Boldog új évet kívánunk!

happynewxear.pngMíg a karácsony a köszönet, a hála, az elcsendesedés, valamint a szeretet ünnepe, a szilveszter mindig az adott esztendőtől való búcsúzásról, az összegzésről, és az elmúlt hónapokra való visszatekintésről szól. Újév napja azonban legalább annyira szól a reményről is, mint a számvetésről, mivel mikor éjfélt üt az óra, pezsgőspoharak koccannak, s felrepülnek a tűzijátékok, a legtöbben abban bíznak, hogy az előttük álló év valamilyen szempontból jobb, vagy éppen még tökéletesebb lesz, mint az, amit maguk mögött hagynak. 

Ugyan szenteste a hagyományok szerint mindig kifejezzük hálánkat a PannonZebra Olvasóinak, ezt stílszerűen december 31-én is meg kell tennünk, hiszen mégis csak ez a 2023-as, viharokkal, nehézségekkel, és hányattatásokkal teli év utolsó napja, ami azonban a futball és a Juventus szempontjából legalább annyi örömet, sikert, és szép emléket hozott számunkra, mint bosszankodást, szomorúságot, vagy kételkedést. 

Oldalunk nem véletlenül egy Juventus-szurkolók számára megalkotott felület: Szerkesztőségünk éves teljesítménye általában leképezi szeretett Öreg Hölgyünk produkcióját is, ami nem volt másképp 2023-ban sem. Míg Max Allegri fiai az új szezonban, azaz augusztustól fogva a legnagyobb sikerkorszakokat jellemző eredményesség mentén szerepelnek a pontlevonásokkal és egymást követő vereségekkel terhelt előző évad után, addig kis csapatunk nyár vége óta sokkal összeszedettebben működik, mint az első félévben, véleményünk szerint magasabb színvonalat és minőséget nyújtva Nektek, mint addig. 

Ahogy tavaly, úgy idén is érdemesnek tartjuk a száraz tények közlését, hiszen ez mutatja meg leginkább, hogy közösségünk – ami mára végérvényesen egy baráti körré nőtte ki magát – mit tett le az asztalra január elseje, továbbá a mai nap között. 

  • Az év során összesen 879 cikket írtunk Nektek, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 2,4 írással rukkoltunk elő. Ez az esztendő első szakaszában gyakran csupán napi egy bejegyzés volt, ugyanakkor később sokszor előfordult, hogy három-négy friss olvasnivalót is találhattatok az oldalon. 
  • A legtöbb cikket a nyári mercato utolsó hónapjában, augusztusban publikáltuk, ekkor 31 nap alatt 98 írás született, ami átlag napi 3,1 cikket jelent. Sokat segített a helyzeten, hogy csapatunk ekkor állt át a jobban strukturált működésre, valamint bővült ki egy új szerkesztővel. 
  • 2022-vel ellentétben idén nem fordult elő kiugróan alacsony hónap, ugyanis a legkevésbé termékeny januárban 65 cikk született, míg február, június, július, valamint december egyaránt 69 írást hozott. 
  • A legtöbb lapletöltést hozó nap 2023. augusztus 22-e volt, amikor 4507 Olvasó nézett fel a Zebrára, ám a nyári mercato ideje alatt végig magas fordulatszámon pörögtünk, köszönhetően az immár állandó jelleggel jelentkező napi hírfolyamnak is. 
  • A legtöbb olvasót hozó napnak 2023. május 24-e számított, ekkor 1374-en tiszteltetek meg bennünket figyelmetekkel, amivel egyúttal rekordot is döntöttünk. 

