Mauro: "Nem cserélném le Vlahovićot Lukakura"

lukaku.jpegA Juventus egykori középpályása, Massimo Mauro a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz médiának, melyben körbejárta a Bianconeri csatárpolitikájával kapcsolatos kérdéseket, leszögezve, hogy ő maga semmiképpen sem adná el Dušan Vlahovićot a Zebrák vezetőségének helyében, s biztosan nem hozná a szerb center helyére azt a Romelu Lukakut, aki korábban nyilvánosan is kijelentette, hogy soha nem lenne hajlandó magára ölteni a fekete-fehér szerelést. 

"Amíg nem látom a hírt, hogy Romelu Lukaku valóban a Juventushoz igazolt, nem fogok hinni abban, hogy ez a transzfer valóban megtörtént. Ha viszont tető alá hozzák, összességében véve nem érne meglepetés, hiszen a mai futballban már bármi megtörténhet. Lehet, hogy túlzottan öreg vagyok, ám a magam részéről biztosan nem szerződtetnék olyan játékosokat, mint a belga, akik korábban többször is arról beszéltek a nyilvánosság előtt, hogy soha, semmi pénzért nem vennék fel a Bianconeri mezét. Ha ez mégis megtörténik, akkor az minimum visszás lesz a közvélemény számára" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport riporterének. 

"Az üzlet csupán abból a szempontból nem lepne meg, hogy a Juve története során számos alkalommal happolta már el a közvetlen riválisok legnagyobb erősségeit: itt elsősorban Fabio Capellóra, Maurizio Sarrira, illetve Gonzalo Higuaínra gondolok, akik mind a fő vetélytársakat erősítették, s később a Zebráknál is meghatározó szereplőkké váltak. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb futballista sokszor tesz felelőtlen kijelentéseket, gyakorlatilag arról beszélve amiről akar: az egyik pillanatban még klubjuk címerét csókolgatják, a másikban pedig már a ellenfelek mezében mosolyognak. 

A sportvezetők többsége ilyenkor úgy tesz, mintha nem lennének szemei és fülei, s mintha nem látnák, valamint hallanák ezeket a megnyilvánulásokat. Személy szerint ugyanakkor továbbra is meggyőződésem, hogy egy sikeres csapat felépítéséhez mindenképpen biztosítanunk kell a keret egységét, valamint az együttest alkotó labdarúgók megfelelő, és jól behatárolható identitását. Dušan 23 esztendős, Lukaku pedig 30. Objektív mércével sem nehéz megállapítani, hogy a szerb előtt nagyobb jövő áll, mint a belga előtt, a legfőbb feladat pedig ezért nem leváltása lenne, hanem egy olyan játékrendszer kialakítása, melyben képességeihez mérten tudna futballozni. 

A millió dolláros kérdés még mindig ugyanaz: ha Dušan csupán 14 gólt szerzett 42 meccsen, akkor az az ő hibája, vagy a Juventus taktikájának fogyatékossága? Vajon ha Kim Min-jae, Khvicha Kvaratskhelia, vagy éppen Victor Osimhen nem egy jól szervezett Napoliban, hanem egy tartósan a harmadik-negyedik helyen álló, ráadásul különféle nehézségekkel és külső problémákkal szembesülő csapatban játszottak volna, ugyanazt a teljesítményt nyújtották volna, mint Luciano Spalletti kezei alatt?

Erre a kérdésre természetesen nem lehetne értelmes választ adni: ez a sportág varázsa. Max Allegri egy nagyon jó és sikeres szakember, ám jobbá kell tennie az Öreg Hölgyet, ha azt akarja, hogy visszatérjen a szurkolói lelkesedés az Allianz Stadiumba. Az elmúlt két év erősen deficites volt ebből a szempontból, s bár nem vagyok Juve-drukker, ami miatt elképzelhető, hogy tévedek, de külső szemlélőként úgy látom, hogy Lukaku leigazolása nem lenne elegendő ahhoz, hogy ismét felkeltse a szurkolókban lakozó eufóriát és szimpátiát. Talán éppen ellenkezőleg, s Vlahović eladása, majd a belga érkezése csak tovább rontana a klub és a rajongók amúgy sem felhőtlen viszonyán. 

Cristiano Giuntoli mindenképpen nagy erősítést jelent a Bianconeri számára, ám úgy gondolom, hogy Lukaku szerződtetésének terve inkább Allegri fejéből pattanhatott ki, mintsem a sportigazgatóéból. Tagadhatatlan, hogy egy jó képességű és ügyes csatárról beszélünk, aki ha egészséges marad és jó formába kerül, akár a 35 találatot is elérheti. Ellenkező esetben viszont még a legnagyobb helyzeteket is ki fogja hagyni, s könnyedén bűnbakká válhat, ahogy az tavaly a válogatott szereplés, majd a BL-döntő kapcsán is történt. Nem vagyok benne biztos, hogy az Inter jelentősen gyengül azzal, hogy elveszítik Romelut, mivel helyette úgyis igazolni fognak egy másik centert. A Nerazzurri helyzete persze lehetne jobb, ugyanakkor rosszabb is. Ha belegondolunk, a Napoli tavaly éppen ugyanebben a szituációban volt..." – összegzett Mauro.