Fagioli a vádalkuval 10 hónapra mérsékelheti eltiltását

fagyi_2.jpgBár Fabrizio Corona az olaszok sorsdöntő EB-selejtező mérkőzéseire való tekintettel a további nevek szivárogtatását ideiglenesen, az angolok elleni összecsapás végéig szünetelteti, az ügyben ettől függetlenül Fagioli, Zaniolo és Tonali esetében akadtak újabb fejlemények.

A La Gazzetta dello Sport értesülései szerint Sandro Tonali kész tárgyalásokban bocsátkozni az Olasz Labdarúgó Szövetséggel és a Torinói Ügyészséggel is, elárulni mindent, amit a botrányról tud, és azt is, hogy milyen eseményekre tett fogadásokat. A sportújság úgy tudja, hogy mind Fagioli, mind Tonali  labdarúgó mérkőzésekre kötött fogadásokat, megszegve ezzel a Sporttörvény 24. cikkelyét, melyért három éves eltiltást is kaphatnak, amit a vádalku lehetőségével akár a felére is csökkenthetnek.

A hírek szerint Fagioli a héten még egyszer, és utoljára találkozni fog Giuseppe Chinè legfőbb ügyésszel, hogy újabb vallomást tegyen, ezt követően pedig valószínűleg 10 és 18 hónap közötti eltiltást kap, míg Tonali, valamint a többi esetleges érintett játékos esetében ez a büntetés magasabb lehet. Bár mindkét játékos elismerte szerencsejáték-függőségét, és egy erre szakosodott terapeuta segítségét is igénybe veszik, hogy kezeltessék addikciójukat, a Juventus középpályása azért számíthat enyhébb szankciókra, mert azonnal együttműködött a hatóságokkal és kulcsfontosságú információkkal szolgált a nyomozás során. A többiek esetében a Gazzetta szerint azért lehet komolyabb az eltiltás, mert a FIGC "erős jelzést" akar küldeni úgy a labdarúgóknak, mind a közvéleménynek.

Ráadásul az még mindig nem került tisztázásra, hogy Tonali vajon fogadott-e a Rossoneri mérkőzéseire, míg az ő játékosuk volt. A nyomozók még vizsgálják mind az ő, mind Zaniolo telefonját és tabletjét. Azonban ha Tonali vallomása megegyezik azzal, amit a nyomozók a készülékein találnak, akkor az ő esetében is 18 hónapnyi eltiltás kerülhet kiszabásra.

Az Il Messaggero azonban egy egészen más oldalról közelíti meg a peren kívüli megegyezés lehetőségének témakörét. A római napilap szerint ugyanis míg Zaniolo továbbra is kitart amellett, hogy csak online kártyajátékokkal foglalkozott, úgy mint póker és blackjack – ami ha bebizonyosodik, akkor ő megúszhatja az eltiltást –, addig Fagioli és Tonali állítólag úgy döntöttek, hogy "együttműködnek" a hatóságokkal, elismerik, hogy labdarúgó mérkőzésekre fogadtak azzal a céllal, hogy egy vádalkuval a felére csökkenthessék a kilátásba helyezett szankciókat.

A vádalku lehetősége azonban Tonali esetében problémákba is ütközhet, mert a római székhelyű napilap úgy tudja, hogy Fagioli a nyomozóhatóságok kérdéseire válaszolva elárulta, hogy Tonali ajánlotta neki azt az alkalmazást, amin az illegális fogadásokat megköthették, melyet aztán a Juventus középpályásától lefoglalt telefonon meg is találtak a vizsgálatok során.

Mindeközben a Sky Sport Italia legfrissebb jelentése szerint Fagioli még ezen a héten megköti az egyezséget a FIGC ügyészével, és ezek után arra is fény derül, hogy milyen hosszú eltiltásra számíthat, ami ennek következtében azonnal hatályba is lép majd. Emellett arra is kitértek, hogy Tonali jogi képviselője hétfő reggel Torinóban járt, hogy megbeszélést tartson az ügyészséggel, hogy megerősítse az ügybe való bevonását, amely korábban nem volt hivatalos. 

Az ügy kapcsán természetesen megszólalt Marco Fagioli, Nicolò édesapja is, aki a La Repubblica újságírójának adott rövid interjút: "Semmit nem óhajtok az ügyben mondani, hogy a fiam mit is csinálhatott. Ez nem az a pillanat, azonban azt elmondhatom, hogy sok minden, amit róla olvastam, nem igaz. De ha most megpróbálnám mindet elmagyarázni, még csak meg sem hallgatnának. Vasárnap óta nem láttam őt. Utólag azt tudom mondani, hogy kissé zaklatottnak tűnt, de az okát el nem tudtam képzelni akkor. A feleségemhez hasonlóan én magam is egész nap dolgozom. Természetes, hogy közel állunk a fiunkhoz, ahogy mindig is, azonban csodát mi sem tudunk tenni.

A klubok számtalan okból kifolyólag sem tarthatják figyelemmel a játékosaik életének minden aspektusát, pont, ahogy mi szülők sem, amikor a gyermek felcseperedik és profi lesz. Az lenne a leghasznosabb, ha maguk az ügynökök lennének azok, akik felhívnák a fiatal játékosok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. De a legjobb az lenne, ha ezt maguk az ügyészek tennék meg inkább. Követniük kellene őket, és tanácsokkal kellene szolgálniuk a számukra. Ez valóban értékes dolog lenne. Nekik kellene megértetni velük, hogy milyen kötelezettségeket vállalnak, amikor aláírnak egy szerződést. Ebben az esetben pontosan tudnák, hogy mit keressenek."

A futballisták érdekképviseletét ellátók részvételét megkérdőjelező nyilatkozat után értelemszerűen a játékos ügynöke, Marco Giordano sem volt rest a sajtóban elmondani a véleményét: "Az ügy teljes mértékben megfelelően lett kezelve, mi voltunk azok, akik szóltak Fagiolinak, hogy önmaga értesítse a hatóságokat" – mondta a La Repubblica újságírójának.

"Az apa azt állítja, hogy nem tudott semmiről és ujjal mutogat azokra, akik valóban a játékos érdekeit tartják szem előtt. Néhány kisstílű ügyész a multinacionális ügynökségek rossz irányításáról beszél. (Az angol ügynökség olasz fiókja, a CAA Stellar nemrég nyílt meg és olyan játékosokat képvisel, mint például Scamacca, Insigne, Camavinga, Grealish, Kalulu vagy Loftus-Cheek – a szerk.) Csak annyit mondhatunk, hogy ügyfelünk már azelőtt is ilyen jellegű problémákkal küszködött, hogy velünk, a CAA Stellarral szerződést kötött volna. Közeledett a nyár és az első dolog, amit tettünk az volt, hogy azt tanácsoltuk neki, hogy önmagát jelentse a hatóságoknak és kezeltesse magát.

Nicolò ludopátiában szenved, ez a probléma akkor merült fel, amikor még nem mi láttuk el a képviseletét. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk magára. Tehát nem pusztán megfelelően kezeltük a kialakult helyzetet, de még mindenben is a segítségére siettünk. És azt kell, hogy mondjam, mióta velünk áll szerződésben, példásan viselkedik" – zárta mondandóját Giordano.