Locatelli: "A pályán kell válaszolnunk a nehézségekre"

locatelli_2.jpgA Juventus nemrégiben véglegesen is megvásárolt olasz középpályása, Manuel Locatelli a minap hosszabb interjút adott a DAZN munkatársainak, melyben számos téma mellett szót ejtett a klubot sújtó pontlevonásról, valamint a játékosok ezzel kapcsolatos érzéseiről, saját, csapaton belüli szerepéről, illetve az Európa-liga megnyerésének fontosságáról is, nem feledkezve meg a Bianconeri helyenként kudarcos szerepléséről, valamint feltörekvő honfitársainak fejlődéséről sem. Az alábbiakban ezen nyilatkozat magyar fordítását tesszük közzé. 

"Jelenleg az a legfontosabb, hogy pozitív hozzáállással vértezzük fel önmagunkat, s hogy így folytassuk bajnoki menetelésünket. Mesterünk mindig azt mondja nekünk, hogy ha jó mentalitással rendelkezünk, akkor a jó tulajdonságaink is ki fognak ütközni, ez pedig nagyon fontos lenne a mostani, több szempontból is nehéz helyzetben" – jelentette ki kezdésként. 

"Az Atalanta és a Lazio ellen jó meccseket játszottunk, emiatt pedig nagyszerű lenne, ha ezt a formát meg tudnánk őrizni a későbbiekre nézve is. Mindannyiunknak vannak olyan sajátos kvalitásai, melyekkel segíthetjük a csapatot, ha pedig a legjobbunkat nyújtjuk, biztos vagyok benne, hogy a gyakorlatban is képesek lehetünk kamatoztatni ezeket az értékeket. 

A Salernitana elleni összecsapás előtt Danilo azt mondta nekem, hogy szóljak néhány szót a többiekhez, mikor a srácok az ilyenkor megszokott módon köralakba állnak a pálya közepén. Úgy éreztem, hogy erkölcsi kötelességem megtenni ezt, maga a beszéd pedig emiatt gördülékenyen ment. Kijelentettem, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mi a dolga, mivel most a legfontosabb az, hogy minél több pontot szerezzünk, anélkül, hogy bármi más elterelné a figyelmünket a lényegi kérdésekről. 

Célunk egyedül az lehet, hogy begyűjtsük a megszerezhető pontokat, s hogy a lehető legmesszebb jussunk az egyes versenysorozatokban. Kedd este azt mondtam a srácoknak, hogy az egyetlen dolog, amit nem szabad elrontanunk, az éppen a hozzáállásunk, mivel a helyes szellemiség hiányában nem fogjuk tudni végrehajtani a feladatainkat. Nem törődhetünk olyan témákkal, melyekre nincs hatásunk, vagy olyan problémákkal, amiket nem tudunk megoldani, mivel futballisták vagyunk, akiknek a pályán kell teljesíteniük, valamint válasszal szolgálniuk az éppen aktuális eseményekre. 

Maximálisan egyetértek a mester arról szóló szavaival, hogy ahhoz, hogy valaki vezéregyéniség legyen egy csapaton belül, folyamatosan eredményesen kell szerepelnie, s nem elég csak időszakosan jónak lennie. Ha egy játékos kellően kiemelkedő, akkor kvalitásai az egész szezonban megmutatkoznak, ezért pedig az, hogy folytonosan jó teljesítményt nyújtsak, egyik legfontosabb személyes célomnak, s mondhatni prioritásomnak számít. Alapvetően elégedett vagyok azzal, amit együttesként mutatunk a pályán, s jól érzem magam a Juve kötelékében, viszont tudom, hogy ennél sokkal, de sokkal több kell majd tőlünk a jövőben. 

