Allegri: "Azért tértem vissza, hogy lefektessem a jövő alapjait"

maxi_interju.jpgMint ismert, a Juventus mestere, Massimiliano Allegri a napokban terjedelmes, exkluzív interjút adott az olasz DAZN csatornájának, melynek már előzetes kivonata is sok érdekességet tartogatott, többek között Leonardo Bonuccit, vagy Federico Chiesát illetően, ma azonban a teljes beszélgetés is napvilágot látott a szakvezetővel, amiből egyebek mellett kiderül, hogy mit gondol a fiatal játékosokról, egyes múltbéli eseményekről, saját szerződéséről és annak tiszteletben tartásáról, vagy éppen az olyan kulcsemberekről, mint Paul Pogba, Adrien Rabiot, s Dušan Vlahović. Az alábbiakban ezen interjú teljes, magyar változatát olvashatjátok. 

"Az öltözőben nem történt sok változás, bár Wojciech Szczęsny megkapta Gigi Buffon helyét, míg Danilo Mario Mandžukić szekrényébe költözött be. Mikor annak idején leigazoltuk a horvátot, nem igazán tudtam, hogy hová is tehetném őt a pályán. Emlékszem, annak idején egy pénteki napon Vinovóban voltunk, s egy Lazio elleni meccsre készültünk, én pedig tíz perccel az edzés kezdete után megcseréltem Mario és Juan Cuadrado helyét a gyepen. A társak tíz perc alatt elintézték őket, azonban ez nem vált hátrányukra, mivel inkább csak még nagyobb motivációt merítettek az esetből. Ettől fogva ők helyezkedtek el a támadósor szélein, mi pedig visszatérhettünk a kétcsatáros felálláshoz Gonzalo Higuaín és Paulo Dybala által" – vágott bele mondandójába a szakember. 

"Az öltöző alapvetően még mindig emlékeztet arra a pillanatra, mikor 2014-ben először léptem be ide a Juventus edzőjeként. Ez a szezon második bajnoki meccsén történt, hiszen az első találkozón idegenben nyertünk a Chievo ellen, Martín Cáseres fejesével. Az első hazai összecsapáson aztán az Udinese ellen is diadalt arattunk, köszönhetően Carlos Tévez és Claudio Marchisio góljainak. A Bianconerihez való megérkezésem csodálatos esemény volt. Tisztán emlékszem, hogy Andrea Agnelli oldalán érkeztem meg Vinovóba, s rögtön támadt egy kis zűrzavar: a szurkolók a nevemet skandálták, s először nem tudtam, hogy örülnek-e az érkezésemnek, vagy éppen ellenkezőleg, elégedetlenek amiatt. 

Később aztán minden tisztázódott, a dolgaink pedig nagyon jól mentek. Úgy gondolom, hogy az itteni karrierem kezdetén nagy szerencsém volt, mivel úgy számoltam, hogy szembesülni fogok néhány nehézséggel, ha elvállalom az Öreg Hölgy irányítását, azonban mikor megismertem a csapatot, oly mértékben meggyőződtem a srácok minőségéről és erejéről, hogy azonnal nyugalom és derű töltötte el a lelkem. Mikor 2021-ben visszatértem a klubhoz, egy pontos tervvel a fejemben tettem ezt. Ez a legfőbb oka annak, hogy négy éves szerződést kötöttem Agnellivel. Való igaz, hogy a Bianconeri semmit sem nyert az elmúlt két évadban, s bizonyára hibát követtem el akkor, mikor ismételt kinevezésem napján azt mondtam, hogy könnyű dolgunk lesz, ha vissza akarunk térni a sikerek útjára. Az akkori állapotokhoz képest szinte a teljes keret kicserélődött: immár csupán tíz futballista – hét mezőnyjátékos és három kapus – van itt az Andrea Pirlo kezei alatt dolgozó együttesből. Az elmúlt két szezonban a klub legfőbb célja és tevékenységének irányvonala az volt, hogy eredményes munkával lefektessük egy eredményesebb jövő alapjait. 

