Tebas: "Talán mindannyian hülyék vagyunk?"

javier_tebas.jpgA La Liga elnöke, és a Szuperliga egyik legnagyobb kritikusa, Javier Tebas ma reggel hosszabb cikket közölt a La Gazzetta dello Sport hasábjain, azt követően, hogy az ESL patronálásáért felelős A22 Sports Management a minap bejelentette, hogy módosított feltételekkel feléleszti a 2021 tavaszán hamvába holt projektet. A sportvezető – aki a hír hallatán egyébként azonnal kizárta a Real Madridot és a Barcelonát a spanyol bajnokság televíziós jogokról döntő találkozóiról – az írásban egyebek mellett leszögezte, hogy a futball ellen ismét egy nagyszabású puccs készül, s arra hívta fel az európai klubok figyelmét, hogy ne hajoljanak le az alamizsnáért, amit a projekt ötletgazdái kínálnak majd fel nekik. 

"Tegnap reggel az európai futballközösség egy tíz alapelvet tartalmazó brosúrára ébredt, aminek célja elméletileg az, hogy minden korábbinál jobbá tegye a kontinens kedvenc sportágát. Az írás »szerzője«, Bernd Reichart mindössze négy hónappal ezelőtt lépett be a sport világába az A22 Sports Management ügyvezető igazgatójaként, mely ügynökséget a Real Madrid elnökének, s a projekt legfőbb ötletgazdájának, Florentino Péreznek elvbarátai finanszírozzák" – vezette fel gondolatait Tebas. 

"Hogy mi is ez a hihetetlen sikerrecept, amit Reichart úr bemutatott? Egy többdivíziós versenysorozat, melyben »60-80 csapat vehetne részt«, akiket »az adott évben elért sporteredmények alapján, állandó tagok nélkül választanának ki.« A projekt stabilitást és pénzügyi biztonságot ígér, s egy idényben legalább tizennégy nemzetközi meccset garantál, leszögezve, hogy a liga meccsei nem fogják befolyásolni a nemzeti bajnokságok versenynaptárainak dátumait. Ez már önmagában is hihetetlennek hangzik, viszont még nem értünk a végére, ugyanis az írás szerint a nemzeti bajnokságok is profitálnának az új megmérettetésekből, hiszen a megalakítani kívánt Európai Szuperliga több bevételhez juttatná őket, mint amennyit jelenleg kapnak az UEFA-tól. 

Mindez egy új irányítási modell bevezetésével lenne megvalósítható, melynek betartásáért és működtetéséért maguk a klubok lennének felelősek. Hogy melyik klubok? Kizárólag a topcsapatok, azaz Európa legerősebb együttesei. A nagyoktól kapott alamizsnáért cserébe pedig a kis- és közepes gárdák egyrészt nem is vehetnének részt az új sorozatban, másrészt pedig nem is dönthetnének saját sorsukról. Kérem, ne hagyjuk becsapni magunkat! Reichart úr a legújabb arca annak a puccsnak, mondhatni államcsínynek, melyet a szóban forgó nagy klubok szeretnének végrehajtani azért, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek az európai labdarúgás felett, s hogy azt az elit számára fenntartott sportággá alakítsák át. 

Mondhatnak, amit akarnak, de a Reichart úr és társai által elképzelt sorozat felborítaná az európai futball jelenlegi modelljét, miközben véget vetne a nemzeti bajnokságok most ismert formájának is. A tervezet ezért minden egyes hazai pontvadászatban, szintektől és osztályoktól függetlenül heves ellenállást vált ki az érintettekből. A jelenlegi modell kupasorozatai, azaz az Európai Konferencia Liga, az Európa-liga, valamint a Bajnokok Ligája az európai nemzeti bajnokságokon alapuló, horizontális versenyek. Az egyes országok klubjai minden idényben az itt elért teljesítményüktől függően indulhatnak ezekben a kiírásokban, ami a kontinens minden egyes szurkolójának nagy izgalmakat és szenvedélyt kínál. Minden egyes csapat úgy kezdi a szezont, hogy bizonytalan a kupaszereplést illetően, ugyanis az, hogy kvalifikálják-e magukat valamelyik sorozatba, csak és kizárólag a pályán elért eredményektől, nem pedig egyéb privilégiumoktól függ. 

A Reichart úr által felvázolt, úgynevezett nyitott modell, ami több divíziót működtetne, s érdemek alapján adna lehetőséget az egyes alakulatok szereplésére, a legfelsőbb szintet kizárólag a topcsapatok számára tartaná fenn, anélkül, hogy a nemzeti bajnokságok kisebb tőkeerővel bíró gárdái közül bárki bekerülhetne ide. Ha valaki megnyerné saját hazai pontvadászatát, könnyen lehet, hogy esélyt sem kapna arra, hogy bejusson az első divízióba, mely továbbra is csak a legnagyobbak számára lenne fenntartva. Ez természetesen garantálná ezen klubok pénzügyi biztonságát, ami viszont gazdaságilag minden tekintetben a csőd szélére sodorná az egyes nemzeti pontvadászatokat, illetve az ezekben szereplő együtteseket, s a jelenleg rendelkezésükre álló vagyon nagy részét is elszívná tőlük.

A nemzeti bajnokságok jelen pillanatban az európai futball bevételeinek körülbelül 75%-át teszik ki, mivel a kontinensen létező 40 liga, a nagyjából 1500 klub, illetve az ezekben játszó 53 ezer profi, s 75 ezer amatőr sportoló együttesen több mint 25 milliárd eurós bevételt generál a labdarúgás számára, s rengeteg munkahelyet teremt. Lehetséges persze, hogy a mi gondolkodásunk rossz. Talán mindannyian hülyék vagyunk? Elképzelhető, hogy Reichart úr és barátai a legokosabbak mindannyiunk közül, mi pedig, vagyis az UEFA, a nemzeti szövetségek, a ligák, a klubok, valamint ezen alakulatok drukkerei, egytől-egyig ostobák és szűklátókörűek vagyunk. Ennek azonban még mindig kisebb a valószínűsége, mint az ellenkezőjének" – összegzett a spanyol sportvezető.