Allegri: "A Scudetto nem válhat rögeszmévé"

maxi_pre_sassuolo.jpgA Coppa Italiában való, múlt csütörtöki továbbjutás után ezúttal a bajnokságban vár kihívás a Juventusra, akik ezúttal azzal a Sassuolóval fognak találkozni, mely az egyetlen csapat volt, ami az idényben vereséget tudott mérni rájuk. Az együttes trénere, Massimiliano Allegri szokásos meccs előtti nyilatkozatában éppen ezért óvatosságra intette fiait, emellett pedig szót ejtett a keretbe visszatérő, s az onnan kimaradó labdarúgókról, valamint leszögezte, hogy az alakulatnak innentől fogva úgy kell játszania, mintha még mindig 0 pontja lenne. 

"A csapat a héten is jó edzésmunkát végzett, mivel tisztában vagyunk a holnapi meccs jelentőségével. A Sassuolo otthonában nem volt jó esténk néhány hónapja, hiszen négy gólt lőttek nekünk. Ellenfelünk egy remek adottságokkal bíró, kiváló együttes, ám nekünk ezúttal is a három pont begyűjtése lesz a célunk. Ahhoz, hogy ezt a feladatot sikerrel abszolváljuk, fegyelmezett, rendkívül taktikus meccset kell játszanunk, s kevés lehetőséget kell engednünk a zöld-feketéknek, akik egyébként meglehetősen veszélyesek, mivel ugyanolyan lelkesen futballoznak és eredményorientáltan gondolkodnak, mint mi" – szögezte le General Max. 

"Federico Chiesa jól van, felépült, holnap pedig elérhető lesz, ami egyértelműen hozzáadott értéket jelent, mivel akik Salernóban a padon voltak, most döntő szerepet játszhatnak. Adrien Rabiot szintén biztató jeleket adott, ám az ő állapotát még ki kell értékelnünk, míg Federico Gatti és Weston McKennie eltiltásukat töltik majd. Még nem állítottam össze a kezdőcsapatot. Főleg a támadósor okoz fejtörést, ahol Kenan Yıldız és Dušan Vlahović is remekül érzik magukat, némi kihagyás után pedig Chiesa is elmondhatja ezt magáról. Moise Kean ma reggel vett részt a szokásos MRI-vizsgálaton, az orvosok szerint pedig minden rendben van vele, s hamarosan rálép a rehabilitáció útjára, ami azt jelenti, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszatérhet a gyepre. 

Jelenleg nem gondolkodunk a támadóhármas alkalmazásán, mivel kiegyensúlyozott csapatunk van, a meccsek pedig nagyon hosszúak, ami miatt a cserékre is támaszkodnunk kell. Nagyon fontos, hogy fenntartsuk a szükséges egyensúlyt, máskülönben bármi megtörténhet. A találkozók gyors egymásutánban következnek, s mivel mindegyiken a győzelem a cél, nincs sok időnk a felkészülésre és a pihenésre. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen az idény második szakasza mindig sokkal nehezebb, mint az első. 

Sosem könnyű topcsapatok mellett munkálkodni, s éppen ezért szeretnék gratulálni Carlo Ancelottinak, aki több mit két évtizede mozog ezen a szinten, bár neki biztosan nem az én dicséretemre van szüksége. Természetesen a Juventus irányítása sem egyszerű feladat, de én élvezem az ezzel járó tevékenységeket, s továbbra is szívesen ülök a kispadon. A srácokkal elsősorban a Bajnokok Ligájába való kvalifikációról szoktunk beszélgetni a megcélzott eredményekkel kapcsolatban. Az Inter elleni, február 4-i mérkőzésünket mindeddig nem hoztuk szóba, mivel egyszerre csak egy lépéssel szabad foglalkoznunk. A Sassuolo elleni összecsapást követően a Lecce elleni találkozó lebeg majd a szemünk előtt, mivel ha túl messzire megyünk, mindig csak a káosznál lyukadunk ki, amit jobb lenne elkerülni. 

