Beharangozó – az Udinese elleni meccs

udinese.pngA tavalyi, csalódást okozó szezon után három dolog vált teljesen biztossá: Andrea Pirlo menesztése, az, hogy gyakorlatilag üres a kassza, s ez komoly hatással lesz a mercatóra, illetve, hogy az új szezonban lesz lehetőség a javításra. Ez az esély a mai nappal eljött, hiszen az Udinese ellen bemutatkozik a régi-új edző, Massimiliano Allegri csapata. A cél természetesen nem is lehet más, mint a bajnoki cím visszahódítása, ami az Inter látványos gyengülésével nem is tűnik megoldhatatlan feladatnak. A mai találkozó helyszíne a Dacia Arena lesz, a mérkőzés kezdete 18:30, a televíziós közvetítés pedig a jogok átkerülése miatt már nem a DIGI Sporton, hanem a Sport TV-n fog végbemenni, annak is az 1-es csatornáján. A játék tisztaságáért Ivano Pezzuto dirigens fog felelni. 

Nézzünk is rá a sípmester fontosabb adataira. 1984. február 13-án Leccében született, polgári foglalkozása szerint bankár, és jelenleg is szülővárosának lakója. Az élvonalban 2015. május 2-án mutatkozott be, egy Sassuolo-Palermo összecsapás alkalmával, és a gól nélküli találkozón 5 sárga lap kiosztásával vétette észre magát. Egészen az elmúlt szezonig elvétve kapott csak lehetőséget, a tavalyi öt fellépésével együtt is mindössze 8 Serie A-találkozó levezénylése szerepel a neve mellett. Ezeken összesen 27 sárga kártya felmutatása, és 4 büntető megadása található meg statisztikai lapján. Érdekesség, hogy a reggio-emiliaiaknak már négy esetben is dirigált, de sem a Zebrette, sem a Bianconeri nem szerzett még róla tapasztalatot. Mivel nagyon fontos lenne a jó rajt, s ezzel együtt a három pont begyűjtése, bizakodjunk benne, hogy a Juve statisztikái lesznek a meccs után fényesebbek Ivano sporttárs vezénylete mellett.

Friuli tartomány legismertebb együttesének értéke hetede mai riválisáénak: 91 millió euró a 654 millióval szemben. Legértékesebb játékosuk az argentin Nahuel Molina, aki a jobb szélen érzi magát otthonosan. A vendég oldalon Matthijs de Ligt piaci értékét a 75 millióra becsüli a Transfermarkt. Az átlagéletkor 28,1 illetve 27,3 év, emellett további érdekesség, hogy a Kis Zebrákat 5, míg a nagy testvér csapatát 19 válogatott futballista képviseli. Ebben a városban, első osztályú mérkőzésen eddig 47 alkalommal lépett pályára Torino büszkesége, és ezeken 28 győzelem, 13 döntetlen, illetve 6 vereség a mérleg, a gólarány 35-90. A stadionról, a városról és a további érdekességekről itt olvashattok bővebben.

A hiányzók tábora nem túl népes, hazai oldalon egyedül Ilija Nestorovski eltiltott, a Liga döntése alapján, míg Allegri mesternek a sárga lapok miatt hiányzó Weston McKennie-t, a sérülés miatt távol maradó Adrien Rabiot-t, valamint a műtét után lábadozó Arthurt kell hiányolnia. 

A két csapat nyári igazolásai eddig a következőképpen alakultak: udinei részről az érkező oldalon sikerült bezsákolni a Hellas Verona két játékosát, a 30 éves kapust, Marco Silvestrit (2,5 millióért), s a 18 esztendős bal szélső védőt, Destiny Udogiet (kölcsön), ezen futballistákon felül pedig a 19 éves támadó középpályást, Lazar Samardžić-ot az RB Leipzigtől (3 millió euró ellenében), s az Inter 35 éves kapusát, Daniele Padellit (ingyen). A jelentősebb távozók Rodrigo De Paul (Atlético Madrid --> 35 millió), Juan Musso (Atalanta --> 20 millió euró), valamint a véglegesen is értékesített Antonín Barák (Hellas Verona --> 6 millió euró) voltak.

A Juventus véglegesítette Weston McKennie megvásárlását 20,5 millió ellenében a Schalke 04 csapatától, majd további egy esztendőre kölcsönvette Álvaro Moratát az Atlético Madridtól, 10 millió eurót kitevő ellenérték fejében. A Bianconeri két új labdarúgóval is bővült, ugyanis az Öreg Hölgy egy kölcsön + kötelező vételi opciós formátum révén leigazolta a Sassuolo középpályását, Manuel Locatellit, s 1,5 millió euróért cserébe szerződtette a Santos támadóját, Kaio Jorgét is. Elment viszont a csapat két fiatal középhátvédje, Merih Demiral és Cristian Romero, mindketten  az Atalantához, előbbi kölcsönbe, utóbbi kölcsön után végleg (kettőjükért összesen 19 millió euró folyt be), Gianluigi Buffon visszatért Parmába, Gianluca Frabotta kölcsönben a Hellas Verona játékosa lett, míg Marko Pjaca ugyanígy vált a Torino futballistájává. 

A Zebretti padján az ötvenhárom esztendős, Adriában született Luca Gotti foglal helyet, aki várhatóan az általa favorizált 3-5-2-es hadrendben küldi majd csatába fiait. Az olasz mester 122, vezetőedzőként padon töltött összecsapása alatt 34 győzelmet, 35 döntetlent és 53 vereséget tud felmutatni, az élvonalban ugyanezen mutató 67 mérkőzésen 20-18-29, ezt az eredménysort a jelenlegi csapata vezető edzőjeként hozta össze. A legutóbbi két alkalommal egyaránt a tabella 13. helyére vezényelte alakulatát. Jelenlegi megbízatása a bajnokság végéig szól. A piemontiak ellen 5 alkalommal állt seregei élén, és csak a Maurizio Sarri irányította Juventust tudta legyőzni, 2020. júliusában 2:1-re, a másik négy esetben kudarc lett a vége, legutóbb ugyanezen a pályán, Andrea Pirlo legénysége mért rá 2:1-es vereséget. A másik három esetben 3:1-es, 4:0-ás, és 4:1-es állás szerepelt az eredménykijelzőn a meccs végén. Allegri mesterrel mindössze egy alkalommal mérhette össze erejét, e találkozót pedig meg is nyerte, bár az edzőlegenda ekkor még nem a torinói fekete-fehérek, hanem a Cagliari padján foglalt helyet.

A Sky Sport Italia az alábbi kezdőcsapatot várja a találkozóra: 

juve_udinese_expected_11.jpg