Allegri:"Ez egy olyan csapat, akiben hatalmas lehetőség lakozik és fényes jövő áll előtte!"

allegri-eurosport_it.jpgMassimiliano Allegri az Empoli elleni hazai Serie A bajnoki mérkőzés előtt megejtette szokásos meccs előtti nyilatkozatát, melyben kitért a friss igazolásra, az esetleges összeállításra és szót ejtett a hiányzókról, valamint a most már mindennapossá váló, bajnoki címet firtató kérdésekre is választ adott.

„Mindenki megfelelően dolgozott, jól érzik magukat a srácok. Teljes mértékben tisztában vagyunk a mérkőzés fontosságával, éppen ezért azt is tudom, hogy megfelelő teljesítménnyel fogunk előrukkolni.

Az emberek hajlamosak túl sok jelentőséget tulajdonítani egyes mérkőzéseknek, mint például a holnapinak, hogy hatalmas lehetőség arra, hogy négy ponttal meglépjünk az üldözőnk elől. Számomra… fogalmazzunk úgy, hogy a lényeg, hogy nyerjünk, csináljuk azt, amihez a legjobban értünk, semmi különleges. Egy teljes hetünk volt erre a találkozóra felkészülni, és ha minden mással is foglalkoztunk volna, az egyrészt kizökkentett volna a saját ritmusunkból, ami egyáltalán nem jelent jót. Muszáj tartatunk magunkat a saját ritmusunkhoz, a saját magunk által diktált tempóhoz, elvégre még így is másfél napunk van arra, hogy feltöltődjünk és megkezdjük a következő mérkőzésre készülést. Az pedig egyáltalán nem fontos most, hogy lehetőségünk nyílik növelni az előnyünket.

Hogy jobbak lennénk, mint azelőtt? Ez a kérdés alapvetően nem erről szól. A saját magunk határait feszegetve dolgozunk nap, mint nap. Jól vagyunk mind fizikális, mind mentális tekintetben. Holnap azonban ez csupán csak egy újabb esély a győzelemre. Az Empoli időközben edzőt cserélt, Nicola egy egészen varázslatos mérkőzéssel mutatkozott be a Monza ellen, egy olyan magabiztos 3-0-ával, ahol az eredménytől függetlenül a legminimálisabb kockázatot vállalták. Magabiztosságot adott a csapatának, akik nem is kaptak gólt, miközben hármat is tudtak lőni. A győzelmeket csakis a pályán lehet elérni. A lehető legnagyobb tisztelettel kell viseltetnünk ellenfelünk iránt, mert tudjuk, hogy megnehezíthetik a dolgunkat, ahogy másokét is. Azonban a csapatunk egységes, jól kiegészítik egymást, hajlandóak a kemény munkára és a fejlődésre, ez a legfontosabb. A srácok folyamatosan javulnak, még mindig a már megkezdett utunkat kell járnunk, azzal a szilárd elhatározással felvértezve, hogy minden nap javulni akarunk, és valami fontosan szeretnénk véghez vinni.” – kezdte gondolatai General Max.

Ezt követően beszélt a bajnoki címről és az előttünk álló megmérettetésekről is.

„A bajnoki cím? Nem kis nehézségekbe ütközök ebben a témában. Még a jelenleg megszerzett pontmennyiség mellett is nehéz megmondani. A magunk számára kijelölt úton haladunk, a teljesítményünkkel teljes mértékben elégedettek vagyunk, azonban nem szabad, hogy emiatt lankadjon a figyelmünk. Az Inter még így is előttünk jár, erős csapatuk van, és nem pusztán a góljaik száma sok, de a pontokat is szorgosan gyűjtögetik. Az pedig, hogy mi ennek ellenére a nyakukban loholunk, számunkra mérhetetlen örömre ad okot. De nem szabad, hogy ennyivel megelégedjünk, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ellenfelünk teljesítményéről csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. Nem rég hódították el a Szuperkupát, ráadásul nem is első alkalommal, az előző szezonban Bajnokok Ligája döntőt játszhattak, és mi velük versengünk. Ez csodálatos dolog, akkor is, ha a mi utunk merőben más, mint az övék.

