Massimiliano Allegri és Danilo gondolatai a Cagliari elleni meccs kapcsán

mad_max.jpgEgy újabb hét, egy újabb döntetlen, és bár a hétközi nemzetközi kupás meccseknek hála immár hivatalosan is Bajnokok Ligája helyezést ér az ötödik pozíció, attól még a teher elmúltával többet várna az egyszeri szurkoló szeretett csapatától, és annak játékosaitól. A Cagliari ellen idegenben elért 2-2-es döntetlen után Massimiliano Allegri és a csapat kapitánya, Danilo állt a Sky Sport mikrofonjai elé, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant.

„Egyszerű, hét ellentámadást engedtünk, és folyamatosan próbálkoztunk ezekkel a tik-tak passzokkal valakinek egy méterrel arrébb, és még ezt is rosszul csináltuk" – kezdte mondandóját Allegri, a spanyol tiki-taka meglehetősen olaszos változatát jellemezve.

„Az olyan agresszív csapatok ellen, mint a Cagliari, készen kell állnunk arra, hogy bepiszkoljuk a kezünk. Nem igazán értettük meg, hogy mit is követel tőlünk az adott szituáció, és az sem segített, hogy a Cagliari pályáján mintha lassabban gurulna a labda.

Hét ellentámadást engedtünk, technikai szempontból számos hibát vétettünk, és amikor a szezon ezen szakaszában játszol, akkor veszítesz, ha nem felelsz meg az ellenfél intenzitásának. Ezért volt a Cagliari játékosainak mindegyike görcsös a végén, mindent beleadtak. Az ilyen helyzetekben vagy intenzitásban passzolsz hozzájuk, vagy technikai pontossággal jössz ki a kényes helyzetekből, mi pedig egyiket sem tettük meg."

„Ennek ellenére sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, de ez el kell, hogy gondolkoztasson minket. Ha nem vesszük fel futásban a sebességet az ellenféllel, akkor technikai szinten aligha fogjuk tudni megverni őket, főleg a mérkőzés elején.”

„Az fontos, hogy végül ilyen elszántságot mutattak a srácok, de ideje lenne abbahagyni azt, hogy félidőnyi előnyt adunk az ellenfeleknek. Az első büntetőt egy rossz helyre passzolt labda után kaptuk, a másikat pedig egy bedobás után.

Meg kell értenünk azt, hogy hogyan is akarjuk megközelíteni a mérkőzést, érett fejjel. Mindig nehéz a Cagliari ellen játszani, mert a pálya kifejezetten lassú és a játékszer sem éppen gyorsan halad. Minden korábbi csapatom szenvedett ezen a pályán, de tegnap mi nagyon nem értettük meg, mi a helyzet.”

„Ha szintet akarsz lépni, és valami magasztosabb célért küzdeni, akkor meg kell értened az ehhez hasonló mérkőzések dinamikáját. Ez egy folyamat és a csapat fiataljai ezen folyamat során tanulják meg a szükséges dolgokat. Meg kell tanulniuk, hogy olykor be kell koszolni a kezünket és fejest ugrani a párharcokba. Egészen addig, amíg a Cagliari tartani tudta a tempót, hasonló intenzitást kellett volna mutatni, hogy legalább valamelyest egyenlő felek maradhassunk, hogy mikorra ők elfáradnak, akkor a technikai különbség révén megfordíthassuk a mérkőzés menetét. Mi pont nem így tettünk.

Ha csak az első félidei produkciót veszem alapul, akkor lényegében mindenkit le kellett volna cserélni – saját magamat is! Valami egészen elképesztő technikai hibákat vétettünk. Sajnálatos, hogy nem szereztük meg a három pontot, azonban tudom, hogy türelemmel kell viseltetnünk és akkor végül fokozatosan, lépésről lépésre, de el fogjuk érni a céljainkat. Remélem ez jó tapasztalat volt a játékosok számára.”

„El kell érnünk a Coppa döntőjét, ennyi. Egy jó formában lévő Lazio ellen lépünk majd pályára, és ha olyan szellemiségben futunk ki a gyepre, mint tegnap az első félidőben, mikor is egyetlen párharcot sem voltunk képesek megnyerni, a saját dolgunkat nehezítjük meg. Másik arcunkat kell mutatnunk.” – zárta gondolatait Allegri.

danilo_atalanta.jpg„Amikor hibázunk, akkor azok valamiért nem csak apróra sikerülnek. Számomra ez hatalmas gond. Hogy nem értettük meg a játékot? Igaza van az edzőnek, mikor ezt mondta, és ezzel mi magunk is tisztában vagyunk. Olyan első félidőt produkáltunk, ami nem méltó a Juventus mezéhez, később azonban fejlődtünk annyit, hogy legalább egyenlíteni tudtunk. De ez akkor sem fér bele. Amikor a Juventus szerelésében lépsz pályára, ilyen első félidő megengedhetetlen.” – kezdte gondolatait a csapatkapitány.

„Sajnálatos módon ez egy ilyen szezon, Rengeteg hullámheggyel és völggyel. A hullámvasút az Empoli és az Inter elleni mérkőzésekkel indult. Amikor nem sikerült valami, erőt veszünk magunkon, és csendben, egységet mutatva dolgozunk és még többet dolgozunk. Aztán a következő összecsapáson őjra nekiveselkedünk. Itt van még számunkra a Coppa Italia elődöntő, mely visszavágója nehéznek bizonyul majd, azonban mi megérdemeljük, hogy döntőt játszhassunk.”

„Ez a mi felelősségünk, nincs mentség. Nem lehet a büntetőkre fogni, sem a bíróra. Bár ideiglenesen segítséget nyújthatna, ha másra terelnénk a szót, de szerintem ildomosabb lenne egyszerűen kimenni a pályára, játszani a saját játékunkat és megmutatni az erényeinket. A második félidőre már jobban megértettük mindezt, és úgy jöttünk ki, hogy készük voltunk szenvedni, és bemocskolni a kezünket. Amennyit a mérkőzés megkövetelt tőlünk.

Folyamatosan kétségbe vonják a vezetői képességemet, megkérdőjeleznek. Akkor bezzeg nem jönnek ezen kérdések, mikor nyer a csapat. Nem értünk egyet. Mindenki tudja, hogy mi a feladata, hogy mit kell adnia a csapatért és a csapatnak. Az igazi vezetőt nem az teszi azzá, hogy a pályán üvöltözik mindenkivel. Példát mutatva válsz azzá. Szerintem nem ezzel van a gond.

Hogy a Coppa Italia megmenthetné a szezont? A Juventus mindig tisztán és egyértelműen fogalmazott a céljait illetően. Még mindig abban az előnyös helyzetben vagyunk, hogy elérhető a kupadöntő és a Bajnokok Ligája indulás, így pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell, küzdve a céljainkért.” – zárta gondolatait Danilo.