Tencone: "Helyes döntés, hogy Pogba már most visszatért"

pogba_return.jpgMint ismert, a Juventus francia középpályása, Paul Pogba már tegnap, azaz egy héttel a keret többi tagja előtt visszatért a Continassára, hogy az új szezonra való felkészülés jegyében megkezdje az első edzéseket, lévén, hogy a labdarúgó jövőre mindenképpen szeretne a csapat rendelkezésére állni, s kevesebbet bajlódni a nála jelentkező sérülésekkel. 

Az olasz TuttoJuve.com ennek apropóján készített interjút a klub futballistáinak sérüléseivel kapcsolatban gyakran nyilatkozó Fabrizio Tencone professzorral, a Juve egykori orvosával, s a sportolók rehabilitációjával foglalkozó Isokinetic torinói irodájának vezetőjével, aki nyilatkozatában többek között elmagyarázta az akut és a krónikus terhelés közötti különbséget, továbbá kifejtette véleményét Pogba korai visszatértéről, és ennek lehetséges hatásairól is. 

Ma délután [az interjú tegnap készült – a szerk.] Pogba részt fog venni az új szezon első edzésén a Continassán. Hogyan értékeli azt a döntést, miszerint a francia a lehető legrövidebb idő után munkába áll? 

"Szerintem ez a minimum az előző évadban történt események után, s ami engem illet, úgy vélem, hogy a játékosnak kötelessége volt előbb megkezdeni a tréningeket a többiekhez képest. Ez mindenképpen egy helyes döntés, mivel Pogbának a lehető legjobb formájába kell kerülnie a felkészülés során. Több mint egy hónap telt el a Cremonese ellen elszenvedett sérülése óta, ezért pedig úgy gondolom, hogy már teljesen felépült ebből a problémából, mindenesetre kíváncsi vagyok arra, hogy milyen jeleket észlel majd magán az első edzéseket követően."

Pogba arról beszélt a Viewsnak adott interjújában, hogy sérülései lelki gondok miatt jelentkeztek. Ebben menny igazság lehet orvosi szemmel nézve? 

"A kettő nincs közvetlen összefüggésben, ugyanis egy sérülés nem jön rendbe hamarabb pusztán egy nyugodtabb lelkiállapottól, ám afelől semmi kétségem nincsen, hogy igencsak nehéz lehet egyszerre szembenézni a fizikai és a mentális gondokkal. A személyes nehézségek egyfajta társ-kockázati tényezőnek számítanak a sportsérüléseknél, azonban nem kiváltó okai ezeknek. A sérülés önmagában nem baj, ugyanis egy viszonylag gyakori jelenségről van szó, s azt se gondolnám, hogy Pogba félt volna az újabb egészségügyi kihívásoktól, mivel máskülönben többet nem lépett volna pályára. Ez egy nagyon megterhelő év volt a játékos számára, mikor pedig más téren is ilyen nagy problémák jelentkeznek, nehéz kilépni az ördögi körből."

Pogba tavaly szinte nem is vett részt az előszezonban szervezett edzéseken, melyek éppen a megfelelő felkészülést szolgálták volna. Mit gondol, egy megfelelő alapozás mellett idén csökkenhet a középpályás sérüléseinek száma? 

"Általában véve, s nem kifejezetten Paullal kapcsolatan örök igazság, hogy a sérülések elkerülésének érdekében nem a kevesebb, hanem sokkal inkább a több tréning, és az intenzívebb edzésmunka a kifizetődőbb. Minél többet edz valaki egyenletesen és folyamatosan, miközben intelligens módon, fokozatosan terheli magát, annál jobb erőnléti állapotra tehet szert. Ezzel szemben a terhelés gyors, túlzott fokozása, valamint az edzésmunka mennyiségének nem egyenletes növelése akár 20%-kal is növelheti a sérülések kockázatát. Az orvosi szakma ezt nevezi az akut és a krónikus terhelés közötti különbségnek, vagy a két jelenség egymás közötti arányának" – összegzett Tencone.