FRISSÍTVE 08:10-kor: Tovább gyűrűzik a Serie A fogadási botránya

seriea-sir-analyst-banner.jpgA La Repubblica jelentése szerint tovább bővülhet azon játékosok száma, akik érintettek lehetnek az újonnan kirobbant fogadási botrányban, sőt a lap szerint nem pusztán több, mint egy tucat Serie A-ban futballozó, de még egy másik Juventus játékos is gyanúba keveredhet.

Csütörtökön először olyan hírek láttak napvilágot, amelyek részletesen beszámoltak arról, hogy a Bianconeri tehetsége, Nicolò Fagioli ellen illegális platformon történő fogadások miatt nyomozás indult, melynek tényét az ügyészségen tett vallomása során elismert. Készségesen átadta telefonját a hatóságoknak, amely azonban szélvészgyorsan kiterjesztette a botrány érintettségi körét

A római székhelyű napilap mai számának 42. oldalán részletesen beszámol arról, hogy a nyomozás mostanra már több, mint egy tucat Serie A játékost kevert gyanúba, akik állítólag mind ugyanúgy illegális platformon kötöttek fogadásokat. A vizsgálatok állítólag már néhány hete folynak, miután egy bűnözői csoport rendellenes fogadásait követően kutakodni kezdtek a hatóságok. Ezen nyomozások során, mintegy véletlen bukkantak rá Fagioli fogadásaira – amik az elmúlt másfél év során nagyjából 100.000 euró értékben köttettek meg. A botrány gyorsan dagad, és azzal fenyeget, hogy több játékost is eltiltanak a labdarúgástól, ami akár három évig is eltarthat azoknak, akik nem működnek együtt a hatóságokkal.

A Fagioli mobiljából kinyert adatok alapján a Newcastle United játékosa, Sandro Tonali, valamint az Aston Villa szélsője, Nicolò Zaniolo volt a következő két játékos, akik gyanúba keveredtek, és miután a válogatott edzőtáborában mindkettőjüket kihallgatta, majd pedig haza is küldték őket (helyükre Samuele Ricci és Stephan El Shaarawy kapott meghívót). A La Repubblica jelentése szerint a rendőrség mindkét játékos telefonját és táblagépét lefoglalta, a hatóságok kérdéseire válaszolva mindketten elismerték, hogy illegális platformokon kötöttek fogadásokat, azonban ezek póker, valamint blackjack játszmák kapcsán történtek, nem pedig labdarúgó mérkőzésekre; továbbá tagadták, hogy valaha is beszéltek volna Nicolò Fagiolival a fogadásokról. A Torinói Ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozások felfedték, hogy Tonali és Zaniolo a fogadásokat még akkor kötötték, mikor Olaszországban, a Milan valamint az AS Roma csapatainál szerepeltek.

1695317363-fabrizio-corona.jpgA Fagioli ügy kapcsán megszólalt Fabrizio Corona olasz vállalkozó, playboy és pletykarovatvezető is, aki állítása szerint több, komoly információval is rendelkezik az eset kapcsán. A Tancredi Palmerinek és a Sky Sport Italiának adott nyilatkozatában többek között olyan dolgokra hívta fel az olvasók figyelmét, miszerint a Juventus nem pusztán tudott játékosának függőségéről, de az amerikai túrára is azért nem vitték el az akkor épp sérülésből lábadozó játékost, mert valahogy megpróbálták tisztára mosni. Az információ áradat azonban nem állt meg ennyiben, állítása szerint Nicolò Zaniolo édesanyja, Francesca Costa is részt vett fia fogadásaiban, méghozzá állítólag mindennel teljes mértékben tisztában volt, lévén ő intézte szinte az egészet. De az igazi szenzációt természetesen a végére tartogatta: felfedte, hogy Nicolò Fagioli, Sandro Tonali, Nicolò Zaniolo mellett az AS Roma és a lengyel válogatott játékosa, Nicola Zalewski is érintett a botrányban.

Ha a tettükért a FIGC jogerősen is eltiltja a játékosokat, akkor ezt a FIFA kiterjesztheti nemzetközi szintre (érdekesség, hogy a Brentford támadója, Ivan Toney ez év májusában elismerte, hogy a labdarúgó-szövetség fogadási szabályait mintegy 232 alkalommal szegte meg, melynek következtében nyolc hónapos eltiltás mellett 50.000 fontos pénzbüntetést kapott).

andrea_abodi.jpgAndrea Abodi sportminiszter hosszabb interjút adott az ügy kapcsán, melyben támogatta azt döntést, hogy miután illegális fogadások miatt vizsgálatot indítottak ellenük, haza kellett küldeni a játékosokat: „Nem tehetjük meg, hogy nem foglalkozunk az üggyel.

A válogatott meccs mellett van még egy maghatározó ’mérkőzés’, amit a pályán kívül kell megvívnunk, a tisztességes és a korrekt viselkedését.” – kezdte mondandóját Abodi miniszter.

„A futballrendszer hitelessége most sokkal fontosabb, mint néhány selejtezőmérkőzés. Fájdalmasan hangzik, de ez az igazság.

Figyelembe véve, hogy a szerencsejáték-függőség nem csak a labdarúgás világában okoz komoly gondokat, hanem egy az egész társadalomra kiterjedő probléma, éppen ezért teljesen rendben van, hogy hazaküldték a fiúkat, saját maguk védelmében is.

„Nem becsültük alá ezt a jelenséget, azonban most már az is látszik, hogy nem is kezeltük kellő komolysággal.” – folytatta a sportminiszter.

