FRISSÍTVE 11:06 - Pogba négy éves eltiltást kapott

pogba-injury1.jpgAz olasz doppingellenes bíróság négyéves eltiltást szabott ki a Juventus középpályására, Pogbára tiltott szerek használata miatt.

Több olaszországi forrás, köztük a Repubblica és a Sky Sport Italia is megerősítette, hogy a doppingellenes bíróság elfogadta a FIGC ügyészének kérését, így a francia középpályást négy évre eltiltották.

Pogba 2023. augusztus 20-án bukott meg a Juventus és az Udinese ellenében megvívott Serie A-szezonnyitó mérkőzés utáni rutin ellenőrzésen, mely összecsapáson amúgy teljes egészében a kispadon ült.

A játékos szervezetében DHEA-t találtak, amely növelheti a tesztoszteronszintet, és az ilyenkor kérhető ellenvizsgálat is pozitív eredménnyel szolgált.

Pogbát 2023 szeptemberében elővigyázatosságból felfüggesztették, így a klub edzéseit sem látogathatta. A fizetését is csökkentették, körülbelül havi 2400 euróra, ahogyan azt a klubok és a labdarúgó-szövetség közötti kollektív szerződés előírja.

A Sky Sport Italia játékoshoz közeli forrásokat idézve azt állítja, hogy a Juventus középpályása a lausanne-i Sportdöntőbíróságon keresztül fellebbez a négyéves eltiltás ellen. Ugyanezen forrás beszámolója szerint a Juventus egyelőre nem kommentálja az ítéletet, Pogba pedig már döntött arról, hogy fellebbezést nyújt be.

A Sky Sport Italia újságírója, Lorenzo Fontani kiemeli, hogy az Atalanta védője, José Luis Palomino 2022-es doppingeltiltása után fellebbezést nyert a Sportdöntőbíróságon, bizonyítva, hogy akaratlanul vett be tiltott szert.

A "megtört szívű" Paul Pogba a korábbiakkal ellentétben egy Instagram-posztban reagált az eseményekre, miután csütörtökön megerősítették négyéves eltiltását: „Soha nem tennék semmit a teljesítményem fokozása érdekében. Fellebbezni fogok a Sportdöntőbíróság előtt".

„Ma értesültem a Tribunale Nazionale Antidoping döntéséről, és úgy gondolom, hogy az ítélet helytelen" – áll a posztban.

„Szomorú vagyok, megdöbbentett és összetört a szívem, hogy mindent, amit a profi játékos pályafutásom során felépítettem, elvettek tőlem.

Amikor megszabadulok a jogi korlátozásoktól, a teljes történet kiderül, de soha nem szedtem tudatosan vagy szándékosan olyan kiegészítőket, amelyek sértik a doppingellenes szabályokat.

Hivatásos sportolóként soha nem tennék olyat, hogy tiltott szerek használatával fokozzam a teljesítményemet, és mindig tiszteltem viseltettem a sporttársak és szurkolók irányába, mindegy melyik együttes szerelését viseltem, vagy amely ellen játszottam.

A ma bejelentett döntés következményeként fellebbezni fogok a Sportdöntőbíróság előtt." – zárta gondolatait a világbajnok középpályás.

A Calcio&Finanza beszámolója megerősíti, hogy a Juventus felbonthatja Pogba szerződését, miután a francia középpályás négyéves eltiltást kapott.

A profi klubok és a labdarúgó-szövetség által kötött kollektív szerződés értelmében a Juventus felbonthatja a középpályás szerződését, mert a játékos eltiltásának hossza meghaladja a hat hónapot.

A klub azonban a középpályás környezetével együtt dönt majd a további lépésekről, különösen azért, mert Pogba a 2023 augusztusában elbukott doppingtesztje óta mindig együttműködött a klubbal és a hatóságokkal is.

A Calcio&Finanza hozzáteszi, hogy még ha a Juventus úgy is dönt, hogy felbontja a szerződést, akkor is várhatnak 2024 júniusáig, hogy döntésük érvénybe lépjen.

Ezzel szeretnék elkerülni, hogy büntetődíjat fizessenek a 2022-ben kapott pénzügyi támogatásért, amikor a francia középpályás szerződése lejárta után ingyen tért vissza Torinóba. A Juventus a játékos bruttó fizetésének 50%-át spórolta meg a mostanra eltörölt növekedési rendeletnek köszönhetően, amikor Pogba kevesebb, mint két évvel ezelőtt visszatért Olaszországba.

A hírek szerint a középpályás fellebbezést nyújt be a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz, és az AP beszámolója szerint az eltiltás "csökkenthető abban az esetben, ha a sportoló bizonyítani tudja, hogy nem szándékos volt a doppingolás, ha a pozitív teszt szennyezés eredménye volt, vagy ha ’jelentős segítséget’ nyújt a nyomozóknak".

FRISSÍTÉS 2024.03.01. 11: 06

A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint a klub illetékesei felvették a kapcsolatot Pogba érdekképviseletét ellátó Rafaela Pimentával a játékos szerződésének felbontása ügyében, mellyel a klub egy nagyjából 30 millió eurónyi összeget spórolhat meg a jövőre nézve.