Lippi: "Allegri a végsőkig fog küzdeni"

lippi.jpgA Juventus legendás vezetőedzője, Marcello Lippi a napokban rövidebb interjút adott az olasz médiának egy gálaesemény alkalmából, melynek keretében kifejtette gondolatait a Scudettóért folyó harc kapcsán, kijelentve, hogy megítélése szerint Max Allegri a végsőkig való küzdelemre ösztönzi majd a csapatot. 

"Rengeteg emlékem van Gianluca Vialliról, aki éppen egy éve hagyott itt bennünket. Számos történet jut eszembe őt illetően, főleg azokból az évekből, mikor vele dolgozhattam, s a mestere lehettem. Valahányszor meglátok egy fényképet róla, összeszorul a szívem..." – kezdte szomorú felütéssel mondandóját a TMW számára. 

"A Juventus aktuális mesterét mindig komoly bírálatok fogják érni, ahogy az Inter, vagy a Milan vezetőedzőjét is. Azon alakulatok, melyek az élmezőnybe tartoznak, mindig nagyobb médiafigyelemmel szembesülnek, Max Allegri azonban egy rengeteg tapasztalattal és kiváló munkakultúrával bíró szakember, aki idén is a végsőkig fog küzdeni az általa kitűzött célok eléréséért. 

Én magam természetesen mindig is szerettem a Juventust, ám van egy olyan szurkolói réteg, akik csak akkor kedvelik a torinóiakat, ha éppen jól megy a szekerük. Ha hullámvölgyben vannak, sokan hajlamosak elpártolni a csapattól, még akkor is, ha az a sikertelenség ellenére alapvetően szép játékot mutat be. A jelenlegi mezőnyben van még 5-6 gárda, akiket nagyon kedvelek stílusuk miatt. Ilyen például az Empoli és a Frosinone, akik nagyszerű karakterrel rendelkeznek, ez pedig főleg azért örvendetes, mert immár elmondhatjuk, hogy Olaszországban nem csak a nagyok tudnak jól futballozni. 

A magam részéről mindig is Itálián kívül rendeztem volna meg a Supercoppát, mivel az irántunk mutatott érdeklődés annak a jele, hogy a világ többi része kíváncsi az olasz alakulatokra. Szaúd-Arábiában itteni csapatokat, itteni bajnokokat szeretnének látni, s rengeteg pénzt fizetnek azért, hogy oda vigyük ezt a sorozatot, ami miatt nem látom, hogy mindez miért lenne hátrányos ránk nézve. 

Luciano Spalletti az utóbbi években bebizonyította, hogy méltó a szövetségi kapitányi címre. A Napolival nagyon jelentős dolgokat ért el, s hiszem, hogy ez a válogatottal is így lesz. Sosem titkoltam, hogy Luciano személyes szinten is közel áll hozzám, s nem véletlenül gratuláltam neki a kinevezése után. Egy remek emberről beszélünk, aki szakmailag is kiváló munkát végez. 

Ahhoz, hogy megítélhessem Kenan Yıldız teljesítményét, vagy felmérhessem azt, hogy kihez hasonlít leginkább, sokkal többek kell látnom belőle. Úgy vélem, hogy egy ilyen ifjú játékos esetében egy teljes szezon produkcióját kell nézni, s nem lehet néhány hónap alapján mélyreható konzekvenciákat levonni. Bevallom, nagyon tetszik, hogy a Bianconeri a fiatalítás mellett tette le a voksát, mivel az Öreg Hölgy mindig is egy olyan csapat hírében állt, mely szükség esetén képes megújulni, s a még ismeretlen tehetségekre építeni. 

Az Azzurrival kapcsolatban hasonló helyzet állt elő, ugyanis a nemzeti együttesnek szintén meg kell újulnia. Azt, hogy a válogatottnak meg kell-e céloznia az Európa-bajnoki, vagy a világbajnoki serleget, a labdarúgóknak és a mesternek elsősorban önmaguktól kell megkérdezniük, s nem szabad hagyniuk, hogy mások vessék fel nekik ezt a problémakört. Olaszország mindig azért utazik el egy tornára, hogy nyerjen, ez pedig időnként sikerül, olykor pedig nem" – összegzett Lippi.