Beharangozó – a Bologna elleni meccs

bologna.pngA múlt heti döntetlennel talán végérvényesen bebizonyosodott, hogy a rossz szezonkezdet után, Max Allegri csapata nem tudja megismételni azt a bravúrt, amit a tréner előző regnálása alatt egyszer már véghez vitt, hogy kardélre hányja az egész mezőnyt, és megnyeri a bajnokságot. Ennek a csapatnak a BL-t érő negyedik hely elérése is komoly kihívás, és ez az előző két idény teljesítményét is teljesen más megvilágításba helyezi. Az összecsapás helyszíne a bolognai Stadio Renato Dall'Ara lesz, 18 órától a SPORT 2 élőben közvetíti, a játékvezetésre ezúttal a rutinos Daniele Orsatot kérték fel.

Az elismert talján sípmester 1975. november 23-án született Montecchio Maggióban, az olasz élvonalban kis híján 15 éve debütált, 2006. december 17-én egy Siena-Atalanta 1:1-re végződő találkozón. Jelenleg Vicenzában él. Minden sorozatot figyelembe véve közelít az 500. levezetett meccséhez, jelenleg ez a szám 490, sárga lapot 2392 esetben vett elő, pirosat 131-szer és pontosan ennyi büntetőrúgást végeztetett el. A legmagasabb osztályú bajnoki mérkőzéseken 250 alkalommal kapott szerepet, 1335 sárga lapot osztott ki, ezen kívül pirosból 59, büntetőből 61 szerepel a neve mellett.

A fekete-fehérekkel ez lesz a 41. közös programja, az eddigi 40-ből 21 győzelemmel, 13 döntetlennel és 6 vereséggel jöttek ki, Orsato 2007. decemberében, egy Atalanta elleni hazai 1:0 alkalmával vezetett először a Juventusnak, a gólszerző Pavel Nedvěd volt, de ő vezette a 2019-es Napoli elleni meccset is, ahol Koulibaly öngólja döntött a 92. percben a 4:3-as eredménnyel záruló összecsapáson. A legnagyobb arányú győzelem az ő jelenléte mellett a 3:0 volt, 2021-ben a Napoli, míg 2018-ban a Fiorentina ellen. Kellemetlen vereségként a Palermo elleni 3:1 virít a bizonyítványban. A most futó szezonban már dirigálta a piemontiak Roma elleni összecsapását, amit Moise Kean góljával 1:0 arányban sikerült megnyerni.

A Bologna esetében ugyanezek a számok úgy alakulnak, hogy 21 találkozó, 10 győzelem, 6 döntetlen és 5 vereség. Első randevújuk a Serie B-ben volt, 2006-ban ahol a piros-kékek 1:0-ra verték az Arezzo csapatát. 2013-ban ők is 3:0-ra tudták legalaposabban megverni a Cagliari együttesét, legcsúfosabb vereségük a 3:1 volt, a firenzeiek és őket is a palermóiak tudták  ezzel az eredménnyel helyben hagyni. Érdekes, hogy hiába a több mint 60 találka amit ennek a két gárdának fújt, ezt a párosítást még sohasem kapta meg.

A hétszeres bajnok emilia-romagnaiak jelenlegi kerete 145,5 millió eurót tesz ki, amiből Musa Barrow, a gambiai szélső egymaga 20 milliót fedez le. Átlagéletkoruk kereken 26 év, 10 válogatott játékos rúgja a bőrt a legendás rossoblu mezben. A jelenlegi idényben eddig 24 pontot raktak a kosárba, ami a tabella 10. helyére predesztinálja őket. Teljesítményük 50%-os hiszen 7-7 győzelem és vereség mellett 3 döntetlen áll a nevük mellett. Legutóbbi 5 meccsükön legyőzték a Roma és a Spezia gárdáit, míg a Toro, a Fior és a Venezia ellen vereséggel jöttek le a gyepről.