Még a jövő héten megrendezésre kerülő Derby d’Italiát sem mondanám döntőnek a bajnoki cím szempontjából, az eredményétől függetlenül. Elvégre ott van még a Milan csapata is, akik tavalyhoz képest több pontot szereztek már eddig is, meglátásom szerint a legrosszabbon már túl vannak és megvannak a megfelelő eszközeik ahhoz, hogy visszakapaszkodjanak. De mi foglalkozzunk csak önmagunkkal, hogy megszerezzük holnap a három pontot. Ez sosem egyszerű, vagy magától értetődő. Az Empoli csapatát egyáltalán nem szabad lebecsülni, mert megvan bennük a minőség, a képesség arra, hogy játsszák a focit. Amint elhangzik a kezdő sípszó, meglátjuk, mi hogyan fog alakulni. Fontos, hogy megőrizzük a nyugodtságunkat. Sőt, mondhatnám, hogy ez a legfontosabb dolog.

Hogy jelenleg elsők vagyunk a tabellán? Nem számít. Csalfa, vak remény. Nem számít, mert az Inter egy mérkőzéssel kevesebbet játszott és még ott van a Milan is. De számunkra ez egyáltalán nem fontos, csak az, hogy a következő összecsapással és saját magunkkal foglalkozzunk. A labdarúgás egy kegyetlen sport, egyik nap Fortuna még a tenyerén hordoz, másik nap pedig semmi sem sikerül. Az erősségünk az nyugodtságban rejlik. Egy szezon során 38 mérkőzést kell lejátszani és mi még csak a 22. fordulónál járunk. Mindent kizárva kell dolgozunk és azt szem előtt tartani, hogy mindig van hova fejlődni. Ezt már nem egy alkalommal elmondtam: ez egy olyan csapat, akiben hatalmas lehetőség lakozik és fényes jövő áll előtte.

De nincs is értelme a Scudetto esélyekről beszélni. Ez fejben dől el. Mindig a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtanod úgy, hogy ki kell zárnod a negatív hangokat, mint például hogy nem érhetsz a csúcsra, vagy nem vihetsz véghez nagy dolgokat, a hullámhegyeket vagy hullámvölgyeket. Hinned kell benne, a meggyőződés nagy erővel bír. Ha a szezon végén mi leszünk a legjobbak, akkor majd meg fogjuk érdemelni a dicséreteket. Azzal a meggyőződéssel dolgozunk minden nap, hogy nagy dolgokat érhetünk el. Az se segít, ha elérhetetlen célokat fogalmazol meg saját magadnak. Olyan, hogy tökéletes, nem létezik, de törekedni kell rá. Talán sose érhetjük el, de ez segít minél magasabbra jutni.” – folytatta Allegri.

Ezután pedig rátért az Empoli elleni keretösszeállításra és a kezdő tizenegyre is.

„Djalo a mai reggelen az edzés egy részét már a csapattal együtt végezte. Egy súlyos sérülésből tért vissza és a Lille együttesénél gyakorlatilag semmi lehetőséget nem kapott. Éppen ezért a megfelelő óvatossággal és előkészületekkel állunk a kialakult szituációhoz, fokozatosan felépíteni, majd pedig integrálni akarjuk őt a csapatba.

Chiesa sajnos még a holnapi napon sem lesz elérhető számunkra. Egy hete lényegében alig vagy egyáltalán nem tudott dolgozni. De azon vagyunk, hogy minél hamarabb elérhető legyen, a lehető legjobb állapotban. Talán egy hét múlva. Ő nagyon fontos játékosa a csapatunknak, éppen ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy felépülhessen. A bajnokság második fele elkezdődött és kulcsfontosságú lesz, hogy mindenki megfelelő állapotban legyen. A lehető legtöbb pontot kell összegyűjtenünk, és természetesen a Coppa Italia sorozatáról sem feledkezhetünk meg.

