Cannavaro: "Chiesa jelentheti a különbséget az Inter és a Juve között"

cannavaro_juve_inter.jpgA Tuttosport mai száma egy érdekes interjút hozott le, melyet a lap Fabio Cannavaróval, a Juventus egykori védőjével, és 2006 aranylabdásával készített, aki egyebek mellett a bajnoki versenyfutásról, az Öreg Hölgy mostani meghatározó játékosairól, valamint a Bianconeri fő riválisának számító Inter erejéről is értekezett. Az alábbiakban e nyilatkozat magyar fordítását olvashatjátok. 

"Nehéz kérdés, hogy idén ki nyeri a Scudettót. Véleményem szerint az Inter a játékosállomány minőségének szempontjából felülmúlja a Juvét, mivel teljesebb és mélyebb kerettel bírnak, s lényegében egy modern, európai támadófutballt mutatnak be, ráadásul Lautaro Martínez személyében ők adják a liga gólkirályát is, aki 17 meccsen 16 gólt szerzett, s 4 gólpasszt osztott ki, ami egészen elképesztő mutató" – fogalmazott a korábbi kiválóság. 

"Messze az Internek van a legeredményesebb támadósora, valamint a leghatékonyabb védelem is náluk játszik. A Juve rengeteg futballistát adott el az utóbbi években, ám csak nagyon keveset igazolt, és rájuk is csak minimális összeget költött. A klub most egy pontos stratégia mentén működik az, miután az elmúlt néhány szezonban rengeteg kiadásuk volt, az elképzelések pedig a jelek szerint beváltak, mivel a csapat idén csupán egyetlen találkozót veszített el, azzal a Sassuolóval szemben, ami egyébként a Nerazzurrit is megverte. Ennek köszönhetően a Bianconeri mindössze két pontos hátrányból követi legfőbb riválisát. 

Nem véletlen, hogy a Juve sok szoros meccset játszik, s még többet nyer meg szűk különbséggel, mivel ez a fajta játékmód mindig is a klub DNS-ének része volt. A harcos, hajthatatlan szellemiség most visszatérni látszik az alakulathoz, ezek a srácok pedig a végsőkig hisznek a győzelemben. Számukra addig nem ér véget a találkozó, amíg el nem hangzik a hármas sípszó, ami egyértelmű fejlődés az elmúlt idényekhez képest, bár ennek eddig is így kellett volna lennie. 

Úgy gondolom, hogy az előttünk álló hónapok döntő fontosságúak lesznek a bajnoki verseny szempontjából, mivel ekkor kezdődik majd a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, ahol az Internek fontos kötelezettségei lesznek, míg a Juve nem léphet majd pályára a sorozatból való ideiglenes kitiltása miatt. A Nerazzurri számára ez az időszak pszichológiai, valamint erőnléti szempontból is több kihívást tartogat, még akkor is, ha Simone Inzaghi fiai erőt meríthetnek abból, hogy viszonylag simán kvalifikálták magukat a legjobb 16 közé. 

Természetesen én sem hagyhattam figyelmen kívül Kenan Yıldız remek teljesítményét, ám megítélésem szerint a Juve számára Federico Chiesa számít a legfontosabb labdarúgónak. Az olasz döntő tényezőnek bizonyulhat az aranyéremért folyó harcban, elvégre különbséget teremthet a szembenálló felek között. Ha jó fizikai állapotban van, nagyon nehéz visszatartani őt, a védőknek pedig esélyük sem lesz vele szemben. Fede pontosan tudja, hogy mikor kell kizökkenteni egy meccset az addigi tempójából, hiszen pusztítóan gyors sprintjeivel, ritmusváltásaival, az akcióknál mutatott szerepvállalásával, továbbá góljaival és gólpasszaival mindenkinek képes hatalmas nehézségeket okozni. Ehhez mindössze csúcsformába kell kerülnie, s lehetőség szerint nem szabad megsérülnie, vagy hosszabb távra elérhetetlenné válnia. 

Dušan Vlahović egy igen jelentős fegyver, mivel ha jó labdákat adnak neki, ő be fogja rúgni, vagy fejelni azokat. Igazi vezér a levegőben, aki magától értetődő természetességgel szerez elképesztő fejesgólokat, lenyűgöző testalkata pedig egyben legnagyobb erényét is jelenti. Bár olykor előfordul, hogy hosszú ideig képtelen betalálni, sőt, néha még a kispadra is leültethetik, időről-időre megmutatja, hogy csapat bátran számíthat rá, az utóbbi hetekben pedig némileg magabiztosabbnak is tűnik, mint korábban, ami valószínűleg jó formájának köszönhető. 

A VAR-t arra kell használni, amire kitalálták: a rendszernek az a feladata, hogy alapvető segítséget nyújtson a vitás helyzetek megítélésében, s hogy kiküszöbölje a játékvezetők emberi hibáit, vagy mulasztásait. Ahhoz viszont, hogy betöltse ezt a szerepet, 100%-os hatékonysággal kellene alkalmazni, nem pedig csak részben, hogy aztán a bírók és a liga igazgatói hosszú nyilatkozatokban magyarázkodjanak a mérkőzéseken előforduló súlyos baklövések miatt. A VAR-t talán még a szögleteknél, vagy a bedobásoknál is érdemes lenne bevetni, ahogy azt Angliában javasolták.

Kit érdekel, hogy ebben az esetben a meccsek 5, 10, vagy 15 perccel tovább tartanának? A katari világbajnokságon több olyan összecsapásnak is tanúi lehettünk, ahol a visszajátszások miatt gyakran 10 percnél is hosszabb ráadásokat ítéltek meg, ezt viszont egy idő után mindenki megszokta és elfogadta. A futballnak hamarosan sokkal nagyobb mértékben kell majd támaszkodnia a technológiai újításokra, ahogy azt a kosárlabdában is teszik" – összegzett Cannavaro.