Abban a városban, amiről itt olvashattok érdekességeket, a Bianconeri nagyon eredményesen vendégszerepel, hiszen 93 látogatása alkalmával 39 meccset tudott itt megnyerni, legutóbbi 21 vizitálása alkalmából 16-ot, öt pontosztozkodás mellett, és zsinórban haton be is gyűjtötte a 3 pontot. Legutóbb a hazaiak 1998-ban tudták legyőzni a rekordbajnokot, 3:0-ra, a csatársorukat akkoriban Giuseppe Signori és Kennet Andersson alkották, míg a középpálya felelőse egy bizonyos Klas Ingesson volt. Ez volt a 23 hazai diadal egyike, döntetlen 31 alkalommal alakult ki. Ennél nagyobb arányú piros-kék győzelem csak egyszer alakult ki, az 1931-es idényben, akkor 4:0 lett a végeredmény. Az Agnelli család koronagyémántja a legnagyobb arányú győzelmeit szintén meglehetősen régen, 1950-ben és 1975-ben aratta, mindkét esetben 5:0 állt az eredményjelzőn a lefújás pillanatában. Legutóbbi bolognai összecsapásuk végeredmény e 1:4 lett, a torinói gólokat Federico Chiesa, Adrien Rabiot és Álvaro Morata szerezték, a spanyol csatár duplázni tudott. A legeredményesebb támadó ezen a gyepen Omar  Sívori a maga 7 találatával.

A hazaiak csaknem teljes kerettel várhatják a találkozót, hiszen két emberük sérült csupán, Jerdy Schouten és Kingsley  Michael, míg a Juve orvosi stábja hat játékos szereplését is kizárja, Federico Chiesa, Danilo, Aaron Ramsey, Giorgio Chiellini, Arthur és Paulo Dybala sem kaphat ma szerepet.

Massimiliano Allegri 19 esetben vezette aktuális csapatát a jelenlegi ellenfél ellenében, sosem kapott még ki, és a makulátlan mérleget csak négy döntetlen csúfítja el. Rögtön az első Felsinei elleni randevúja egy 5:1-es diadalt hozott, még 2008-ban az akkor szintén  Mihajlović vezette spagettisek ellen, amikor is ő a Cagliari padját foglalta el, míg a legtöbb találatot hozó meccsen a Milan trénere volt, amikor is ezen a pályán játszottak 3:3-as döntetlent.

Siniša Mihajlović, a bolognai csapat szerb trénere 1969. február 20-án született a horvátországi Vukovárban. Játékos-pályafutásának nagy részét Olaszországban töltötte, volt a Roma, a Sampdoria, a Lazio és az Inter labdarúgója is. Menedzseri pályája jelenlegi klubjánál indult 2008-ban, hogy aztán egy jó nagy kört megtéve, többek között a Fiorentina, Sampdoria, a Milan és a Torino csapatát megjárva ugyanide vezessen vissza. Második bolognai regnálása 2019 januárjában kezdődött, és aktuális szerződése 2023-ig tart. 345 Serie A-s találkozóján közepes mérleget tud felmutatni, 117-117-111 a győzelem, döntetlen, vereség mutatója.

Ezek közül a piros-kékek padján 121 meccsen teljesíthetett, melyeken 39-33-49 ugyanez az arány. Jelenlegi ellenfele ellen 20 esetben vezette fiait, győznie csak egyszer sikerült, még a Catania edzőjeként 2009-ben, 2:1 arányban egy torinói mérkőzésen. Ezen kívül ötször tudott pontot rabolni az olasz rekordbajnoktól, tizennégy esetben pedig ő ment kezet nyújtani aktuális kollégáinak. 2017-ben a Torino vezetőedzőjeként szenvedte el eddigi legnagyobb arányú kudarcát ebben a párosításban, amikor is 4:0 arányban mért rá vereséget Massimiliano Allegri csapata. La Joya két gólját még Pjanić és Alex Sandro toldották meg. Kedvenc formációja a 4-2-3-1, várhatóan a mai meccsen is ebben a felállásban küldi fel a csapatát. Kollégája ellen 14 alkalommal próbált szerencsét, de győznie eddig nem sikerült, döntetlent is csak háromszor tudott kiharcolni.

A mai mérkőzésen a Sky Sport Italia ezt a kezdőcsapatot tartja a legvalószínűbbnek: