KÖZLEMÉNY – Változó moderálási elvek a PannonZebrán

pz.jpgA megszokottól eltérően ezúttal egy soron kívüli szerkesztői közleményt szeretnénk publikálni a PannonZebrán, reagálva az elmúlt néhány nap többszörösen összetett problémákat kiváltó eseményeire, az oldalunk Szerkesztőségét ért vádakra, valamint elejét venni a további vitáknak, melyek semmilyen szempontból nem építik közösségünket, sőt, épp ellenkezőleg: szélsőséges esetben akár visszafordíthatatlan módon is rombolják azt. 

Mikor közel három évvel ezelőtt, 2020. szeptember 14-én elindítottuk oldalunkat, az a cél vezérelt bennünket, hogy otthont teremtsünk minden olyan Juventino számára, aki szeretne építő jellegű vitákat folytatni szeretett csapatunk ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban, valamint szívesen töltene időt egy olyan blogfelületen, ahol bátran ütköztetheti véleményét szurkolótársaival, még akkor is, ha Bianconerit körülvevő dolgok nagy részében egyáltalán nem értenek egyet. 

Ugyan fennállásunk során sosem tudtuk maradéktalanul érvényesíteni ezt az alapelvet – köszönhetően néhány élesebb hangvételű, meggondolatlan kommentnek, amit aktuális állásponttól és szerepkörtől függetlenül igen sokan megengedtek maguknak –, s a fel-felmerülő, néhanapján igencsak durva viták miatt időnként kénytelenek voltunk megválni közösségük egy-egy tagjától, alapvetően mindig is arra törekedtünk, hogy tartsuk magukat ahhoz a hitvalláshoz, amit annak idején megfogalmaztunk, továbbá, hogy minden szituációban igazságosan, részrehajlás nélkül ítéljük meg a vitás eseteket. 

Tisztában vagyunk vele, hogy az egyéni látásmódokból és helyzetértékelésekből fakadóan nem voltunk képesek mindenki előtt objektív, valóban megfontolt szerkesztőknek és moderátoroknak tűnni, ugyanakkor a velünk kapcsolatban felszínre kerülő, esetleges kettős mércéről szóló vádakat a lehető leghatározottabb módon visszautasítjuk. Tudjuk, hogy a mostani közlemény apropóját adó, Francesco Magnanelli: kicsoda ő valójában? című cikk alatti kommentháború eszkalációjához egyes, szerkesztők tollából származó hozzászólások, és rendkívül sarkos megfogalmazások is hozzájárultak, amiért ezúton is szeretnénk elnézést kérni az érintettektől a PannonZebra teljes szerkesztőségének nevében. 

Annak érdekében viszont, hogy blogunk ezt követően is egy nyugodtabb légkörrel, és korrekt eszmecserékkel szegélyezett oldal maradhasson, kénytelenek vagyunk kieszközölni néhány, komolyabbnak számító változtatást, melyek egyaránt érintenek benneteket, Olvasókat, illetve vonatkoznak a Szerkesztőség tagjaira. E módosítások legfőbb lenyomata a Szabályzatban található, ugyanis a PannonZebra cikkírói és technikai munkatársai a minap – egyhangúlag, teljes egyetértésben – megszavazták, hogy helyenként változtassunk működésünk vonásain, mely véleményünk szerint egy igazságosabb és transzparensebb moderálási rendszert fog eredményezni, valamint átláthatóbbá teszi az egyes szerepkörök között húzódó különbségeket. 

Elsőként, fontosnak tartottunk tisztázni, hogy – hangsúlyozzuk: véleménytől függetlenül – ki minősül trollnak, ennek érdekében pedig kísérletet tettünk a kifejezés pontos meghatározására, valamint döntöttünk arról is, hogy mostantól fogva milyen eljárást alkalmazunk azokkal a felhasználókkal szemben, akikről ténykedésük által egyértelműen kiderül, hogy beleesnek a szóban forgó kategóriába: 

"V. A trolloknak helye nincs, velük szemben nem lesz könyörület. Kik számítanak trollnak? Akik csak és kizárólag azért járnak ide, hogy a közösséget hergeljék, értelmes beszélgetést egyáltalán nem tudnak és nem is akarnak folytatni. Aki kommentelői tevékenységével egyértelműen tanúbizonyságot tesz arról, hogy a tettének nem célja az építő jellegű hozzászólás, beszélgetésindító megnyilvánulás, akár azonnal is egy hetes kitiltásban részesülhet. Amennyiben a büntetés letöltését követően változtat hozzáállásán, és építő jellegű hozzászólásokat ír, vagy aktív tagja lesz a közösségnek, továbbra is szívesen látjuk őt, azonban abban az esetben, ha kitart addigi működése mellett, vagy rövid időn belül visszatér ahhoz, akár az örökös ban is vonatkozhat rá."