Legolvasottabb cikkeink az alábbiak voltak: 

  1.  Több játékos is távozik, Allegri maradhat (június 5.) – 1900 lapletöltés
  2.  Tovább gyűrűzik a Serie A fogadási botránya (október 13.) – 1570 lapletöltés 
  3.  HIVATALOS: Csak pénzbírság vár a Juventusra (május 30.) – 1556 lapletöltés 
  4.  Megkezdődtek az egyeztetések Torino és München között (június 3.) – 1488 lapletöltés 
  5. Di María távozik, Allegri és Vlahović maradhat (május 23.) – 1333 lapletöltés 

Ebből is látszik, hogy nem meglepő módon leginkább az átigazolási piaccal kapcsolatos pletykák, valamint a különféle botrányok és azok utóhatásai hoztak lázba Titeket, mi pedig ennek fényében igyekeztünk kiszolgálni az igényeket, elsősorban a januárban és a nyári hónapokban futó, Mercato-hírek nevű összefoglalóval, valamint az aktuális értesülések minél gyorsabb és terjedelmesebb leközlésével. E szokásunkat természetesen jövőre is meg szeretnénk tartani, mivel indulásunk óta legfőbb céljaink közé tartozott, hogy a PannonZebra biztos forrása lehessen a legújabb történéseknek, s hogy minél előbb, minél jobb minőségben közölhessük magyar nyelven a csapatunkat érintő jelentős fejleményeket. 

Bár a cikkek mennyiségében nem tudtuk elérni a 2022-es, 983-es számot, a 2021-es rekord pedig még ennél is távolabbi célnak tűnt, mégsem tudunk negatívan nyilatkozni a mögöttünk álló hónapokról. A meccsek körüli nyilatkozatokat, melyek a legtöbb Olvasót érdekelték, egy-egy esettől eltekintve szinte mindig leközöltük, s nem fordult elő olyan sem, hogy ne találkozhattunk volna a fontosabb véleményekkel, értékelésekkel. Személyesebb hangvételű cikkből idén kevesebb jelent meg oldalunkon, viszont felélesztésre kerültek az elemzések és az ifjúsági gárdákkal, illetve a női csapattal kapcsolatos helyzetjelentések, valamint két új sorozatot is elindítottunk az Olaszország ultrái és a Nem átlagos páros formájában. Folytattuk a PannonZebra Podcastet is, melyből január 19. és november 26. között összesen öt részt vettünk fel, 2024-ben pedig a terv szerint még sűrűbben fogunk jelentkezni az adásokkal. 

Munkánk elengedhetetlen feltétele értelemszerűen egy jó csapat, ami, ahogy arra már a korábbiakban is kitértem, egy igazán összetartó gárdává vált az évek során, úgy szakmai, mint magánéleti szempontból. 2023 augusztusában az a megtiszteltetés ért, hogy társaim felkérésére én örökölhettem meg a főszerkesztői címet, ebbéli minőségemben pedig igyekeztem egy átláthatóbb, arányosabb munkakultúrát megvalósítani a cikkek publikálásának szempontjából. Büszkeséggel tölt el, hogy a magunk módján mindannyian kivesszük a részünket a Zebra működéséből, s külön öröm, hogy ezt a tevékenységet nyár óta én foghatom össze. 

Augusztus óta több változással is találkozhattatok az oldalon, melyek közül a két legfontosabb a viták korrektebb kezelésének céljából létrehozott Moderátori- és Szerkesztői Fiók, valamint a frissített Szabályzat. Ugyan  a komolyabb nézeteltérések, továbbá a helyenként igen durva támadások sajnos így sem szűntek meg teljesen (amiben személy szerint nekem is van felelősségem), a Bianconeri jobb produkciójával egymás kóstolgatása is alábbhagyott, s bízom benne, hogy az eszmecserék a jövőben is hasonló mederben, egymás tisztelete és elfogadása mellett mehetnek majd végbe. A magam részéről készséggel hajlandó voltam és vagyok változtatni stílusomon, s úgy hiszem, hogy mivel végső soron több köt össze bennünket egymással, mint ami elválaszt minket a másik féltől, mindenki más is hasonló állásponton van, aminek jeleit szerencsére láthattuk is az utóbbi időszakban. 

Korábban már leszögeztem, hogy a PannonZebra nem működhetne nélkületek, azonban most köszönetet kell mondanom munkatársaimnak, a Szerkesztőség tagjainak is, hiszen az ő hiányukban nem csak a cikkírás, hanem a mindennapi élet is nehezebb lenne. Kezdésként oldalunk alapítóját, JuventusFanatikust kell megemlítenem, aki a számtalan gond ellenére mutatott kitartásával személyesen is példa nekem, támogatása pedig minden egyes nap érzékelhető, annak ellenére, hogy az aktív írástól egy ideje (ám remélhetőleg nem örökre) visszavonult.

