Allegri:"Biztos vagyok benne, hogy a Juventus számára legjobb döntés születik majd"

max-allegri-1.jpgHolnap este Derby della Mole, magyarán az olasz labdarúgás egyik legnagyobb múltra visszatekintő városi rangadója kerül megrendezésre. A Juventus a múlt heti Fiorentina elleni három ponttal némi lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a negyedik helyezett Bologna ellenében, így a derbi előtt a Bianconeri edzője, Massimiliano Allegri megtartotta szokásosnak mondható sajtótájékoztatóját, melyen szót ejtett a minap megjelent Elkann nyílt leveléről, a jövőjéről, a kritikákról és az olasz csapatok nemzetközi kupa mérkőzéseiről.

„Elkann szavai komoly jelentéstartalommal rendelkeznek. Aláhúzták a három évvel ezelőtt megkezdett munkát. Alapvető fontosságú volt, hogy azokat a fiatalokat, akik jól dolgoztak a Next Gennél, felhozzuk és integráljuk a csapatba. Nem utolsó sorban a klub fenntarthatósága szempontjából, mely munkát Cristiano Giuntoli igazgató úr is folytatni fog, biztos vagyok benne. Értékteremtő munka.” – kezdte mondandóját Allegri.

„Amikor nyersz, jó érzéssel tölt el. Még hét bajnoki mérkőzés van hátra a számunkra, valamint a Coppa Italia megmérettetései. A maradék 35-40 napban ugyanazzal a szenvedéllyel és alázattal kell pályára lépnünk, mint azt eddig is tettük. Elvégre a szezonra megfogalmazott céljainkat még mindig nem értük el. Még mindig sok van hátra, játsszunk közvetlen riválisokkal is, éppen ezért továbbra is lépésben kell haladnunk.

Ha nyersz, mindent máskét látsz. A múlt hetit megelőzően sokat kell visszalépni a legutóbbi győztes összecsapásunkig, de az rosszabb, hogy közvetlen riválisok ellen, mint az Inter vagy a Lazio botlottunk, hullajtottunk pontokat. Vagy említhetném a Napolit is. Múlt vasárnap nyertünk, ami a Bajnokok Ligája kvalifikáció tekintetében hatalmas lépésnek számít, azonban ettől még nem szabad hinnünk, hogy minden problémánk megoldódott volna. Amíg a célokat el nem érjük, lényegében semmit sem tudunk felmutatni. Hiába tartunk a szezon hajrájánál, még mindig csak mérkőzésről mérkőzésre szabad gondolkozni, és a pályán kell megmutatnunk az értékeinket. Most csak a Torino az, ami foglalkoztathat minket, ha ezen az összecsapáson túl vagyunk, akkor foglalkozhatunk a Cagliari-val, mely mérkőzés ugyancsak nehéznek bizonyul majd.”

„Most a céljaink elérésére kell koncentrálnunk, ez a legfontosabb. A Bajnokok Ligájában indulni nagyjából 100 millió eurós tételt jelent. Jelen pillanatban ez kell lebegjen a szemünk előtt, és azért kell dolgoznunk, hogy ezt elérjük. Ami a jövőt illeti, arról majd a klub az arra alkalmas időben dönt és tájékoztat az eredményéről. Biztos vagyok benne, hogy olyan döntés születik majd, ami a Juventus számára a lehető legjobb. Azonban egyelőre a legjobb, amit mi tehetünk az az, hogy közösen, egyesített erővel küzdünk az általunk megfogalmazott célokért. Ez a legfontosabb.

A jövőről beszélgetni jelen pillanatban bár számomra egyáltalán nem zavaró, de értelmetlen. Annyira a céljainkra koncentrálunk, hogy más nem vonhatja el a figyelmünket, elvégre még semmit sem értünk el ebben a szezonban. Ha bejutunk a Bajnokok Ligájába, akkor nyugodhatunk csak meg, addig nem. Az erről való beszélgetés azonban nem segít rajtunk. Csak a holnapi mérkőzésre szabad koncentrálnunk. Jól kell dolgoznunk a maradék időben. A vezetőség is megerősítette azt, hogy ebben a szezonban a cél a legjobb négy elérése. A másik a Coppa Italia megnyerése, melyhez egy lépéssel közelebb kerültünk az elődöntő első összecsapásának megnyerésével. A szezon minden eddigi problémájának, gondjainak és nehézségeinek ellenére is Bajnokok Ligája indulást érő helyen állunk, és ott is kell maradnunk a végéig. Csak az a fontos, hogy amit a szezon elején elterveztünk, azt végre is hajtsuk.”

