Danilo: "Csapatszintű problémáról van szó"

danilo_atalanta.jpgA Juventus csapatkapitánya, Danilo az Atalanta ellen játszott 2:2-es döntetlen után állt az olasz média kamerái elé, hogy magyarázatot adjon az utóbbi időszak rosszabb eredményeire, s hogy szót ejtsen a következő időszak legfontosabb céljairól. A brazil védő nyilatkozatát, melyben az edzői döntések mellett a tapasztaltabb játékosok felelősségéről és a Coppa Italiáról is szó esett, az alábbiakban közöljük. 

"A cserék végrehajtása az edző felelőssége. Nekünk állandóan meccsben kell lennünk, s arra kell törekednünk, hogy a lehető legjobb teljesítményt tegyük le az asztalra. Az a feladatunk, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból, s hogy megnyerjük az adott találkozót. A változtatásokkal kapcsolatos kérdéseket a mesternek kell feltenni, elvégre ő áll az oldalvonal mellett, s ő dönt arról, hogy kit mikor hoz be, vagy visz le a pályáról" – fogalmazott a DAZN munkatársának. 

"Egész héten kemény munkát végeztünk: új dolgokat próbáltunk ki, rengeteg erőfeszítést tettünk és sok áldozatot hoztunk. Nem tagadom, hogy jelenleg nem úgy mennek a dolgok, ahogy az ideális lenne, nekünk, tapasztaltabb futballistáknak pedig ebben a helyzetben példát kell mutatnunk a fiatalabbak számára, különösen akkor, ha a védelemben játszunk. Természetesen az egész csapatnak ki kell vennie a részét a védekezésből, ahogy az eddig mindig történt. 

A mostani a szezon legnehezebb pillanata, ugyanakkor hiszem, hogy ezek a szituációk segítenek a legtöbbet a fejlődésben és a tanulásban. Bár nincs sok időnk elmerengeni egy-egy pontvesztés okain, arra kell gondolnunk, hogy a jövő héten újabb lehetőségünk lesz arra, hogy fordítsunk a dolgok menetén, ekkor pedig már mindenképpen győzelmet kell aratnunk a szurkolóink előtt. 

A legnagyobb motivációt a munka, valamint alapvető céljaink jelentik számukra, melyek közül a legfontosabb az, hogy visszatérjünk a Bajnokok Ligájába. Mostanában kissé nehezebben megy a szekér, amit például az Atalanta második találata is megmutatott, hiszen az esetek többségében egy ilyen labda nem szokott elmenni a lábam mellett, vagy átcsúszni Tek kezei alatt. Ezek a dolgok persze időnként megtörténhetnek velünk, ekkor pedig az a feladatunk, hogy tovább fejlődjünk, s még több áldozatot hozzunk, elvégre még rengeteg összecsapás áll előttünk. 

Az újabban látható rövidzárlatok nem csak egy-egy epizódot jelentenek, hiszen mostanában a szokásosnál többször esik meg velünk hasonló dolog. Egyértelmű, hogy itt csapatszintű problémáról van szó. Nem azért állok itt, hogy bármely társamat lehordjam egy-egy hiba miatt, ugyanis egy pontvesztésben mindannyian, egytől-egyig benne vagyunk. A védelemnek sokkal koncentráltabbá kell válnia, elvégre mi felelünk azért, hogy az alakulat ne kapjon gólt, ugyanakkor ezek nem néhány labdarúgón hanem egy teljes gárdán múlnak. 

Ezzel persze mindenki tisztában van, ami miatt nem is tudnék mit mondani a srácoknak, hiszen Federico Chiesa, Arkadiusz Milik, vagy Dušan Vlahović mind odateszik magukat, de ezen a ponton bárkit megemlíthetnék. Weston McKennie ma extra áldozatot hozott, hiszen még úgy is a csapat rendelkezésére állt, hogy nem volt teljese egészséges. Ezekből a példákból mindannyian erőt meríthetünk, az így keletkező energiát pedig abba fektethetjük, hogy még többet és még keményebben dolgozzunk, a növekedést helyezve előtérbe. 

Megerősíthetem, hogy a szezon végén a tabella második helyén akarunk állni, ezen felül pedig meg szeretnénk nyerni a Coppa Italiát is. Ezeket a célokat már az idény elején meghatároztuk, azóta pedig semmi sem változott. Még számos találkozónk van arra, hogy megfordítsuk a dolgok aktuális menetét, s hogy megcsináljuk a magunk szerencséjét" – összegzett Danilo.