Ultrà Juve: a bűnszövetségben való bűnelkövetésért kiszabott büntetést fellebbezéssel megemelték

juve_1.jpgA 2018/19-es szezonban a Juventus klubra nyomás nehezedett, ami szurkolói sztrájkokat és rasszista skandálásokat eredményezett, hogy ne vonja meg a szervezett csoportoknak eddig biztosított előnyöket és kiváltságokat.

A torinói fellebbviteli bíróság felemelte a Juventus szervezett szurkolói csoportjának öt tagjára kiszabott büntetést, akiket a Last Banner nyomozás során állítottak bíróság elé, amely a Juventus klub által a Digoshoz benyújtott feljelentést követően indult.

A torinói bírák Dino Mocciola esetében nyolc év börtönre emelték az összbüntetést (az első fokon kiszabott négy év és tíz hónaphoz képest). Salvatore Cava, Sergio Genre, Umberto Toia és Giuseppe Franzo esetében az ítélet négy év és hét hónap, négy év és hat hónap, négy év és három hónap, illetve három év és 11 hónap börtönbüntetés.

A per a vád szerint a 2018-19-es szezonban a kanyar által a klubra gyakorolt nyomásgyakorlásra vonatkozott. A mértéktelenségeket, szurkolói sztrájkokat és rasszista skandálásokat állítólag az ultrák rendezték, akik nem akarták elveszíteni a kedvezményeket és a kiváltságokat. Az ítélettel bűnszövetkezetet ismertek el, míg egyes incidenseket a beteljesedett zsarolás bűncselekményére vezettek vissza.

„Ez az eredmény, amelyet a rendőr-főkapitányság és a Juventus közös akciója révén értek el, a stadionok működőképességének növelése érdekében tett erőfeszítéseknek is köszönhető. A biztonság érdekében felállított komplex szervezeti gépezet nélkül soha nem lehetett volna részletesen tudni, hogy mi történik a kanyarban”.

Ez az első megjegyzése Luigi Chiapperónak, annak az ügyvédnek, aki kollégájával, Maria Turcóval együtt a Juventust támogatta a felperes ügyvédjeként a Last Banner fellebbviteli perében, amely ma ért véget Torinóban a bíróság által a Juventus néhány ultrájára kiszabott büntetés szigorításával.

Chiappero hozzátette, hogy a bírák ítélete egyben „győzelem az ügyészség számára, amely képes volt rávilágítani az első fokú ítélet hiányosságaira”. A tárgyalóteremben a vádat Chiara Maina államügyész támogatta. Alberto Pairetto, a Juventus Slo (szurkolói kapcsolattartó) szintén megjelent polgári felperesként. A Last Banner nyomozását a torinói rendőrkapitányság munkatársai koordinálták Carlo Ambra igazgató vezetésével.