„Hálás vagyok Juric szavaiért, de nincs olyan, hogy Allegri-szerű csapat. Főleg ha egy csapat jellemzőjét akarjuk meghatározni. Úgy tapasztaltam, hogy az együttesek minden szezonra másként készülnek. Mindig igyekszek a srácaimat a lehető legjobb állapotba hozni, a lehető legjobb feltételekkel pályára küldeni. Természetesen figyelembe véve a tulajdonságaikat. A mai világban nehéz az edzőknek megfelelő karakterisztikájú játékosokat találni, vagy olyanokat, amik az ő filozófiájához illenek. Olykor van egy elképzelésed, miként szeretnéd a csapatodat játszatni, de előfordulhat, hogy szezon közben váltani kényszerülsz… Úgy gondolom, hogy ez előjoga egy edzőnek, így nekem is. A rendelkezésemre álló keretet figyelembe véve én magam is alkalmazkodom, és ez fontos dolog, mert ez segíthet elérni a céljainkat. Juric kiváló edző, ellene játszani mindig komoly kihívás. A csapatai mindig nagy nyomás alá helyezik az ellenfelüket, nehéz összecsapásra számítok, számunkra is különleges összecsapás lesz a derbi. Legfőképpen azért, hogy a megszerzett pontokkal közelebb kerüljünk a céljaink eléréséhez.

A Torino egy nehéz ellenfél, tizenöt alkalommal nem kaptak gólt, de nézhetjük úgy is, hogy két meccsenként szereznek ellenük találatot, hazai pályán pedig mindössze tízszer rezdült meg a hálójuk. Negyedik legjobb védelem a ligában. Magukért beszélnek ezek az adatok. Csak úgy, mint mi, ők is Európáért küzdenek. Számunkra ez egy újabb lépés a Bajnokok Ligájához, ezért a lehető legjobb szemléletben kell pályára lépnünk.

Számunkra ez egy különleges városi rangadó lesz. Fontos a szurkolóknak, a városnak, a klubnak. A Brand tekintetében is nagy hangsúly van ezen az összecsapáson, mert közelebb visz a céljainkhoz, elvégre egy ilyen együttes nem engedheti meg magának, hogy két egymást követő szezonban is lemarad a Bajnokok Ligájáról.

Egy olyan legendával, mint Trapattoni, akivel még a Cagliari együttesénél együtt dolgozhattam, egy lapon emlegetni is hatalmas eredmény és ez nagy örömmel tölt el. Nem gondolnám, hogy külön stimulálásra lenne szüksége a csapatnak. Harminc nap múlva vége a bajnokságnak, és még nem értük el a céljainkat, aminek így ettől fogva kellő motivációt kell nyújtania számunkra. Akarnod kell a győzelmeket, hogy közelebb vigyenek a Bajnokok Ligájához. A következő szezon maga lesz a csoda, szerda-szombat ritmusban pályára lépni egy egészen más légkört teremt. És akkor még ott van a Coppa Italia is, melynek megnyerése sem egyszerű feladat. A Lazio egy remek csapat és Rómában nehéz dolgunk lesz ellenük.”

„Érdemes szót ejteni a nemzetközi kupás mérkőzésekről is. A Real Madrid – Manchester City rendkívüli volt, a foci magas iskolája, öröm volt nézni. Élveztem az összecsapást, csak úgy, mint a Barcelona – PSG meccset is. De nem mehetünk el szó nélkül sem az Atalanta csodája, sem a Milan – Roma meccs mellett. A Serie A alacsonyabban jegyzett a többi bajnoksághoz képest, de tavaly a Roma az Európa Liga, az Inter a Bajnokok Ligája döntőjében szerepelt, a Fiorentina pedig a Konferencia Ligában jeleskedik. Szóval mégis csak jól csinálunk valamit.” – zárta gondolatait Allegri.