Di Livio: "Chiesa a legjobb olasz futballista"

di-livio.pngAz Öreg Hölgy korábbi játékosa, a szurkolók által csak Soldatino, azaz Kis Katona néven emlegetett Angelo Di Livio a tegnapi nap folyamán terjedelmes interjút adott az olasz médiának, melyben megfogalmazta gondolatait a vasárnap esti Derby d'Italiával kapcsolatban, kijelentve, hogy az idény előtt egy ennél sokkal rosszabb Juventusra számított, azonban a csapatnak szerinte még így is számos téren kellene erősítenie. 

"Az igazat megvallva nem számítottam rá, hogy a Juventus ilyen magas pozíciót foglal majd el a tabellán a november közepi válogatott szünetben, sőt, hogy erősségét tekintve az Öreg Hölgy gyakorlatilag a Scudetto fő esélyesének számító Inter szintjén lesz. A szezon előtt sokkal jobbnak véltem a Napolit, akik ehelyett eddig egy csalódást keltő idényt futnak. Természetesen számoltam azzal, hogy a Bianconeri jól fog teljesíteni, azonban nem gondoltam volna, hogy ilyen kiélezett versenyben lesznek a Nerazzurrival, azonban a gárda kiváló produkciót nyújt, s teljesen megérdemelten birtokolja a tabella második helyét" – fejtette ki a Tuttosport munkatársának. 

"A Juventusnak a mostani összecsapás eredményétől függetlenül is hinnie kell a bajnoki címben, ugyanis ebben a csapatban meg kell lennie a szükséges bátorságnak ahhoz, hogy az Inter kihívójává váljon, s hogy megnyerje a trófeát. Bár a milánóiak rendelkeznek a mezőny legerősebb csapatával, az Öreg Hölgy maximális koncentrációval és hihetetlenül hatékony védelemmel játszott a szezon eddigi rangadóin, vagyis a Lazio, a Milan, illetve a Fiorentina ellen. 

Nem titok, hogy a torinóiak szeretnének igazolni egy középpályást januárban. A mostanáig felmerült nevek közül én magam Fabián Ruizt hoznám el a PSG-től, mivel ő minőségben és kreativitásban is emelne a színvonalon, ráadásul képes lenne meglőni a Max Allegri által követelt gólmennyiséget is. Cristiano Giuntoli jól ismeri a spanyolt, aki nem volt rossz a Napolinál, ami ugyancsak mellette szól, bár értelemszerűen én is kedvelem a Zebrákkal ugyancsak kapcsolatba hozott Rodrigo De Pault, aki egy nagyon magas szinten álló futballista. Bízom benne, hogy kettejük közül valaki tényleg magára öltheti majd a fekete-fehér mezt a télen, ugyanis bármelyikük szerződtetése nagyszerű lépés lenne az együttes megerősítésének szempontjából. 

Egy csapat ereje mindig a védekezésben rejlik; a hátvédek alkotják azt az oszlopot, amire fel lehet húzni egy győztes alakulatot. Persze a focit gólra játsszák, így ha nem találsz be, csak félmunkát végzel, a Juve viszont valahogy mindig képes bevenni az ellenfelek kapuját, legalább egy alkalommal. A Gatti-Bremer-Danilo hármas, Daniele Ruganival kiegészülve minden elismerést megérdemel, hiszen mikor pályán vannak, remekül játszanak, s a mezőny bármely szegletében fel tudnak bukkanni szükség esetén. Úgy gondolom, hogy ez a hátvédsor együtt felér a BBC szilárdságával, hamarosan pedig ugyanolyan korszakos védelemmé válhatnak majd, mint amilyen Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, valamint Andrea Barzagli triója volt. 

A mostani csapat minden tagját kedvelem. Gatti nagyon sokat fejlődött, Danilo pedig már tavaly is biztos pont volt, nekem viszont mégis Bremer a kedvencem, aki igazi vezéregyéniséggé érett az utóbbi időben. A brazil olyan, mint egy sofőr: bármilyen szolgálatot elvállal, és mindig pontosan, megbízhatóan végzi a dolgát. Ezen felül, ha egészségi állapota rendben van, kétségkívül Federico Chiesa számít a legjobb olasz futballistának. Korábban is így gondoltam, ám a válogatottba való parádés visszatérésével minden végképp egyértelművé vált számomra. Fede elképesztően váratlan mozdulatokat és kitöréseket tud produkálni, továbbá nagyon könnyen gyorsul fel, ami minden ellenfél dolgát képes megnehezíteni, nem is beszélve a sorok felforgatásáról és összekuszálásáról. 

Moise Kean szintén remek szezon fut, s már csak egy gól hiányzik a tökéletességhez. Dušan Vlahović meglátásom szerint viszont még mindig nehéz helyzetben van, a stábnak ugyanakkor ki kell hoznia belőle a legjobb oldalát, mivel ha a szerb visszatalál a régi önmagához, a Juve nagyon sokat profitálhat képességiből. Rajtuk kívül persze Arkadiusz Milikről sem feledkezhetünk meg, aki meglepően sokszor gyakorol erős hatást a Bianconerire, akár a kispadról beszállva is. Filip Kostićot ugyancsak nagyon szeretem, mivel kiváló bal lába van, amit kamatoztat is beadások, vagy azokból származó gólpasszok formájában. Hogy ő lenne-e az új Soldatino? A szerb csak a bal lábát tudja úgy használni, ahogy én korábban mindkettővel bántam, mindazonáltal ez semmit sem von le az érdemeiből, hiszen fantasztikus keresztlabdákat juttat el a társaihoz, amiért nagyon tisztelem őt. 

Hosszú távon előnyként tekintek arra, hogy a Juventusnak idén nincs jelenése a nemzetközi kupaporondon. 2023 nyarán szinte senki sem gondolta volna, hogy a rekordbajnok ilyen jól fog szerepelni, ám ha jobban belegondolunk, mindez teljesen logikus: ha nem kell figyelned a kupasorozatokra, akkor egyenletesebben oszthatod el az energiáidat. Ha egy héten csak egy találkozóra kell készülnöd, különbséget teremthetsz saját magad és az ellenfelek között, s megszerezheted azokat a pontokat, amiket kettős terheléssel nem biztos, hogy begyűjthetnél, ezzel garantálva az idény végi sikereket" – összegzett Di Livio.