„Fagiolival kapcsolatban már korábban is felmerültek bizonyos dolgok, de a többiekkel történtekről csak ma hallottunk először. Tiszteletben kell tartanunk a nyomozók által elvégzett és még folyamatban lévő munkát, de a témakört muszáj lesz minden oldalról megvizsgálni és megérteni.

Amikor hét évig voltam a Serie B elnöke, az első csapatoknál és az ifjúsági akadémiákon rendszerint voltak kezdeményezéseink, amelyeken elmagyaráztuk a mérkőzés manipulálásának és a szerencsejáték-függőségnek a veszélyeit. Együtt kell szembe néznünk ezzel, akkor is, ha eközben fájdalmas döntéseket kell meghozni.

Ebből a helyzetből is meg kell ragadni a lehetőséget, és nem szabad hátat fordítanunk.” – zárta nyilatkozatát Andrea Abodi.

FRISSÍTÉS 2023.10.13. 16:07: 

Az ANSA hírügynökség információi szerint Zaniolo vétsége a többiekétől súlyosabb, nevezetesen a 401/98-as törvény 4. cikkének megsértése: eszerint a vád a szélső esetében nem csupán illegális fogadási oldalak használatát tartalmazhatja majd, hanem ilyen tevékenységgel foglalkozó szervezetben való aktív részvétel szervezés és terjesztés tekintetében.

Ez akár lehet olyan "egyszerű" dolog is, mint egy olyan csoport létrehozása, ahol más játékosok összejöhetnek és fogadásokat köthetnek, még egymás ellenében is, de lehet ennél sokkal baljósabb dolog is.

Annak ellenére, hogy mind Zaniolo, mind Tonali tagadta azt, hogy labdarúgó mérkőzésekre fogadtak volna, Fabrizio Corona szerint a szélső már csak annyiban is komolyabb vádakkal lesz kénytelen szembenézni, mert ő az AS Roma egyik Coppa Italia összecsapására is tett fogadásokat, miközben még a klub játékosa volt. Itt azonban akad némi ellentmondás Corona és a forrása között, ugyanis míg a pletykarovat szerkesztője úgy értesült, hogy ezen mérkőzés alkalmával Zaniolo a kispadon foglalt helyet, addig az informátor szerint azonban a játékos ekkor sérült volt, így vagy a lelátón foglalt helyet, vagy otthon a televízióban követte a mérkőzést.

FRISSÍTÉS 2013.10.13. 20:00:

A klub hivatalos közeléményben igyekezett cáfolni a sajtóban megjelent vádakat, melyet alább olvashattok:

„Azzal szemben, ami az elmúlt napok során számos médiumban megjelent, a Juventus FC pontosítással kíván élni. Amint hírt kapott arról, hogy játékosa, Nicolò Fagioli esetlegesen érintett lehet a fogadási ügyben, azonnal és haladéktalanul kapcsolatba lépett a FIGC Szövetségi Ügyészi Hivatalával.” - fogalmazott tömören és röveden a klub.

FRISSÍTÉS 2023.10.14. 8:10:

A Sky Sport Italia a tegnap esti órákban a fogadási botrány kapcsán nyilatkoztatta Pierfilippo Capello sportjogi ügyvédet, aki röviden megosztotta a gondolatait az ügyben: „A mai napig azzal vádolják őket, hogy nem engedélyezett csatornákon keresztül fogadnak, így a kockázat itt alacsony. Tudomásunk szerint a FIGC szövetségi ügyésze még nem indított vizsgálatot a játékosok ellen.

Amint lesznek szövetségi vádak, akkor a torinói ügyészség továbbítja az információkat. A sport igazságszolgáltatás természeténél fogva sokkal gyorsabb, mint a polgári.

A vádalkuknak is sokkal nagyobb a lehetősége, így a játékosok valószínűleg nem néznek szembe az illegális fogadásért járó hároméves eltiltással.

Ha a játékos beismeri bűnösségét, akkor a hároméves eltiltás a felére csökkenhet. Ha proaktívan együttműködik a hatóságokkal, akkor a büntetés tovább csökkenthető" - magyarázta Capello.

„A meccs bundázás az, amikor megállapodnak egy bizonyos eredmény kialakításában, a szövetség viszont azért vezette be a fogadást tiltó szabályt, mert a futball egy kis világ, mindenki ismeri a másikat, és úgy döntöttek, hogy ez a legjobb, hogy elkerüljenek mindenféle kísértést vagy gyanút. Ha valaki szereti a póker vagy a blackjack izgalmát, azt nem teheti meg, ha profi futballista.

A Newcastle azonnal felfüggesztheti a játékost, ha kiderül, hogy a játékos eltitkolta illegális magatartását előlük. A klub által alkalmazott bármilyen szankció kárt okoz számukra, így nem pusztán az azonnali szerződésbontás merülhet fel, de még kártérítésért be is lehetne perelni a játékost.

Ami a Milant illeti, a Newcastle-nek először be kell bizonyítania, hogy Tonali az ő játékosuk volt, amikor fogadásokat kötött, ráadásul tudtak és hallgattak róla. Azonban ismerve az olasz klubokat és azt hogyan működnek, ennek rendkívül alacsony a valószínűsége.” - zárta gondolatait az ügyvéd.

Capello végezetül azt is hozzátette, hogy a Fagiolival kapcsolatban tegnap kiadott Juventus-közlemény megerősíti, hogy a kluboknak belső etikai kódexük is van, így tájékoztatták a játékosokat arról, hogy mit kell és mit nem szabad tenniük.