Iachini: "Vlahović a világ egyik legjobbja lesz"

vlahovic-iachini.jpgA Fiorentina és a Parma egykori mestere, a korábban Federico Chiesát és Dušan Vlahovićot is edző Giuseppe Iachini a napokban hosszabb interjút adott az olasz médiának, melyben volt játékosai mellett a Bianconeri feltámadásáról, a Napoli elleni holnapi rangadóról, valamint Max Allegri tevékenységéről is szót ejtett. Az alábbiakban ezen szavak magyar fordítását olvashatjátok. 

"A Juve nagyon jól teljesít az utóbbi időben, az elismerés pedig egyértelműen Max Allegrit és stábját illeti ezért, akik egy újjáépülőben lévő, fiatalokkal teli csapattal nyújtanak ilyen remek produkciót, ami már korántsem az a gárda, mely annak idején sorozatban kilenc Scudettót nyert Olaszországban" – fogalmazott a TuttoJuve munkatársának.

Mit gondol Massimiliano Allegriről? 

"A tréner az utóbbi hónapokban nagy gyakorlatiasságról tett tanúbizonyságot, miközben jelentős alázatot és tudatosságot képviselt. Teljesítménye minden értelemben rendkívülinek mondható, mivel sikerült identitást és szilárdságot adnia csapatának, akik a sikereket is elkezdték szállítani. A Juve mostanra egy kiválóan szervezett alakulattá vált, akik ellen nehéz gólt szerezni, a támadások tekintetében pedig előbb-utóbb mindig megszerzik azt az egy gólt, ami a győzelmet jelenti számukra."

Sokan viszont ennek ellenére is arról beszélnek, hogy a Juventus nem képes a szép játékra. 

"Max megértette, hogy a sikerhez nem szükséges látványos vagy szép játékkal előállnia, mivel a legfőbb cél a pontok megszerzése, s a megfelelő eredmények elérése, mellyel a csapat képes lehet feljebb lépni a tabellán. Ez az egyetlen módja annak, hogy a keret önbizalma megnövekedhessen, vagy hogy a fejlődés alatt álló fiatalok magabiztosságot, valamint megfelelő ,mentalitást szerezzenek. Ahhoz, hogy kijöjjünk néhány krízisből, egyértelműen célfutballra van szükség, Allegri pedig tökéletesen megértette az idők szavát, ami miatt úgy gondolom, hogy összességében véve remek munkát végzett és végez Torinóban."

Milyen meccs bontakozhat ki Luciano Spalletti és Max Allegri gárdái között? 

"Két nagyszerű szakvezetőről beszélünk. A Napoli megérdemelten áll a tabella első helyén a csapat által képviselt folytonosság és az elmúlt hónapokban bemutatott, szemetgyönyörködtető játék miatt. Az Égszínékek nagyon jelentős utat tudhatnak maguk mögött, ami kétségkívül Luciano másfél éves munkájának eredménye. A következő fordulóban a bajnokság első két helyezettje fog egymásnak feszülni, ezért pedig a Juventus szempontjából egy nagyon nehéz találkozó következik, amit, mint a hasonló rangadók esetében, megítélésem szerint az apró epizódok fognak eldönteni."

Melyik csapat számára lehet nagyobb súlya az összecsapásnak? 

"A nagyobb nyomás egyértelműen a Napolira nehezedik, ugyanis a délieknek az az érdekük, hogy fenntartsák a távolságot saját maguk, valamint az őket üldöző együttesek között. A nyáron számos meghatározó labdarúgó távozott tőlük, akiknek helyére azonban kiváló helyetteseket szerződtettek. Az idény elején talán senki sem gondolta volna, hogy a Partenopei ilyen fantasztikus formát mutat majd a bajnokságban, azonban Spalletti munkája végre teljes mértékben beérett. A Juventus ezzel szemben elsősorban a BL-indulás kiharcolásáért küzd, s alapvetően a saját maguk által kitaposott nyomvonalon haladnak, melynek során felépítettek egy nyolcmeccses győzelmi sorozatot, ami miatt némileg kicsit jobb formában érkeznek majd meg Nápolyba, mint amilyenben a hazaiak vannak."

