Ravanelli: "A Juve akár csodát is tehet majd"

ravanelli-premio-internazionale-fair-play-menarini-2022-fabrizio-ravanelli-2.jpgA Juventus egykori ikonikus csatára, s Dušan Vlahović korábbi nagy kritikusa, Fabrizio Ravanelli a minap hosszú interjút adott az olasz médiának, melyben arról beszélt, hogy immár tisztán látja, hogy a Zebráknak nem kellett volna elcserélniük a szerbet Romelu Lukakura, ezen kívül pedig szót ejtett a Serie A aktuális történéseiről, azaz José Mourinho kirúgásáról, Kenan Yıldız felemelkedéséről, valamint az Inter és a Juve Scudettóért folyó harcáról is. A legenda szavait az alábbiakban tesszük közzé. 

"Úgy vélem, hogy José Mourinho nem elsősorban az eredmények miatt fizetett állásával, hanem csapata hozzáállása volt a kirúgásában szerepet játszó döntő faktor. A Roma túl sokszor lépett pályára dekoncentráltan, idegesen, a klub vezetőségének pedig, akik éppen egy fontosnak szánt brand felépítésén dolgoznak, nem tetszett az a mentalitás, amit a mester és bizonyos játékosok mutattak" – fogalmazott a TV Play adásában. 

"A pályán nagyon sok dolog történik. Nem állítom, hogy Mourinho annak idején rossz választás lett volna a Farkasok szempontjából, ahogy ennek ellenkezője mellett sem foglalnék állást, ám véleményem szerint a tréner meg volt fosztva annak lehetőségétől, hogy igazán nagyot alkosson a fővárosban.

Arról természetesen lehet vitatkozni, hogy a Giallorossi jó futballt játszott-e a portugál irányítása alatt, viszont az nehezen vitatható, hogy Josénak szinte soha nem álltak egyidejűleg rendelkezésére a legjobb játékosok, az aktuális keret pedig valahogy sosem bírt olyan karakterrel, ami meccseket tudott volna nyerni az alakulat számára. Az ilyen nehéz pillanatokban mindenki követhet el hibákat, ami értelemszerűen vele sem volt másképp. 

Az olasz futball összességében véve egy nagyszerű szakembert veszített el Mou távozásával, a legutóbbi, Milan elleni mérkőzésen viszont több helyen is kiütközött, hogy mi az alapvető gond ezzel a Romával: a Rossoneri első találatánál nyolc játékos tartózkodott Yacine Adli közelében, aki ennek ellenére mégis lőni tudott. Ez a találat ráébresztett arra, hogy a Farkasok egyáltalán nincsenek egyben mentális szempontból, innen pedig elképesztően nehéz lesz felállni. Sok sikert kívánok Daniele De Rossinak, aki mindig is híres volt alázatáról, s remélem, hogy jelenléte új életet fog leheli az alakulatba. 

Dušan Vlahović egy minőségi labdarúgó, aki egy nehéz időszakot tudhat maga mögött, ahhoz pedig, hogy ismét ilyen kiváló formát mutasson, meg kellett találnia a belső nyugalmat. Mindannyian tudjuk, hogy a szerb milyen erős játékos, amit már a Torinóban töltött első hónapjaiban is bebizonyított, mikor rendre hihetetlen gólokat szerzett, s azonnal nagy hatást gyakorolt a társakra. Kifejezetten kedvelem azokat a centereket, akik ilyen jól végzik el a szabadrúgásokat, mivel ez még magasabb szintre helyezi őket a szememben. Egy olya csatárnak, aki tekintélyt akar parancsolni, a büntetők mellett a szabadrúgásokat is el kell vállalnia. 

Meggyőződésem, hogy ha Vlahović kitart mostani szellemisége mellett, s ugyanilyen keményen dolgozik majd, képes lesz jelentős oldalakkal gazdagítani a Juventus történelemkönyvét. Neki köszönhetően a Bianconeri hatékonysága egyértelműen feljavult, s könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdet. Előfordul, hogy egy helyzet az éppen irányadó tendenciák dacára is megváltozik, amikor pedig egy labdarúgó nagyon szeretne az aktuális csapatánál maradni, gyakran a legjobb formáját mutatja, ami váratlan tulajdonságokat hozhat ki belőle. Hosszabb távon Dušan, illetve a teljes Juve szempontjából is előnnyé válhat, hogy annak idején nem cserélték el a szerbet Romelu Lukakura, elvégre a szezon eddigi részében látottak alapján mindkét fél profitált a közös út folytatásából. 

Kenan Yıldız felemelkedése előre el van rendelve, s megítélésem szerint éppen egy csillag születik a szemünk előtt. Amikor a török megszerzi a labdát, egyből támadásba lendül, hogy gólt szerezzen, egy 2005-ös születésű játékos esetében pedig megdöbbentő látni ezt a sikeréhséget. Kenant néhány éven belül biztosan a legjobbak közé fogják sorolni, mi pedig sokat hallhatunk majd róla, hiszen a minőség, a cselezési készség, a gyorsaság, valamint a szükséges lövőerő is megtalálható benne.

Ahhoz, hogy valaki gólt szerezzen, egyedi személyiséget kell magáénak tudnia, Yıldız Németország ellen lőtt találatában pedig egyértelműen felfedezhettük ezt a sajátos jellemet. A sportág történelmében minden ikonikus szereplő erős karakterrel bírt. Bár mostanában számos elődjéhez hasonlították már, a magam részéről úgy vélem, hogy Yıldız egy páratlan jelenség, aki szinte mindenkitől különbözik valamelyik adottsága miatt. A Salernitana elleni gólja a pimaszság, a gyors gondolkodás, és a magam technikai színvonal tökéletes ötvözete volt. 

Meggyőződésem, hogy a Juve és az Inter játékosai továbbra is 110%-ot akarnak nyújtani az összecsapások megnyerésének érdekében. A különbséget valószínűleg a két keret közötti minőség jelenti majd. A Nerazzurri előrébb tart az építkezésben, amit az is megmutat, hogy nekik nem igazán okoz gondot a bajnoki mérkőzések lezárása, míg a Bianconerinek olykor igen. Továbbra is a milánóiakat tartom a Scudetto fő favoritjának, ugyanakkor Max Allegri már most is varázslatos dolgot vitt véghez a Zebrákkal, akik remek mentalitással bírnak, ha pedig kitartanak emellett, akár csodát is tehetnek" – összegzett Ravanelli.