhettünk a magasba semmit, idén viszont még versenyben vagyunk a Coppa Italiáért, alapvetően pedig még mindig azon az úton haladunk, melyen az idény elején szerettünk volna. Igazság szerint a Bajnokok Ligájában is ott lenne a helyünk, s nem a mi hibánk, hogy idén nem szerepelhettünk Európában. A Juventus az elmúlt tizenegy évben mindig kvalifikálta magát a BL-be, ami az építkezés terén is nagy eredménynek számít. 

Mikor visszatértem, a klub kért tőlem bizonyos dolgokat, ezeknek pedig azóta is igyekszem megfelelni, együttműködésben az új vezetőségi tagokkal. Ha már sporteredményekről beszélünk, meg kell ismételnem, hogy a Juve 2012 óta minden évadban bejutott a BL-be, ami lehet, hogy apróságnak tűnik, ám ha azt nézzük, hogy más együttesek már 6-7 éve nem léphettek pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, rájövünk, hogy mindez nem is olyan magától értetődő. A Juve megszokta, hogy trófeákat nyer, ha pedig ez nem sikerül, frusztráció keletkezik. Ebben a helyzetben viszont nem szomorkodni és dühöngeni kell, hanem még többet dolgozni. Számos erős ellenfelünk van, a Bajnokok Ligája pedig éppen ezért jó cél számunkra: az utóbbi években ez mindig egy adottság volt a Bianconerinek, jelenleg viszont még nem tartunk ott, hogy ismét garantált eredményként beszéljünk erről. 

Egyszerre egy lépésben gondolkodunk, ez a legfőbb perspektívánk. Arra törekszünk, hogy a tőlünk telhető legjobb produkcióval álljunk elő a szezon következő mérkőzésein, ehhez azonban ki kell használnunk azokat a lehetőségeket, melyeket az utóbbi összecsapásokon nem tudtunk. Ha tisztán a játékot nézzük, teljesítményünk nem rosszabb, mint ősszel, sőt, talán némileg még jobb is. Emlékezzünk, hogy az első fordulókban több találkozót is csak az utolsó percekben sikerült megnyernünk, mikor pedig a dolgok rosszabbra fordulnak, arra kell fókuszálnunk, hogy ne engedjük kicsúszni a kezünkből a pillanatot. 

Csapatunk kerete rendkívül fiatal, ezek a srácok pedig csak most szerzik meg első tapasztalataikat a nagy rangadókon, ahogy azt Milánóban is láthattuk. Hatalmas dolog, hogy ez a Juventus ott az első helyért játszhatott. Menedzsereink mindent megtesznek a keret acélosabbá tételéért. A futball nem egy matematikai egyenlet, elvégre az eredmény rengeteg mindentől függ: az adott pillanat, valamint a játékosok állapota elképesztően fontos, nekünk pedig éppen ezért kell hatványozott figyelemmel viseltetnünk ezek iránt. A magam szempontjából csak ismételni tudom azt, amit mindig is mondtam: szerződésm 2026 nyaráig érvényes. Idén jó munkát végeztünk és végzünk, most pedig az a feladatunk, hogy a lehető legjobb helyen zárjuk a szezont. 

Minél több minőségi támadónk van, annál jobbak az esélyeink, s annál jobb produkcióval rukkolhatunk elő. A csapatnak ugyanakkor egyensúlyban kell maradnia, éppen azért, amit az előbb mondtam: a labdarúgás nem olyan, mint a matematika, máskülönben ugyanis minden sokkal egyszerűbb lenne. Nagyon fontos, hogy keretünkben olyan játékosok szerepeljenek, mint például Federico Chiesa, vagy mint Kenan Yıldız, és a többi kiválóság. Teljesen mindegy, hogy holnap ki futhat majd ki a gyepre, a lényeg elvégre az, hogy visszatérjünk a megfelelő nyomvonalra. Úgy vélem, hogy egy rendkívül fárasztó összecsapás vár ránk, amit éppen emiatt maximális odafigyeléssel kell abszolválnunk. 

Minél többet beszélünk, annál kevesebbet cselekszünk. Az eredményesség most mindennél fontosabb, hiszen egy kudarcos időszakot tudhatunk magunk mögött. A héten alaposan kielemeztük a nemrég lejátszott meccseinket, s próbáltunk odafigyelni az apró részletekre. Meggyőződésem, hogy alapvetően kiváló technikai adottságok birtokában vagyunk, ám ha ezeket nem sikerül jó teljesítményre váltanunk, fokozatosan bele fogunk szürkülni a mezőnybe. Carlos Alcaraz egy remek srác, aki gyorsan fejlődik, s hihetetlen tanulási vágy lakozik benne. Hétfőn nem küldtem pályára az Udinese ellen, mivel úgy ítéltem meg, hogy másokra van szükségünk, ám rendkívül elégedett vagyok vele. Tiago Djaló egy hosszú, lábadozással töltött időszakot követően csatlakozott hozzánk, nemrég pedig megkezdhette a közös munkát a többiekkel. Nem vagyok benne biztos, hogy a Verona ellen pályára fog lépni, ám elképzelhető, hogy jut majd neki némi tér. 

Nem tudom, hogy miért engem faggatnak Antonio Conte jövőjéről, hiszen nincsenek információimarról, hogy a mester hol folytatja majd. Egy kiváló szakemberről van szó, aki nagyszerű dolgokat visz véghez, bárhová is szegődik éppen. Nekünk viszont nem vele, vagy más, tőlünk független személyekkel kell foglalkoznunk, hanem a Verona legyőzésével, a szezon minél eredményesebb befejezésével, valamint a BL-kvalifikáció kiharcolásával. Áprilisban a Coppa Italia elődöntőjében mérjük majd össze erőnket a Lazióval, a következő három hónapban tehát mindenkitől nagy lelkesedést és szenvedélyt akarok látni, mivel csak ezeket válthatjuk majd konkrét eredményekre" – összegzett General Max.