A meccs fontos szereplői közül biztosan nem láthatjuk majd a pályán Dušan Vlahovićot. Mennyit nyomhat a latba a szerb hiánya? 

"Azzal, hogy Allegri az ő kiesésének ellenére is képes volt szállítani az eredményeket, csak még nagyobbra nőtt a szememben, hiszen egy olyan center, mint Dušan, nem hullik minden nap az ember ölébe. A szerb egy vérbeli gólvágó, akinek jelenléte számos megoldást kínál a Bianconerinek a támadófázisban, többek között azért, mert Vlahović két, más típusú támadóval, Arek Milikkel és Moise Keannel is meg tudja értetni magát a pályán. Az, hogy több magas szintű játékos is a mester rendelkezésére áll egy ilyen hosszú szezonban, mindenképpen előnynek tekinthető."

Milyen játékosnak ismerte meg Vlahovićot a Fiorentinánál töltött közös időszak alatt? 

"Dušan akkor még nagyon fiatal volt, ám már látszott benne a mostanában kibontakozó hatalmas potenciál, hiszen már ekkor is nagy vággyal rendelkezett, s igencsak kiforrott személyisége volt. Emlékszem, hogy stábommal külön edzéseket tartottunk számára azért, hogy még gyorsabb ütemben fejlődhessen, ő pedig sosem hátrált meg a kihívások elől, hanem szívesen és készségesen nézett szembe velük. A center nem elégedett meg azzal, ha szerzett egy gólt, vagy ha jól játszott, amit az is mutat, hogy a tréningekre mindig az elsők között érkezett, s az utolsók között távozott. Nem hiszem, hogy szellemisége mostanra megváltozott volna."

Mikor láthatjuk Dušant csúcsormában az Öreg Hölgynél? 

"Egy ilyen fiatal srác esetében egyáltalán nem magától értetődő, hogy a szezon felénél csatlakozik Olaszország legnagyobb klubjához, s máris ilyen éles helyzetekben kell helyt állnia, valamint fontos gólokat szereznie. Úgy vélem, hogy Vlahovićnak sikerült beilleszkednie a Zebráknál, ami számos más labdarúgónak okozott, vagy okoz problémát a múltban és a jelenben. A továbbiakban még nagyobb fejlődésen fog keresztülmenni, s ha képes lesz megtartani azokat a jellemvonásokat, amik jelenleg is az elitbe emelik őt, akkor még nagyon sokat hallhatunk róla a jövőben."

Vajon hatással van a csatár teljesítményére, hogy a Bianconeri ilyen sok pénzt fizetett érte, s hogy produkciója mégis elmarad az elvárttól? 

"Ennek nem szabadna hatással lennie rá, mivel Európában nem sokan bírnak akkora tehetséggel, mint ő, árát pedig ennek alapján csak és kizárólag a piaci tendenciák szabták meg. Mindenki számára látható, hogy Dušan mekkora potenciált tudhat magáénak, mivel egy olyan srácról beszélünk, aki technikai kvalitásai mellett atlétikai és fizikai szinten is kimagasló színvonalon áll. Biztos vagyok benne, hogy idővel a világ egyik legerősebb labdarúgója lesz."

Ha tanácsot adhatna Vlahović számára, mint mondana neki? Azt javasolná, hogy maradjon Olaszországban, vagy ön szerint előnyösebb lenne a centernek, ha külföldre igazolna? 

"Nem engedhetem meg magamnak, hogy értékelést adjak egy ilyen bonyolult kérdésben, mivel Vlahović már most is egy jelentős klubnál szerepel, a Juventus pedig minden bizonnyal a helyes eszközökkel fogja menedzselni egyik legjobbjának karrierjét. Ha a Bianconeri leigazolta őt, az azért történt, mert szerették volna, hogy náluk futballozzon, s mert Dušan is a fekete-fehérek szerelését kívánta magára ölteni. Ha a szerb maga választotta az Öreg Hölgyet, nem gondolnám, hogy jelenleg már nem akarna a gárdánál maradni" – összegzett Iachini.