Iachini: "A Juve nem mondhat le Vlahovićról"

iachini-vlahovic-verona-fiorentina-620x443.jpgA Tuttosport a mai napon hosszabb interjút jelentetett meg a Fiorentina egykori mesterével, a klub kötelékében Dušan Vlahovićot is edző Beppe Iachinival, melynek keretében az olasz szakember hosszabban értekezett a Juventus támadójáról és a játékos helyzetéről, leszögezve, hogy a rekordbajnoknak nem szabadna lemondania a szerbről, még erősen romló teljesítményének dacára sem. 

"Mindenki maradjon nyugodt, és magabiztos. Meggyőződésem, hogy Dušan Vlahovićnak nem kell mentőövet dobni, hiszen a támadó előbb-utóbb saját magát fogja megmenteni, természetesen a Juventus szilárd támogatásával, ami tudtommal sosem hiányzott, és nem is hiányozhat a klub részéről. Biztos vagyok benne, hogy a támadó régi formája hamarosan visszatér, mivel ő egy rendkívül erős srác, aki ugyan nehéz szezonon van túl, de rendelkezik azokkal az alapokkal, amik hasznára válhatnak ebben a helyzetben. Egy olyan labdarúgóról, mint ő, egész egyszerűen hiba lenne lemondani, s úgy vélem, hogy egy klub sem engedheti el egy ilyen támadó kezét" – fogalmazott Iachini. 

"A vele szemben megfogalmazott kritikák persze hozzám is eljutnak, ezek pedig főleg azt róják fel neki, hogy kevés találatot szerez, holott ilyen időszakok minden támadónál előfordulnak. Egy center kvalitásait persze még mindig a gólokban mérik, ugyanakkor manapság már a technikai képességek, valamint a mezőnymunka is sokat nyomnak a latba, Dušan e téren mutatott teljesítményét látva pedig egyértelműen úgy gondolom, hogy a csatár felfelé ívelőben van. 

Az idény során jelentkező ágyékprobléma nem tette lehetővé Dušan számára, hogy folyamatos, és azonos szintű edzésmunkát végezzen, a gondok pedig magától értetődő módon fizikai szempontból sem segítettek neki, ami miatt sok súlyt vesztett. Emellett pedig még nem is beszéltünk a világbajnokságról, ahová sérülten utazott el, s ami ismét csak egy törést jelentett a szezonjában. Amikor a szerb az én irányításom alatt játszott a Fiorentinában, viszonylag sok időre volt szüksége ahhoz, hogy koronavírus-fertőzése után visszanyerje a formáját, ám mindvégig érezte a bizalmunkat, és mindig fűtötte a tanulási, továbbá a fejlődési vágy. 

Amint jobban lett, az első pillanattól fogva elkezdte meg-megcsillogtatni tehetségét, még igen fiatal kora ellenére is. Úgy gondolom, hogy ez a Juventusnál is így lesz majd vele, viszont mindenkire igaz, hogy a jó teljesítményhez mindenekelőtt az adott futballistának kell jól lennie, úgy fizikai, mint mentális szinten. Máskülönben, ahogy mindig is mondtam, olyan, mintha egy-egy meccsen a kérdéses játékos gonosz ikertestvére lépne pályára a valódi labdarúgó helyett. 

Vegyük például Ciro Immobilét, aki évek óta a góllövőlista első helyeinek egyikét foglalja el, ám ebben az idényben kevesebb találattal jelentkezett, nagyrészt a sérüléseiből kifolyólag. Az olasznak mindazonáltal öt perc is elegendő ahhoz, hogy lendületbe jöjjön és felszabadultan ostromolja az ellenfél kapuját. Egy vérbeli kilences egyetlen más játékoshoz sem hasonlítható, mivel az ilyen futballisták azért élnek, hogy gólt szerezzenek, ha pedig ez nem sikerül nekik, a bennük dúló viharok még a tekintetükön is meglátszanak. Az olyan támadók, mint Ciro, vagy Dušan, minden szempontból egyedülállóak, ami miatt a szerbnek a rendszeres és kemény edzésmunka mellett nagy támogatásra, bizalomra, illetve türelemre van szüksége a Juve részéről. 

Megítélésem szerint az Öreg Hölgynek ki kell állnia Vlahović mellett, azonban úgy vélem, hogy ezt Max Allegri is pontosan tudja, aki remekül kezeli a helyzetet. A mester azzal is tisztában van, hogy minden támadónál előfordulnak ehhez hasonló időszakok, s éppen ezért nem is tör pálcát a szerb feje fölött. Karrierem során én magam is olyan neveket edzhettem, mint Mauro Icardi, Andrea Belotti, vagy Paulo Dybala, rosszabb pillanataikban pedig mindig azt mondtam nekik, hogy ne essenek kétségbe, csupán dolgozzanak tovább, és ugyanilyen kitartóan, elvégre ez meg fogja hozni a gyümölcsét. 

A Juventus nem mondhat le egy olyan labdarúgóról, mint Vlahović, aki egy szilárd értékrenddel bíró és nagylelkű srác, s nem mellesleg mindig azon gondolkodik, hogy miként lehetne a társak, vagy a csapat segítségére. Biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal többre képes, valamint, hogy nagy fejlődési lehetőség áll előtte, viszont az, hogy ki tudja-e hozni a benne rejlő potenciált, azon is múlik, hogy milyen támogatást kap, s hogy mennyire értik meg a problémáit. Egyértelműnek tartom, hogy személyisége miatt ki fog jutni a mostani krízisből, mivel egy csatár akár egyik pillanatról a másikra is képes teljesen más arcát mutatni, attól függően, hogy mennyire hisznek benne, s mennyire empatikusak vele szemben. 

Nem tudom, hogy vajon a társaknak többet kellene-e segíteniük neki a pályán, mivel nem én vagyok a Juventus edzője, s éppen ezért nem is szeretnék taktikai kérdésekbe bonyolódni. Másokkal ellentétben ugyanakkor sosem gondoltam úgy, hogy Dušannak terhet jelent az, hogy az Öreg Hölgynél kell futballoznia, vagy hogy a klub ennyi pénzt fizetett ki érte, mivel ő egy olyan srác, akit az ezekkel járó kihívások inkább csak még jobban motiválnak. Ismétlem, a szerbnek csupán jól kell éreznie magát ahhoz, hogy visszataláljon a régi formájához. Biztos vagyok benne, hogy jelenleg ez hiányzik neki a leginkább, nem pedig az, hogy ismét futószalagon gyártsa a gólokat" – szögezte le a szakvezető.