Capello: "A Juventusnak legalább négy új játékos kéne"

capello_2024.jpgA legendás olasz szakember, Fabio Capello tegnap  hosszabb interjút adott a La Gazzetta dello Sportnak, melyben kifejtette, hogy a Juventus sokkal gyengébb csapat, mint az Inter és a Milan, emellett pedig arról is beszélt, hogy Max Allegri ideje valószínűleg lejárt a fekete-fehéreknél, azonban a maga részéről szívesen megnézné, hogy a tréner mire megy a Premier League-ben. 

"Először is szeretném leszögezni, hogy Massimiliano Allegri véleményem szerint csodákat művelt, egészen a  februári Derby d'Italiáig, hiszen végig az Inter nyomában tartotta a Juventust, annak ellenére, hogy a két csapat minőségét lehetetlen volna összehasonlítani. Emellett az is vitán felül áll, hogy a Bianconeri maximum Olaszország harmadik legjobb alakulata lehet, mivel az AC Milan, mely immár a tabella második helyén áll, ugyancsak erősebb kerettel bír, mint a torinóiak" – fogalmazott Capello. 

"Az Inter elleni meccs eredménytől függetlenül is megmutatta az alapvető különbséget a két fél között. A vereséggel a Juventus elvesztette az addigi adrenalin-szintet, ennek következménye pedig a most látható negatív időszak lett. A differencia a korábbi, Interrel versenyző, s a mostani, kiesőátlagot produkáló Öreg Hölgy között a kapott gólok számában van. Tévhit, hogy ha minél több támadót küld pályára a csapat, annál több találatot lő, hiszen egészen januárig Allegri fiai szinte mindig szűk, 1:0-ás, vagy 2:1-es sikereket arattak. Kevés olyan meccs volt, ahol az alakulat sok helyzetet alakított volna ki, vagy sok gólt szerzett volna. 

A legutóbbi, Genoa elleni találkozó rámutatott egy alapvető problémára: bár az összecsapás 0:0-val zárult, az ellenfél több tiszta helyzetet is ki tudott dolgozni a Juve kapuja előtt, ami korábban csak nagyon ritkán fordult elő. Az igazi gond tehát a felkínált lehetőségek száma, továbbá a minőség hiánya, ami miatt a tréner akkor sem tudna felpakolni egy háromtagú támadósort, ha meglenne a szándéka erre. A Bianconerinél nincsenek Vinícius Juniorok, vagy Kylian Mbappék, akik tartalmat adnának a széljátékon alapuló akcióknak, ebből fakadóan pedig a támadások is nagyon nehézkessé válnak. 

Kétségtelen, hogy Federico Chiesa veszélyesebb a szélről indulva, hiszen lubickol az olyan posztokon, amik megkövetelik a cselezési készséget, a gyorsaságot, vagy a robbanékonyságot. Mikor Federico felgyorsíthat a szélen, egyből képes előnybe kerülni, a támadósor közepén viszont ezek a tulajdonságok kevésbé ütközhetnek ki. Természetesen igaz, hogy Allegri nem is lenne képes felállítani egy igazán jól működő tridentét, hiszen annak harmadik tagja,  Kenan Yıldız még csak most kezdte el pályafutását, bár el kell ismerni, hogy egy rendkívül tehetséges fiatalról van szó. 

Moise Kean még csak nemrég tért vissza sérüléséből, ami miatt Andrea Cambiaso lenne az egyetlen játékos, aki bevethető lenne a Chiesával ellentétes szélen. Max Allegri ugyanakkor ragaszkodik a 3-5-2-es felálláshoz, mivel úgy gondolja, hogy csak ebben a hadrendben képes garantálni a csapat egyensúlyát, amiért persze nem is lehet hibáztatni őt. Egyetlen szakember sem fog direkt ártani magának, vagy az alakulatának. 

Simone Inzaghi és Stefano Pioli csapatai sokkal több lehetőséget teremtenek a támadók számára, mint a Juventus, lévén, hogy az Internek minőségi középpályája van, a Milan pedig a bal oldalon szinte bármit képes elérni Theo Hernándeznek és Rafael Leãónak köszönhetően. A Zebráknál ezzel szemben csak Adrien Rabiot tud igazán nagyot alkotni: nem véletlen, hogy a fekete-fehérek válsága egybeesik azzal az időszakkal, mikor a francia elérhetetlen különféle sérülések és betegségek miatt. 

A Juventusnak a nyáron legalább négy új labdarúgót kellene igazolnia, akiknek igazán kiváló futballistáknak kell lenniük. A mindenkori edzőnek és a vezetőség tagjainak  elsősorban ezen kell dolgozniuk. Teun Koopmeiners egy jó játékos, ám még nem játszott olyan nagy teherrel járó szerelésben, mint amilyen a Zebrák meze. A Bianconerinek minimum két új középpályásra lenne szüksége, akik új színt és új minőséget tudnának vinni a csapatba, ezen felül pedig egy erős  középhátvédre, valamint egy olyan csatárra, esetleg szélsőre is igény van, aki jó az egy az egy elleni szituációkban, s képes számbeli fölényt teremteni. 

Cristiano Giuntoli Max Allegrivel kapcsolatos szavai némileg ellentmondásosak, a szakvezető ezért pedig továbbra sem lehet biztos a folytatásban. Az igazgató ugyan megerősítette pozícióját a sajtó előtt, ám arról semmit sem tudunk, hogy ezt négyszemközt is megtette-e. Úgy vélem, hogy Max jól járna egy külföldi tapasztalattal, mivel egy szakember taktikai és kulturális szinten is épülhet egy hazájától távol vállalt munka által. Allegri egy rendkívül okos ember, ami miatt meggyőződésem, hogy Anglia megfelelő terep lenne számára, mindenekelőtt játékolvasási képességéből, valamint a cserékkel való bánásmód benne meglévő, átlag fölötti képességéből kifolyólag" – zárta szavait Capello.