Helyzetjelentés – a Juventus többi csapata

juve_brand.pngA Serie A negyedik fordulójának szombati nyitómérkőzésén a Juventus szemre is tetszetős, magabiztos játékkal múlta felül a Lazio együttesét, azonban nem szabad megfeledkezni a brand többi alakulatáról sem. Nézzük, miként szerepelt a Primavera, a Next Gen, valamint a Juventus Women csapatai a korábbi helyzetjelentés óta!

Paolo Montero fiai szeptember 18-án, hazai pályán fogadták az Empoli Primavera-együttesét, miután az előző két fordulóban meggyőző teljesítménnyel szerezték meg mind a hat pontot. A mester egyetlen játékost kényszerült nélkülözni, az előző fordulóban megsérülő olasz szélsőt, Gianmarco Di Biasét, kinek szolgálataira egészen 2024 február végéig nem lehet majd számítani. Ettől függetlenül az edző úgy döntött, az eddig működő rendszeren nem változtat, így újfent a 3-4-2-1-es felállás mellett tette le a voksát, ami így nézett ki a pályán: Jakub Vinarčík – Bruno Martinez Crous, Saverio Domanico, Javier Gil – Stefano Turco, Diego Ripani, Augusto Owusu, Filippo Pagnucco – Lorenzo Anghelé(C), Michele Scienza - Ivano Srdoč. A mérkőzés azonban nem a vártaknak megfelelően alakult.

Az első félidő túlnyomó többségében igazán eredményesen egyik alakulat sem futballozott, azonban az Empoli egy nagyjából tíz perces időszakban lényegében lerendezte a mérkőzést. A 29. percben Giacomo Corona (1-0) szerezte meg a vezetést a vendég alakulat számára, amit a 38.-ban meg is duplázott (2-0). A kegyelemdöfést három perccel késóbb, a 41. minutumban Francesco Vallarelli vitte be (3-0). A félidő hosszabbításában Lorenzo Anghelé büntetőből szépített (1-3), ami a hátralévő kis időben már nem változott. A második játékrészben az együttes mindent egy lapra tett fel, hogy legalább döntetlenre hozza vissza a mérkőzést, ennek megfelelően Montero a szünetben kettőt is cserélt, melynek meg is lett az eredménye, hiszen az 51. percben újabb büntetőhöz jutott az együttes, melyet a csereként beálló Alessio Vacca értékesített (2-3). A játékrész további részében azonban minden erőfeszítés ellenére az eredmény már nem változott, Augusto Owusu második sárgalapja utáni kiállításával pedig végképp odalett minden esély a pontszerzésre.

A mérkőzés összefoglalója az alábbiakban tekinthető meg:

Montero fiai hiába birtokolták többet, 54%-ban a játékszert, az Empoli többet lőtt kapura (14), többször is találták el a kaput (5) és ugye ebből született három gól is, több szögletet végezhettek el (6). Sajnálatos módon nem volt kérdéses, ez a mérkőzés nem a Juventusról szólt, de kár lenne csüggedni emiatt, lesz még lehetőség bőven javításra. Ennek szellemében szeptember 23-án Milánóban lépnek legközelebb pályára az AC Milan Primavera ellenében.

huijsen2.jpgA Next Gen együttese a csalódást keltő kezdést követően a javítás reményében léptek pályára Riminiben. A mester továbbra is számos játékost volt kénytelen nélkülözni sérülés miatt, név szerint Stramaccionit, Ntendát, Savonát, Palumbót, Iocolanót és Perottit. Brambilla az előző fordulóban is használt 3-5-2 mellett tette le a voksát, mely így nézett ki: Giovanni Daffara – Tarik Muharemovič, Fabrizio Poli(C), Dean Huijsen – Gabriele Mulazzi, Livano Comenencia, Samuele Damiani, Luis Hasa, Riccardo Turrichia – Leonardo Cerri, Samuel Mbangula. A mérkőzést nem is kezdhette volna jobban a Next Gen alakulata, ugyanis Luis Hasa gólpasszát követően Livano Comenencia már az 1. percben megszerezte a vezetést (0-1).

Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis Gabriele Capanni a 3. percben már egyenlített is (1-1). A mérkőzés során inkább a hazaiak támadtak, ennek ellenére a következő talált a vendégek nevéhez fűződik: Leonardo Cerri a 29. percben újfent előnyhöz juttatta alakulatát (1-2). Ez a félidő végéig mér nem változott. A második játékrészben is inkább a hazaiak kezdeményeztek, melynek meg is lett az eredménye: az 54. percben Davide Lamesta találatával megint döntetlenre álltak a felek (2-2). Ez azonban csak a 68. percig maradt így, akkor ugyanis a csereként beálló Dikeni Salifou gólpasszát követően Riccardo Turrichia góljával harmadik alkalommal is megszerezte a vezetést a Next Gen (2-3). A hidegzuhany azonban csupán ezután következett. A 70. percben Claudio Morra vette be Daffara kapuját (3-3), a 87. percben pedig Nicolò Gigli megfordította a mérkőzés állását (4-3)

A mérkőzés összefoglalója az alábbiakban tekinthető meg:

Brambilla fiai kifejezetten kellemetlen összecsapáson vannak túl. Mindamellett, hogy háromszori előny sem volt nekik elég nem hogy a három, de még az egy ponthoz sem, az ellenfél nyomasztóan föléjük kerekedett. A Rimini 20 alkalommal lőtt kapura, melyből 9 el is találta azt és csupán két alkalommal sikerült a védelemnek közbeavatkoznia, hogy ne legyen a támadásuk végén lövés. Az egyetlen pozitív hozadéka a meccsnek az, hogy a Next Gen három találatához elegendő volt 9 kialakított helyzet, melyből 6 találta el a kaput.

yildiz_3_1.pngAz U23-as csapat következő mérkőzését szeptember 19-én játszotta hazai pályán a SPAL ellenében annak reményében, hogy a pocsék szezonrajton némiképp javítani tudnak – ugye két mérkőzésen 7 bekapott gól nem éppen a legjobb ajánlólevél, hogy többet most ne is említsek. Brambilla ennek megfelelően „kért” némi segítséget a felnőtt kerettől Yıldız személyében, hátha vele sikerülhet végre három ponttal gazdagodni. A mester úgy érezte, hogy még mindig nem szükséges a 3-5-2-n változtatni, így ez most ilyen módon festett a pályán: Giovanni Daffara – Fabrizio Poli(C), Dean Huijsen, Tarik Muharemovič – Gabriele Mulazzi, Livano Comenencia, Dikeni Salifou, Luis Hasa, Riccardo Turicchia – Kenan Yıldız, Simone Guarra.

A mérkőzés lassú mederben csordogált, a 13. percig kellett várni, mikor is a vendégek kiszorított szögből eleresztett lövésébe még beleért egy Juventus játékos, így szöglet következett, mely komoly veszélyt nem hordozott magában. A 19. percben ugyancsak a SPAL próbálkozott, egy bal oldalról érkező beadást akrobatikus, ám erőtlen mozdulattal igyekeztek a kapuba juttatni, amit Daffara védeni tudott. A 25. percig kellett várni az első hazai helyzetre, ekkor egy jobb oldalról érkező Mulazzi beadásra érkeztek többen is az ötös vonalán belülre, azonban a komoly lehetőség kimaradt. A következő érdemi lövésre a 41. percig kellett várni, ekkor Mulazzi határozta el magát lövés mellett, azonban ez nem okozott különösebb gondot a vendégek hálóőrének. A félidőben 0-0-s állással mehettek szünetre a felek.