A legfőbb célkitűzés a keret megújítása volt, ebben pedig nagy segítségünkre volt a Next Gen, ahonnan fontos út után érkeztek a játékosok a felnőttek közé. Immár hét olyan fiatalt foglalkoztatunk, akik az utánpótlás-szektorból kerültek ki, miközben jelentősen csökkentettük a bértömeget, s növeltük az igazán értékes és tehetséges ifjak számát. Meggyőződésem, hogy végre ismét a saját kezünkben van a jövőnk, az előttünk álló néhány évet legalábbis biztosan mi határozhatjuk majd meg magunknak. Nem tagadom, hogy visszatérésem előtt más kluboktól is kaptam ajánlatokat, ám mégis elfogadtam a Juventus megkeresését, mivel szép kihívásként tekintettem arra, hogy felépítsek egy új korszakot annál a csapatnál, ahol korábban öt év alatt történelmet írtam. Természetesen jogosan vetik a szememre, hogy korábban azt gondoltam, hogy ez egy könnyű és zökkenőmentes folyamat lesz. Az állás elvállalása ugyanakkor mégis csak egy személyes kihívás eredménye volt, nem is beszélve a döntés érzelmi okairól: az egyik fiam Torinóban él, s szerettem volna közel lenni hozzá. 

A 2019-es, Ajax elleni Bajnokok Ligája-kiesés után rendkívül csalódott voltam, azonban akkor is tudtam, hogy a futball már csak ilyen: nem nyerhetsz, vagy veszíthetsz mindig, mivel éppen az eredmények változatossága teszi izgalmassá és nagyszerűvé ezt a sportágat. Ennek ellenére persze dolgozunk kell az állandó fejlődésen, s ezzel párhuzamban aktuális céljaink elérésén, e tekintetben pedig messzemenően elégedett vagyok az elmúlt két év munkájával. Tavaly egy kifejezetten szürreális idényen kellett keresztülmennünk, s őszintén szólva megértem, ha egy külső szemlélő, aki nem volt tudatában annak, hogy mit élünk át, s hogy milyen belső folyamatokkal találkozunk, könnyen kritizált bennünket, vagy alkotott ítéletet felettünk. Az Empolival szemben megvívott mérkőzés előtt mindössze tíz perccel közölték velünk, hogy ismét megfosztottak minket tíz bajnoki ponttól. E pillanatban két utat választhattam: vagy elhallgatom ezt a srácok elől, s csak könnyedebb, általánosabb dolgokról beszélek az öltözőben, vagy a tények elé állítom őket, s elmondom nekik az igazat. 

Én a második opció mellett döntöttem, azt hangsúlyozva, hogy ha ma este legyőzzük az Empolit, a pontlevonás ellenére még mindig megelőzhetjük a Milant, s bejuthatunk a BL-be. Mikor már látszott, hogy ma este vereséget fogunk szenvedni, minden ezzel kapcsolatos reményünket elvesztettük, ekkor pedig mindenki hangulatemberré válik, és érzelemorientáltan gondolkodik. Ez a helyzet sokkal nehezebb volt, mint mikor elvették tőlünk a 15 pontot, ugyanis ekkor még képesek voltunk motiválni a srácokat azzal, hogy a büntetés ellenére is elérhetjük a céljainkat, ugyanis a határozat még nem volt jogerős. Természetesen sosem hazudtam a játékosaimnak, s nem mondtam azt, hogy a fellebbezés által biztosan visszakapjuk majd az elvett egységeket, ám a nehézségek paradox módon mégis jó hatással voltak a keretre, ennek eredményeképp pedig szépen lassan elkezdtünk felfelé kapaszkodni a tabellán. 

Kívülről nézve gyakran úgy tűnhet, hogy jégből van a szívem, de azért képes vagyok megenyhülni. Például, mikor estéként filmet nézek a fiammal, gyakran érzékenyülök el. A munkahelyemen félre kell raknom ezt az énemet, ám alapvetően egy nagyon érzelemdús ember vagyok, s most is az leszek, ahogy erről beszélek. Mikor az amerikai turné során találkoztam Blaise Matuidivel Orlandóban, szintén elöntöttek az érzelmek: mikor megöleltem őt, rendkívül megható perceket éltem át. Szülővárásomban, Livornóban senkivel sem tudok a futballról beszélgetni, aminek olykor nagyon örülök. Az itteni emberekkel általában csak a lótenyésztésről társalgunk, míg a baráti körömmel, akikkel együtt szoktam reggelizni, nagyon magasröptű témákról diskurálunk, értve ezalatt a Holdra telepített rakétákat, vagy a nemzetközi politikát. Újabban gyakran teniszezek, mert az orvosom azt mondta nekem, hogy ez a sportág jót tesz az idősödő férfiaknak, nekem pedig van néhány betegségem is, ami a korral jár, ám amiket mindenképpen szeretnék kordában tartani, hogy ne keserítsék meg a mindennapjaimat. 