A pontlevonás természetesen nagy mértékben érint bennünket, labdarúgókat is, ezért pedig a téma gyakran felmerült az öltőzben. Az ítélet nyilvánosságra hozatalát követően közös chatünk szinte felrobbant, másnap pedig személyesen is alkalmunk nyílt beszélni a helyzetről. Összességében véve arra a következtetésre jutottunk, hogy felesleges arról elmélkednünk, hogy az illetékes szervek visszaadják-e majd a tőlünk elvett 15 pontot, vagy sem, mivel a klub vezetősége azt mondta nekünk, hogy minden tekintetben intézik az ezzel kapcsolatos ügyeket, míg nekünk csak és kizárólag arra kell fókuszálnunk, ami a pályán történik. 

Természetesen nem jó látni a tabella jelenlegi állását, főleg a mi pozíciónkat, azonban egyelőre ez a realitás és a valóság. Innen már csak egy célunk lehet: fel kell emelkednünk, s ki kell másznunk a gödörből, amiben persze a szurkolók is támogatnak bennünket. A döntés másnapján a Juve stábja számos fotót posztolt a klubról és rólunk a közösségi médiában, a drukkerek pedig azonnal kifejezték egyet nem értésüket a határozatot illetően. Csapatunk a szituáció nyomán még egységesebbé vált, ám most a klub érdekeit kell előtérbe helyeznünk, és még többet kell tennünk ezért a szerelésért, mint eddig. 

Az Európa-liga megnyerése egyértelmű célkitűzésünknek tekinthető, mivel minden sorozatban szeretnénk eljutni a végső szakaszig. Egy európai kiírás megnyerése hatalmas szó lenne, mi pedig ezért mindent meg fogunk tenni a siker érdekében. Ebben természetesen fiataljaink, többek között Nicolò Fagioli és Fabio Miretti is segítségünkre lehetnek majd, akik rendkívüli mentális egyensúlyt tudhatnak magunkénak, ami mindenképpen tiszteletre méltó, hiszen ebben az életkorban az embernek olykor nagyon jó, olykor pedig nagyon rossz meccsei vannak, ami miatt nehéz megőrizni önbizalmunkat. 

Egy olyan klub, mint az Öreg Hölgy, illetve egy olyan tréner, mint Max Allegri, képesek lehetnek megvédeni a hozzájuk hasonló reménységeket a rájuk nehezedő, óriási nyomástól, azonban mivel két olyan srácról beszélünk, akik minden apróságra figyelnek az edzéseken, s mindent megtesznek azért, hogy tartósan viselhessék a Bianconeri mezét, egyáltalán nem féltem őket az előttük álló kihívásoktól, vagy attól, hogy ne tudnának majd megbirkózni ezekkel. 

A Napoli ellen tagadhatatlanul borzalmas meccset játszottunk, ami a szezon talán legsötétebb foltját jelentette számunkra. A kudarcból felállva viszont előre kell tekintenünk, bár a találkozót követően leginkább csak egyedül akartam lenni, hogy mérlegeljem magamban az eseményeket. Úgy gondolom, hogy a csapat együttes erővel állt fel a súlyos csapásból, az azóta bekövetkező események pedig ugyancsak megerősítettek bennünket abban, hogy csak egymást segítve, közös akarattal érhetjük el a kívánt eredményeket. 

Egy napon mindenképpen szeretném megnyerni a Bajnokok Ligáját és a világbajnokságot, azonban emellett apaként és családfőként is szeretnék kiteljesedni. Feleségemmel alig várjuk fiunk születését, ami véleményem szerint az elképzelhető legszebb pillanat egy család életében. Az út, melyet párommal bejártunk, vitathatatlanul gyönyörű volt, ám most eljött az idő arra, hogy szülőkként is megismerjük egymást, felelősséget vállalva egy apró életért. Gyermekem márciusban fog napvilágot látni, én pedig nagyon jól élem meg ezt az időszakot, s egyelőre még nincs bennem aggodalom sem. Én magam is nemrég lettem nagybácsi, a nővérem pedig nagyon boldog, hogy hamarosan ő is nagynéni lehet. Fiam nevét egyelőre nem árulnám el, ez legyen meglepetés a sajtó számára" – zárt boldogan Locatelli.