A második játékrészt ugyancsak a vendégek kezdték aktívabban, egy szabadrúgás és egy távoli lövés is csak éppen hogy kerülte el Daffara kapuját. Míg hazai helyzetre a 61. percig kellett várni, ekkor megint Mulazzi szánta rá magát egy lövésre, azonban ebbe nem kellett az ellenfél kapusának beavatkoznia. A következő percekben mindkét fél inkább távoli lövésekkel próbálta feltörni a másik védelmét, azonban eme kísérletek jobbára fölé vagy mellé mentek. Nem úgy, mint a hosszabbítás második percében, mikor is Marco Bertini lövése utat talált Daffara kapujába (0-1). Ekkor már a ráadás fele is eltelt, így a Next Gen sorozatban a harmadik mérkőzését is elbukta.

Az összefoglalót alább tekinthetitek meg:

Hiába próbálkoztak többször, egészen pontosan tízszer Brambilla fiai, a kaput eltaláló lövések szám mindkét oldalon 1-1 volt, azonban a vendégek legalább azt az egyet ki is tudták használni. A fiatalok három mérkőzés után nulla ponttal, -4-es gólkülönbséggel a Serie C tabellájának utolsó helyén szerénykednek. A következő mérkőzésüket szeptember 23-án játszák majd az Ancona ellenében idegenben, azonban kérdéses, meddig tart ki a türelem a mester irányába a pocsék rajtot követően?

cantore.pngA Juventus női csapata a meggyőző 6-0-s végeredménnyel záruló Női Bajnokok Ligája mérkőzés után szeptember 9-én ugyancsak eme sorozatban léptek pályára, az ellenfél most azonban már egy sokkal nevesebb alakulat volt, az Eintracht Frankfurt volt. Montemurro is megmaradt a szokásos 4-3-3-nál, ami a következőképpen nézett ki: Pauline Peyraud Magnin – Sara Gama(C), Martina Lenzini, Estelle Cascarino, Lisa Boattin – Arianna Caruso, Julia Grosso, Sara Gunnarsdóttir – Barbara Bonansea, Cristiana Girelli, Lineth Beerensteyn.

A mérkőzés ennek megfelelően már nem is volt annyira egyoldalú, mint a kazah Okzsetpesz ellen. Az első találatig egészen a második félidő 48. percéig kellett várni, mikor is Arianna Caruso végezhetett el egy szögletet, mely során a kapu előterében kialakult zűrzavart Sofia Cantora használta ki (1-0). Ezt követően a Frankfurt komoly erőket mozgósított az egyenlítés végett, aminek meg is lett az eredménye. A 66. percben Lisa Boattin veszítette el a játékszert az ellenfél térfelének közepén, melyből egy villámgyors kontra végén Anyomi keresztezéséből Lara Prašnikar volt eredményes (1-1).

Azonban ez az eredmény már nem változott sem a rendes játékidőben, de a kétszer tizenöt perces hosszabbítás során. Büntetők következhettek. A szétlövést a Frankfurt csapata kezdhette meg és Laura Freigang nem is hibázott (0-1). A nyomás így Lisa Boattinon volt, de most nem remegett meg a lába (1-1). A következő körben Sophia Kleinherne értékesítette a maga büntetőjét (1-2), azonban Estelle Cascarino kihagyta a magáét (1-2). Szerencsére a nyomást a frankfurtiak sem bírták sokkal jobban, Verena Hanshaw is célt tévesztett (1-2), a kínálkozó lehetőséggel ellenben Linda Sembrant élt (2-2)

A korábbi kihagyott büntető megfogta a németeket, ugyanis Tanja Pawollek sem tudta értékesíteni a magáét (2-2), míg a másik oldalon Cristiana Girelli lába nem remegett meg (3-2). A következő körben sajnálatos módon Barbara Dunst nem hibázott (3-3), azonban Lineth Beerensteyn igen (3-3). Nem született döntés az első öt lövő után, a folytatást követően mind Géreldine Reuteler (3-4), mind pedig Sara Gama belőtte (4-4). A következő körben Carlotta Wamser nem hibázott (4-5), ellenben Paulina Nysrtom igen, így maradt a (4-5) és a Frankfurt nyerte az összecsapást.