Federico Chiesa a sarokban foglal helyet az öltőzben, ugyanakkor vele kapcsolatban nyilvánvalóan nem ez az érdekes, hanem az, hogy meglátásom szerint idén nagyjából 14-16 találatot várhatunk majd tőle. Fede nagyon magabiztosan tért vissza sérülése után, azonban ahhoz, hogy igazán jó legyen, végleg el kell köteleznie magát a csatárposzt mellett, ugyanis időnként még mindig előfordul, hogy túlzottan kifut a szélre, vagy szükségtelen mértékben középre tart. Nekem az a feladatom, hogy meggyőzem őt arról, hogy leginkább támadóként van nagy jövője, emellett pedig fejlesztenünk kell őt bizonyos játékelemekben is, mindazonáltal egy olyan labdarúgóról beszélünk, akinek cselei és lövései nagy zavart tudnak kelteni az ellenfél soraiban, s aki számos góllal segítheti majd menetelésünket, ha képes lesz egészséges maradni.

Ángel Di María ugyancsak egy rendkívüli futballista, vele kapcsolatban viszont egyszerre beszélhetek áldásról és átokról: nagy élményt jelentett számomra, hogy az edzője lehettem, ugyanakkor sajnálom, hogy csak harmincöt éves korában dolgozhattam vele. Ángel olyan mozdulatokra képes, melyekre mások talán nem is gondolnának, azonban kissé hátrányt jelentett, hogy ha a pályán volt, a csapatnak az ő tempójában kellett játszania, miközben nem mindenki bírt olyan tulajdonságokkal, mint az argentin. Kenan Yıldız egy remek játékos, a lövései pedig egészen kiválóak, mivel már-már védhetetlen módon helyezi a labdát. Annyi szent, hogy kivételes képességei vannak, s hogy a jövő egyik legfontosabb labdarúgója lehet, ám mindenképpen figyelnie kell majd arra, hogy milyen hosszúra növeszti a frizuráját. Ha a következő alkalommal ismét hozzányúl a hajához a pályán, egyből vissza fogom küldeni őt a fodrászhoz. 

Egy klub szakemberei minden évben elvégzik a csapat szempontjából szükséges értékeléseket, az edzők pedig utasításokat adnak a stábjuknak. Tavaly egy olyan együttessel dolgoztunk, melynek háromnaponta pályára kellett lépnie, ami miatt teljesen más karakterisztikával rendelkeztünk. Gárdánk átlagéletkora idén 25 évre csökkent, emiatt pedig az lesz a legfőbb célunk, hogy megfelelő mennyiségű játékperchez juttassuk a fiatalokat, miközben sokat kell dolgoznunk futballunk intenzitásán és a taktikánkon is. A Juventusnál sosem szabad gondatlannak lenni, ezért pedig csak óvatosan módon változtathatunk, keretünk összetétele viszont megköveteli tőlünk, hogy eltérő megközelítéseket alkalmazzunk az előző évadhoz képest. Úgy gondolom, hogy remek alakulatot építettünk a nyár folyamán, jelenleg pedig senki másra nincs szükségünk. Ez a keret úgy jó, ahogy van, hiszen nálunk játszik Dušan Vlahović, akinek nagyon nehéz éve volt tavaly, ezúttal pedig biztosan jobban teljesít majd, nem is beszélve azokról, akik az elmúlt hónapokban csak limitált alkalommal léphettek pályára sérüléseik miatt, idén pedig ebből kifolyólag szinte új igazolásoknak számítanak majd, mint például Chiesa, vagy Paul Pogba. 

