Tacchinardi: "A Juventusnak muszáj valamit csinálnia, és felrázni a csapatot"

alessio-tacchinardi-source-lecco-channel-news-696x385.pngA Juventus szerelmeseinek igencsak fájó azt látni, hogy az elmúlt nyolc mérkőzésen a csapat mindössze hét pontot volt képes összeszedni, miközben a játék továbbra is pocsék képet mutat, fejlődés látszólag semmi, a játékosok minden lelkesedést, motivációt nélkülöznek a pályán. A gödör helyett lassan egy szakadék sziluettje tűnik fel, és ebből joggal adódik az a kérdés, hogy vajon mi lenne a legjobb megoldás a csapat felrázása szempontjából, valamint mi adna segítséget az elvárt Bajnokok Ligáját érő helyezés megszerzéséért folyó küzdelemben? Az Öreg Hölgynek a tabella legfelső foka már réges-régen elúszott, és látótávolságon kívül került, az AC Milan megszerezte a második helyet, és ha még ezzel nem volna elég nagy a baj, a csapat háta mögött a Bologna és a Roma is egyre feljebb kapaszkodik, izgalmassá téve a bajnokság hátralevő részét. Ezen gondolatok mentén kérdezték meg a Bianconeri egykori középpályásának, Alessio Tacchinardinak a véleményét a kialakult helyzetről, aki szívesen rendelkezésre állt TuttoJuve hírportálnak.    

A pályán látottak alapján úgy tűnik, mintha hosszú hónapok teltek volna el azóta, hogy a Scudettóról is beszélhettünk a Juventus kapcsán, pedig a valóságban alig negyven nap múlt el ehhez képest. Mi folyik itt?

"A csapatnak, amely a szezon döntő pillanatában esett vissza, magától értetődően többet kellene tennie a sikerért. Őszintén szólva engem ez az ilyen szintű összeomlás teljesen váratlanul ért, nem számítottam erre."

Tudunk valami magyarázatot adni erre a nyolc mérkőzésen megszerzett mindössze hét pontra?

"Nem igazán, csupán a nápolyi teljesítményt tudom kiemelni ebben a félévben. Az összes többi mérkőzésre igaz, hogy nem tetszett a csapat. Most a klubra kell összpontosítani, amelynek vezetőinek le kell ülnie, és teljes hatalmat kell adnia Giuntolinak. A jó irány az lehet, ha az igazgató elkezdi megalapozni a terveit arra vonatkozóan, hogy mit tegyen a következő szezonban, mert a Juvénak újra főszereplővé kell válnia a pályán.”

Mindezt milyen módon tehetné meg?

"Chiesának újra a projekt középpontjában kellene állnia, a helyén kellene szerepelnie, nem pedig poszt nélkül, 50 méterre a kaputól játszani. A Juve mindig igencsak mélyen játszik, így azonban látnunk kellene, hogy mit is akarnak játszani technikai szempontból. Mindig is azt mondtam, hogy Allegrinek szobrot kellene állítani, elismeréséül annak, ahogy az elmúlt szezonok alakultak, de a szemlélete nem változik, egy visszaálló, tömörülő csapatot látunk újra és újra. Azt nem hiszem, hogy nem fognak a legjobb négyben végezni, de a játékosoknak ideje felébredni, és megmutatni az erősségeiket. Ha a Juventusnál játszol, magasabbra kell tedd a lécet önmagad előtt.”

Tehát nem csak az edzőtől függ a folytatás?

"Lehet Allegri vagy valaki más az edző, de igazából a játékosoknak kell hajtaniuk, és egyszerűen többet kell adniuk ezért a mezért. El kellene gondolkodni arról is, hogy az Allianz Stadium lassan mindenki számára bevehető helyszín lesz. Most már Giuntolinál pattog a labda, aki máris elkezdhet dolgozni azon, hogy egy jobb csapatot építsen, amely képes újra a győzelemért harcolni. A kis láng, ami nemrégiben újra fellobbant, kialudni látszik, a bianconerik mindenképpen többet érdemelnek.”

Torinóból nem érkeznek jelek arra, hogy a válogatott szünetben változtatnának a kispadon. Te támogatnád a váltást?

„A tendencia egyértelműen nem pozitív jelenleg, de ez nagyon erős dolog lenne. Ha megnézzük a Roma példáját, akkor láthatjuk, hogy ugyan úgy tűnt, hogy nekik nehéz változtatniuk a játékukon, ehelyett szinte azonnal sikerült az új edző személyének köszönhetően. Bizonyára ki kell mondani, hogy a csapatnak szüksége van egy erős behatásra, hogy felébredjen.”

Van tapasztalatod hasonló történésekben, még aktív futballista korodból, hiszen annak idején Marcello Lippi lemondása sem mentette meg az 1998/99-es szezont.

"Ez igaz, ott nem hozott felfrissülést a váltás. A futball tényleg furcsa, mindig nagyon vékony a határvonal: De Rossi, akit a SPAL-nál elért eredményei miatt úgy tűnt, hogy darálóba tettek, nagyon jól teljesít. Ferrarában ugyan nem mutatta meg minden tudását, mégis pontosan úgy szállt be a pontszerzési versenybe, mint most a Giallorossinál teszi. Vannak dinamikák, amiket őszintén megvallva nem lehet megmagyarázni, szerintem csupán az abban érintettek értik ezeket meg igazán, azon múlik, hogy ezek a széles körben szeretett és tisztelt szakemberek mindenkit feltudnak-e rázni, vagy sem.”

Próbáljunk meg választ adni a következő feltevésre: De Rossi beillesztve a Roma környezetébe, amelyet belülről ismer, igazolja, hogy ő a megfelelő ember a csapat számára a jelenlegi körülmények között. A Juventusnál is találhatnának egy olyan szakembert, akit már mindenkit ismer, és vélhetően támogatná is őt mindenki.

"Aki eszembe jut, az Paolo (Montero – a szerk.), aki már most a Primaverában dolgozik, és fantasztikus figurája a Juve világának. De ez nehéz, hiszen a klub az, aki benne van a napi munkában, beszélget a stábbal és a játékosokkal. Ismétlem, hogy valamit tenni kell, mivel egy ideje már nem mennek jól a dolgok, és nem lehet tovább úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Valamit muszáj csinálniuk. Korábban sem arról volt szó, hogy űrfocit játszottak a srácok, de volt tömörség és éltek abban a játékban.

Ezzel szemben most unalmasnak és szinte motiválatlannak tűnnek. Nincs vezér a pályán, leginkább egy momentum az, ami manapság eldönti a találkozókat. Látok némi összecsengést a tavalyi szezonnal abban a tekintetben, ahogy a lelkesedés alábbhagy. Erős fordulatra van szükség, ami pedig a vezetőkön múlik, és ha ezt az utat választják, akkor a tökéletes alany minden bizonnyal Montero lenne.”

Mit gondolsz a Vlahović által kapott pirosról?

"Szerintem a szerb frusztráltsága taktikai kérdésből fakad, ezt már évek óta mondom vele kapcsolatban. Ő egy olyan játékos, aki szembe akar nézni a kapuval, ehelyett minap is távol a kaputól játszott. Egyedül van mindenki ellen, a csapattársai keveset támadnak a büntetőterületen belül. Kicsit olyan, mint Chiesa, hiszen ő is egy olyan játékos, akit más típusú játékkal és más poszton kellene kihasználni a pályán. Kívülről egy unalmas, tűz nélküli csapatot látok" – zárta gondolatait az egykori középpályás.