A büntetőpárbaj az alábbi videón tekinthető meg:

Akit viszont érdekel a teljes mérkőzés, az a Juventus YouTube-csatornájának hála ezt is megteheti:

A lányok egy kifejezetten szoros mérkőzést vívtak meg német ellenfelükkel szemben, a labdabirtoklás 50-50% volt, a Frankfurt csupán kettővel több lövést tudhatott magáénak, és csak eggyel többször találták el a kaput, a Juventus 15 szabadrúgást ( Frankfurt – 11 ) és 5 szögletet lőhetett ( Frankfurt – 4 ), mindkét csapat ugyanannyi szabálytalanságot követett el. Az érdemi különbség a büntetők során mutatkozott meg.

A javítás reményében Montemurro lányai szeptember 16.-án a Pomigliano ellenében tehettek kísérletet, idegenben. A mester a már szokásosnak mondható 4-3-3-on ezúttal sem változtatott: Pauline Peyraud Magnin – Amanda Nildén, Estelle Cascarino, Linda Sembrant(C), Martina Lenzini – Ella Palis, Julia Grosso, Sara Gunnarsdóttir – Lineth Beerensteyn, Paulina Nystrom, Sofia Cantore. A mérkőzés azonban nem úgy kezdődött, ahogy a Juventus szerelmesei remélték. A 11. percben megszerezte a hazai csapat a vezetést, Martínez passzát követően Violah Nambi volt a gólszerző (1-0).

A válaszra egészen a 29. percig kellett várni, mikor is Ella Palis beadását a Pomigliano kapus csúnyán elszámolta, így Amanda Nildénnek nem volt nehéz dolga (1-1). A 31. percben a jobb oldalon egy szép háromszögelést követően a beadásba még bele tudott érni a hazaiak védője, de az szerencsétlenségére pont Julia Grosso elé pattant, aki közelről nem hibázott (1-2). A 33. percben egy bedobást követően Dalila Ippólito elé került a játékszer, aki hosszan indította Ana Martínezt, ő pedig védhetetlenül bombázott Pauline Peyraud Magnin kapujába (2-2).

Az eredmény a továbbiakban már nem változott a félidőben. A második játékrészt valamivel aktívabban kezdte a Juventus, a 61. percben egy szögletet követően megint egy nagyobb kavarodás alakult ki a hazaiak kapuja előtt, és bár Sofia Cantore szépségdíjas módon talált a kapuba, a gól érvénytelen volt. Ez azonban nem hagyta nyugodni, és a 68. percben Cantora jobb oldalról érkező beadását Cristiana Girelli közvetlen közelről fejelte a kapuba (2-3). Ez pedig egyben már a mérkőzés végeredménye is. 

A mérkőzés összefoglalója az alábbiakban tekinthető meg:

A csalóka eredménytől függetlenül a nem éppen Öreg Hölgyek a Női BL-kiesést követően igenis képesek voltak javítani a megbotláson. Minden létező statisztikai adatban ellenfelük fölé nőttek:

  • 71%-ban volt náluk a játékszer,
  • 15 kapura lövéssel próbálkoztak,
  • melyből 6 el is találta azt,
  • az ellenfél 3 lövését is sikeresen blokkolták,
  • 8 szögletet végezhettek el,
  • 558 passzal próbálkoztak,
  • melyből 482 sikeres volt,
  • többet és veszélyesebben is támadtak, az ellenfél találatai az igen gyenge napot kifogó Pauline Peyraud Magnin kapusnak köszönhetőek részben.

A lányok következő alkalommal október 1-jén fogadják a Sampdoria együttesét hazai pályán.