Adrien Rabiot rendkívüli játékos, aki más ütemérzékkel és belső motorral bír, mint a többiek. Az utóbbi évben gólt lőni és megtanult, s nagyobb önbizalomra tett szert, mint korábban. Úgy látom, hogy a francia érettebbé vált, s elérte azt a kort, amikor valóban egy csapat vezérévé tud válni. Megítélésem szerint idén még jobb szezont futhat majd, s nem feltétlenül a találatok szempontjából, hiszen tavaly már így is sokat szerzett, ráadásul az Udinese ellen már most beköszönt. Nagy megelégedéssel tölt el, hogy ilyen remek futballista vált belőle, s nagyon örülök annak, hogy szerződést hosszabbított a klubbal. Mikor a vezetőség tárgyalásokat folytatott vele, egyetlen alkalommal sem hívtam őt fel, főleg azért nem, mert sosem veszi fel a telefont. Csupán WhatsAppon írtam neki, megkérdezve, hogy jól érzi-e magát, ő pedig mindig mosolygós emojikkal válaszolt. Úgy gondolom, hogy Adrien jól döntött, mikor a közös folytatás mellett tette le a voksát, mivel fontos alakká vált az öltözőben, amit az is megmutat, hogy Alex Sandro mellett ő lesz Danilo másik helyettes a kapitányi rangsorban. 

Vlahović kapcsán nem felejthetjük el, hogy Dušannak olyan felelősséggel és nyomással kellett szembesülnie a Juventusnál, amit el sem tudott képzelni, mikor ide igazolt. 2022 januárjában nagy lelkesedéssel érkezett meg a Fiorentinától, azonban nem gondolta volna, hogy egyből a vállaira kell majd vennie a Bianconeri csapatának minden terhét. Támadónk mindössze huszonhárom éves, ezért pedig időt kell neki adni ahhoz, hogy beérjen. Stábommal úgy látjuk, hogy Dušan elképesztően nagy minőséget tudhat magáénak, különösen a gólszerzés tekintetében, ám a csapatjátékban továbbra is fejlődnie kell, ahogy azt másfél éve szinte minden sajtótájékoztatón elmondom. Biztos vagyok benne, hogy a szerb nagy segítséget jelenthet számunkra, ezzel pedig ő is tisztában van. Mivel fizikai szinten sokkal jobb állapotban van, mint tavaly bármikor, alapvetően bizakodó vagyok vele kapcsolatban.

Rajta kívül ugyanez vonatkozik Paul Pogbára is, aki egészségesen, egyszerűen más játékos, mint a keret többi tagja, s azt hiszem, hogy ezt minden tiszteletem mellett mondhatom. Örülnék neki, ha lassan, fokról-fokra kezdőként számolhatnék majd vele, ugyanis egy ilyen focista képes felborítani a felek közötti erőviszonyokat, általában azon csapat javára, melynek sorait erősíti. Cristiano Giuntoli kiválóan beilleszkedett a Juventus struktúrájába, köszönhetően annak, hogy az alatta dolgozó munkacsoportok nagy szeretettel fogadták őt. A klubnak szüksége volt egy hozzá hasonló, kívülről érkező szakemberre, aki annak dacára is remek munkát végez, hogy egy olyan összetett és bonyolult szisztémát kell átlátnia, mint a ilyen az Öreg Hölgyé. Ez egy olyan klub, ami gyakorlatilag egyetlen család tulajdonában áll, s aminek egyedi stílusa, gondolkodásmódja, illetve munkamódszere van, ez pedig közel sem jellemző minden alakulatra. 

Nagyon erősen ragaszkodtam Silvio Berlusconihoz, akiről tizenöt nappal a halála előtt hallottam utoljára. Mindig nagyon kedves és figyelmes volt velem, s őszintén szólva máig nem tudtam felfogni, hogy tényleg itt hagyott bennünket. Silvio olyan meggyőző volt élete során, hogy a hozzá közel álló személyekkel akár még azt is képes volt elhitetni, hogy sosem fog meghalni. Az egyik első találkozásunk alkalmával arról beszélt nekem a Milanellóban, hogy muszáj támogatnia az orvostudományt, mivel százhúsz évig akar élni. Biztos vagyok benne, hogy a lelke mélyén egy pillanatig sem tett le erről a célról. Nem tudom elhinni, hogy valóban meghalt" – zárta szavait Allegri.