Yıldız és Chiesa játszhatnának együtt, ám egy harmadik támadót egyelőre nem tennék melléjük, mivel az egyensúly csak úgy biztosítható, ha ketten vannak a pályán. Timothy Weah egyre jobb és jobb lesz, ám még bőven van hová fejlődnie, ugyanis sérülése miatt formája kissé visszaesett. Alakulatuk tudatossága egyértelműen nőtt, egyéni szinten pedig technikai és fizikai szempontból is sokat nőttünk. Az óvatosság viszont elengedhetetlen, mivel a futball olyan törékeny egyensúlyi helyzeteken alapul, amik egy perc alatt összeomolhatnak egy-egy rossz döntés esetén. Mindenképpen fenn kell tartanunk a lelkesedést, s nagy öröm, hogy a szurkolók szemében minden egyes alkalommal meglátom a szükséges elhivatottságot, valamint az évek óta nem tapasztalt tüzet. Az eufória persze egy sokkal veszélyesebb dolog, mint az alapvető lelkesedés, mivel ha elengedjük magunkat, a hibák kockázata is megnövekszik. Fontos, hogy eltökéltek maradjunk, ugyanakkor ezt az érzést határok között kell tartani. 

Nagyon jó munkát végzünk, amiért a srácokat is hatalmas köszönet illeti, ahogy természetesen a szurkolókat is. A csapatunk körül lévő egyének mind nagyon fontosak számunkra, hiszen végső soron mindannyian azért dolgozunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk futballistáinknak a pályára lépések előtt. A Juve útja teljesen más, mint az Interé, mivel a Nerazzurri a végső győzelemhez vezető nyomvonalat célozta meg, míg nekünk anélkül kell dolgoznunk, hogy rögeszmeként tekintenénk a Scudetto elhódítására. Mindent meg kell tennünk a jó eredményekért, bár a magam részéről biztos vagyok benne, hogy az Öreg Hölgy jelentős dolgokat visz majd véghez az előttünk álló öt évben. 

Gatti hiányával a védelem harmadik tagja Daniele Rugani vagy Alex Sandro közül fog kikerülni, amiről holnap döntök majd. A mercatót illető kérdésekről sosem nyilatkoztam, s most sem fogok, mivel a prioritásunk egyelőre az, hogy magabiztos teljesítménnyel kezdjük meg a bajnoki szezon második részét, elvégre holnap belépünk az évad azon fázisába, ami valóban nagyon sokat számít a későbbiek szempontjából. A Juventusnak nagy nehézségeken kellett átmennie az elmúlt két évben, most viszont kifejezetten jól érezzük magunkat. A srácok nagyon sokat fejlődtek, az általunk megszerzett 46 pont pedig elsősorban ennek köszönhető. Játékosaink produkciójuk és alapvető értékeik miatt kiérdemelték, hogy itt tartsanak, ám a végső konzekvenciákat csak május 26-án vonhatjuk majd le. 

Mint mondtam, a mercatóval kapcsolatban nem tudok érdemi válaszokkal szolgálni. Moise Kean egy fontos játékosunk, akire számítunk, s aki jól teljesített az eddigiekben. A közvélemény a csatárok értékét sajnos a gólok mennyiségében állapítja meg. A Frosinone elleni kupameccs után olvastam egy véleményt, miszerint Yıldız meccsét megmentette, hogy betalált, mivel egyébként nem játszott jól. Az igazság ezzel szemben az, hogy Kenan rendkívül hasznos volt az adott megmérettetésen, ez pedig akkor is így lett volna, ha nem veszi be az ellenfél kapuját. Federico Bernardeschi tekintetében szintén nem tudnék tanácsot adni, mivel ő a Toronto FC labdarúgója, mi pedig a saját keretünk tagjaival foglalkozunk. A játékosoknak saját maguknak kell rájönniük, hogy mihez szeretnének kezdeni a továbbiakban, hiszen ezt nem találhatjuk ki helyettük. 

A Sassuolo egy igencsak technikás és ügyes csapat, mely remekül játszik, köszönhetően az olyan játékosoknak, mint Armand Laurienté, Domenico Berardi, vagy Andrea Pinamonti. Holnapi ellenfelünk nagyon jó idegenben, az elmúlt években pedig többször is megmutatták, hogy mekkora nehézségeket tudnak okozni, ha jó napot fognak ki. A szezon alakulásával kapcsolatban eddig semmi sem lepett meg, mivel a nyári edzőtáborban tapasztalható lelkesedés egyből elnyerte a tetszésemet. A srácok készek voltak megkérdőjelezni önmagukat a fejlődés érdekében, ami egyébként a csapatszintű, valamint az egyéni növekedésnek is elengedhetetlen feltétele. Az elkövetkezendő időszakban úgy fogunk futballozni, mintha 0 pontunk lenne, mivel ez már a szezon második szakasza, az igazán nagy kihívásokkal pedig mindig itt találkozunk" – összegzett a szakvezető.