E definícióra főként azért volt szükség, mivel az utóbbi hónapokban igencsak elharapódzott a troll kifejezés használata az oldalon, mind egyes Olvasók, mind pedig egyes Szerkesztők részéről. Úgy véljük, hogy ennek a céltalan, sehová sem vezető, és közhangulatot mérgező adok-kapoknak ideje véget vetni, ezért pedig jelen cikk publikálásától fogva egyedül a PannonZebra Moderátora lesz hivatott eldönteni, hogy ki minősül trollnak, a meghatározás alkalmazása pedig minden más esetben azonnali figyelmeztetést, többszöri felszólítás után pedig sárga lapot von majd maga után. 

A következő vitás kérdés a Szerkesztők szerep-, és hatáskörével áll összefüggésben, elvégre az elmúlt időszakban számos kritika fogalmazódott meg velünk kapcsolatban – mi tagadás, nem egy esetben sajnálatos módon jogosan. Mivel mi, Szerkesztők csak a PannonZebra működtetéséért felelünk, valamint az a feladatunk, hogy a legjobb tudásunk szerint tájékoztassunk benneteket a Juventus körüli eseményekről, szeretnénk még jobban megerősíteni és még egyértelműbbé tenni,  hogy ránk is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az Olvasókra. E probléma orvoslásának céljából felállítunk egy moderátori szerepkört, amit csapatunk oszlopos tagja, Norbis85 fog betölteni, mivel úgy gondoljuk, hogy higgadt vérmérséklete, értékrendje, valamint objektív nézőpontja és empátiája miatt ő a legmegfelelőbb személy arra, hogy megítélje a vitás eseteket, akár velünk kapcsolatban is. 

A nagyobb átláthatóság kedvéért új felhasználóneveket is életbe léptettünk: a PannonZebra moderátora által működtetett Moderátori Fiók mostantól kizárólagosan határozhat a kérdéses hozzászólások, és az azokat megíró felhasználó sorsáról, eltekintve attól, hogy az adott személy Szerkesztő-e, vagy olvasó. Annak érdekében, hogy a Szerkesztők is szabadon hozzáfűzhessék véleményüket a cikkekhez, vagy kommentelhessenek a Pubban, ám eközben megtarthassák azt a jogukat, hogy Szerkesztőként fejthessék ki gondolataikat, megalkottuk a Szerkesztői Fiók elnevezésű felhasználót. Az e becenév alatt megjelenő kommentek és cikkek mindannyiunk közös álláspontját tükrözni fogják, míg ha egy Szerkesztő saját profiljával szól hozzá a témához, akkor írása egy magánember álláspontjaként értelmezendő, kihágás esetén pedig ugyanúgy moderálható és szankcionálható a Moderátori Fiók által, mint az olvasók hozzászólásai. 

Minderről a frissített Szabályzat így rendelkezik: 

"VI. A Szabályzat SZERKESZTŐKRE és OLVASÓKRA egyaránt vonatkozik, és ugyanolyan mértékben érvényesítésre is kerül egy, a Szerkesztőségtől független MODERÁTOR által, aki a Szabályzatban meghatározott szankciókkal jogosult élni szükség esetén. A szerkesztők az egyes cikkek alatt saját profiljukkal kizárólag saját véleményüket fogalmazzák meg, egyszerű olvasókként. A Szerkesztőség egészét érintő kérdésekre, véleményekre adott válaszok és reagálások Szerkesztői Fiók felhasználónéven jelennek meg, melyek a Szerkesztők közös döntését, álláspontját fejezik ki adott témában, míg az oldal moderátora a Moderátori Fiókon keresztül fejti ki tevékenységét."

Úgy gondoljuk, hogy az önreflexió mindig hasznos dolog, különösen akkor, ha az ember egy teljes közösség életéért felel. Az átláthatóság ugyancsak fontos, mivel hiszünk benne, hogy ha teljes nyitottsággal igyekszünk megoldani a kialakult problémákat, a változásokról pedig előttetek is beszámolunk, véget vethetünk egy számos konfliktustól terhelt, nehézségekkel teli időszaknak, és az ellentétektől, továbbá a megvitatásra és kivesézésre váró véleményektől függetlenül arra koncentrálhatunk, ami igazán fontos számunka: az Öreg Hölgynek való szurkolásra. 

Fino alla Fine, Forza Juventus!

A PannonZebra Szerkesztősége