Moderátorunk és Podcastünk szerkesztője, az elképesztő munkabírással rendelkező Norbis85 véleményeivel egyben erkölcsi iránytű is számomra, pusztító, azonban már sokadik alkalommal látott szóvicceket tartalmazó mémjeit pedig csak azért bocsájtom meg neki, mert rengetegszer segített ki egyes fordításokkal, vagy éppen a Pub gyakran elfelejtődő kitisztításával. 

Edy77 barátunk számos vihar közepette is stabil sziklaként tartja a frontot, minőségi játékos-bemutatói és beharangozói nélkül pedig sokkal szegényebb lenne a közösség, míg személyiségének híján az életünk sem lenne olyan, mint most. A július végén tartott, békéscsabai szerkesztői találkozó örök élmény marad, ahogy az is, hogy rá mindig számíthatunk, mikor támogatásra van szükségünk az oldallal, vagy magánügyeinkkel kapcsolatban. 

Az ultrákról szóló, végtelen alapossággal elkészített sorozattal a PannonZebra is új szintre lépett, bár az ezt prezentáló Consminor már régebben is számtalan igényes és érdekes írással gazdagította palettánkat. Fordításai mindig megbízhatóak, s nem egyszer előfordult, hogy egy-egy teendőm miatt neki kellett megszenvednie General Max végtelenségig nyújtott nyilatkozataival, amiért külön hálás vagyok. A szerkesztői chatet megrengető szóviccekért neki sem kell a szomszédba mennie, viszont a gödörből kirángató jó tanácsokért sem, az igazság pedig (ami mindig kiderül), pontosan ebben rejlik. 

Rockitbaby személyében a nyáron az egyik legaktívabb kommentelőnkből vált szerkesztő, cikkeit látva pedig utólag is remek döntést hoztunk, mikor megkerestük őt augusztus elején. A helyzetjelentések új magasságokba jutottak keze munkája nyomán, ugyanakkor az olyan, kevesek által vállalt témákkal is szívesen foglalkozik, mint a botrányokról szóló anyagok, vagy éppen a fiatalok ügynökeinek nyilatkozatai. Érkezése minden téren új színt vitt közösségünkbe, s nagy örömmel tölt el, hogy személye által immár minden fontosabb területnek van egy-egy felelőse az oldalon dolgozó személyek közül. 

Végül, de nem utolsósorban szeretnék szót ejteni két további társunkról is, akiknek munkája nem látható annyira, mint a többieké, viszont elengedhetetlenül fontosak a Zebra működésének szempontjából. A kommentelői felületről sajnálatos módon távozó hellan meglátásai és nekem szállított, naprakész infói továbbra is rendkívüli jelentőséggel bírnak, ő maga pedig ugyanolyan elmaradhatatlan része csapatunknak, mint eddig, attól függetlenül, hogy nevével nem találkozhatunk a blogon. Louys kolléga a közösségi média koronázatlan királya, cikkeink, munkáink pedig sokkal kevesebb emberhez jutnának el, ha nem kezelné Facebook- és Instagram-oldalaikat, amiért neki is hatalmas hálával tartozunk. 

A visszatekintés és a köszönetnyilvánítás legelegánsabb zárása talán az, ha kijelentem: néhány éves rutinnal felruházva eltökéltebbek vagyunk, mint valaha, 2024-ben pedig ismét azért fogunk dolgozni, hogy a hazai Juventinók egy aktualitást szem előtt tartó, ugyanakkor sok érdekességet közlő, és máshol fel nem lelhető portfóliót működtető oldallal találkozhassanak, mikor fellátogatnak a PannonZebrára. 2023 nehéz év volt, rengeteg konfliktussal és bonyodalommal, azonban kitartásunknak, és nektek, Olvasóknak köszönhetően mégis megerősödve lépünk át az új esztendőbe, még ha kicsit talán másnaposan is. 

Köszönöm, köszönjük, hogy vagytok! Boldog új évet kívánunk mindannyiótoknak! 

FINO ALLA FINE!

Hollóka és a PannonZebra Szerkesztősége