Fabio egy 2003-ban született lényegében még gyerek, aki ennek ellenére már ebben a szezonban is tizenöt mérkőzésen pályára léphetett, kezdőkét és csereként egyaránt. A Juventus szerelését már több, mint ötven összecsapáson viselhette, és ez, az ő korában, egy egészen elképesztő teljesítmény. Számos jó megoldással szolgál társai számára a pályán, olykor azonban hoz még rossz döntéseket, de ez igaz mindenkire. Én, mint edző, szintén hozok jó és rossz döntést is egyaránt. Azonban alapvetően elégedett vagyok a teljesítményével, főleg azért, mert látom benne, hogy ő képes ennél sokkal többre is. Neki is nyugodtnak kell maradni, mert ez meghozza a kívánt eredményt, hiszen idén már gólja is van, és emellett is számos helyzetet alakított ki társai számára, akár büntető, akár szabadrúgás képében. Fontos dolgokat ért már el, mint minden fiatal játékosunk, aki szerepet kapott, de lévén kevesebb tapasztalatuk van, segítenünk kell a fejlődésükben és vezetni kell őket, különösen akkor, amikor számukra a legsötétebb a világ. Ez történt Fagiolival is, ezen szezon kezdetén. Ez normális, folyamatosan fejlődniük kell, míg el nem érik a felnőtt kort és elérik azt a szintet teljesítményük terén, hogy minden pályára lépés során folyamatos magas szinten tudnak teljesíteni.

Úgy gondolom, hogy Miretti fog kezdeni. Bár akadnak kétségeim, bár igaz, ez most inkább igaz a védelemre. Danilo állapotát figyelemmel kell kísérni, és még az is lehet, hogy az mellett döntök, hogy inkább nem vállalok kockázatot és nem fog játszani. Ettől függetlenül a csapat jól érzi magát.

Yildiz egy olyan játékos, aki az ilyen mérkőzéseken különbséget tud jelenteni. Hagyni kell játszani, fejlődni, lehetővé kell tenni számára, hogy elkövethesse azokat a hibákat, amiből tanulhat. De ifjú kora ellenére jó teljesítményt tett le a pályára. Chiesa hozzá képest egy egészen más típusú, karakterisztikájú játékos. Egyedi a stílusa.

Weah is jól dolgozik, csereként is hatással tud lenni a játékra. A Lecce ellen remekül szállt be. Iling-Junior neve mellett is jól mutat a gólpassz, Alex Sandro abban a negyed órában szintén kitett magáért. Csak úgy, mint Milik. Fizikailag és mentálisa tekintetben is jól van, sokat segített a mesterhármasa a Coppában. Megbízható játékos, mindig, ha pályára lép, döntő faktor tud lenni. Ebben a szellemiségben kell folytatnia, csak úgy, mint a teljes csapatnak. A pokol legmélyebb bugyraiból egy év alatt egészen a Bajnokok Ligájába, nem mindennapos teljesítmény. Minél több mérkőzésen léphetünk pályára, annál több esélyünk mutatkozik megmutatni az értékeinket.

Kean most kezdett el dolgozni, majd meglátjuk mi lesz. Jelen pillanatban ő a Juventus játékosa, és hogy mi lesz holnap, azt még nem tudhatjuk. Még van bőven idő az átigazolási piac zárásáig.”

Majd ejtett pár szót a délután bombaként robbant hírről, hogy Klopp távozik a szezon végén Liverpoolból.

„Hallottam a híreket Klopp távozásáról. Ő jól tudja, milyen okok húzódnak a döntése mögött, ezeket el is magyarázta, de abban biztos vagyok, hogy ez nem a pályafutása végét jelenti, máshol még csodás dolgokat vihet véghez, elvégre egy remek edzőről beszélünk, aki a kvalitásait mind a Dortmund, mind a Liverpool csapatainál számtalanszor bizonyította.” – zárta mondandóját Allegri.