Pirlo: "Visszatérnék a Juventushoz"

pirlo_karagumruk.jpgA Juventus egykori középpályása és vezetőedzője, a csapatot a két évvel ezelőtti, 2020/2021-es szezonban irányító Andrea Pirlo a minap érdekes interjút adott az olasz médiának, melyben szót ejtett az Öreg Hölggyel való jelenlegi kapcsolatáról, törökországi tapasztalatairól, Manuel Locatelli és Nicolò Fagioli fejlődéséről, valamint arról is, hogy egy nap szívesen visszatérne majd a torinóiak kispadjára. 

"A Serie A mindig az otthonom lesz, ám az Egyesült Államokban és a Törökországban szerzett tapasztalataim megerősítették azt a véleményemet, hogy egy vezetőedzőnek fontos bejárni a világot, s az általa megszokottól eltérő futballkultúrákat megismerni. Egy edző bárkitől tanulhat valamit, nekem pedig minden helyzetben ez az alapelv lebeg a szemem előtt. A Fatih Karagümrük jelenleg a török bajnokság kilencedik helyén áll, egy meccsel kevesebbet játszva a közvetlen riválisokhoz képest. Támadósorunk a harmadik legjobb a ligában, Fabio Borini pedig egymaga 15 találatot szerzett. Alapvetően elégedett vagyok az általunk végzett munkával, mivel sok fiatal ment keresztül nagyobb fejlődésen az évad során, játékosaim pedig élvezik a futballt" – hangsúlyozta a La Gazzetta dello Sport kérdésére. 

"A klub vezetősége már most felajánlotta nekem a hosszabbítás lehetőségét, ám úgy vélem, hogy jobb, ha csak a szezon végén térünk vissza ezekre a kérdésekre. E pillanatban leginkább az foglalkoztat, hogy a tőlünk telhető legjobb helyen álljunk majd az utolsó fordulóban, s hogy a megfelelő edzésterv mentén végezzük a szükséges munkát. Ez az alapja annak, hogy jó eredményeket érjünk el, a többi aspektus pedig általában csak ebből szokott következni. 

Manuel Locatelli hétről-hétre jobbá válik, azonban a Juventus keretéből az a Nicolò Fagioli érte el a legnagyobb fejlődést, aki annak idején még az én irányításom alatt mutatkozhatott be a felnőtt csapatban. Az ifjú középpályás minden szükséges technikai képességet a magáénak tudhat, ennek fényében pedig nem is véletlen, hogy idén alapemberré vált a Bianconerinél. Nicolò egyértelműen rendelkezik azokkal a kvalitásokkal, melyeknek felhasználásával a védelem előtt, mélységi irányítóként is fantasztikus lehet. Emiatt úgy vélem, hogy a jelenlegi olasz generációból leginkább ő válhat majd az új Andrea Pirlóvá, bár jobb lenne, ha az utókor Fagioliként emlékezne rá. 

Az Öreg Hölgy kerete továbbra is nagyon erős, Max Allegri pedig nem tehet arról, hogy ilyen sok sérüléssel kellett megküzdenie a szezonban. A Napoli és a Juve között fennálló pontkülönbség nem tükrözi a két csapat közötti valós differenciát. Kapcsolataim mind a mai napig kiválóak a Juventusszal, mivel rendszeresen hallok néhány megmaradt vezetőségi tag felől, nemrég pedig Andrea Agnellivel is találkoztam. A kölcsönös megbecsülés a történtek ellenére is megmaradt közöttünk, s az, hogy a tervek időközben változtak-e, az adott idényben, egy teljesen más kérdést jelent. Hogy visszatérnék-e a Zebrákhoz? Természetesen. Ha egy olyan topklub hívja az embert, mint a Juve, nem lehet nemet mondani, az eredmények pedig utólag eldöntik, hogy az adott mester kinevezése jó döntés volt-e. 

Edzőként igyekszem figyelni a nemzetközi tendenciákra és tájékozódni az aktuális irányzatok felől. Kitartok alapelveim, valamint az általam alkalmazott 4-3-3-as felállás mellett, s továbbra is szeretném megfojtani az olyan csapatok játékát, akik az egy az egy elleni szituációk alkalmazásával igyekeznek ellehetetleníteni az ellenfél támadásait és futballját. Mivel a legjobbakkal dolgozom együtt, mindenkitől tanulhatok valamit, alapvetően viszont még mindig a saját fejem után szeretek menni, végül pedig mások észrevételeit ötvözöm az egyéni elképzelésekkel és benyomásokkal. 

Az első számú inspirációt Carlo Ancelotti jelenti számomra, aki emberi tulajdonságai és taktikai képzettsége miatt mindenkinél több győzelmet aratott a nemzeti bajnokságokban, ám ennek ellenére sem helyezném őt Marcello Lippi, Antonio Conte, vagy Max Allegri elé. Az utóbbi két mester egészen egyszerűen más szintet képvisel, mint a többi olasz szakember. Attól függetlenül, hogy egy gárda jól játszik-e, vagy sem, ha nyernek, ők diktálják a trendeket. Pep Guardiola egy nagyon egyedi tréner, aki mindig szeretne valami újat vinni a labdarúgásba, azonban a futball egyre fizikálisabb sportággá válik, ami miatt hamarosan kénytelenek leszünk aktualizálni nézeteinket. Erre talán nem csak a nagy neveknek, hanem azoknak a szakvezetőknek is szüksége lesz, akik jelenleg még kevésbé ismertek. 

A Serie A évek óta küzd azzal a válsággal, hogy legjobbjai idővel elmennek egy kedvezőbb anyagi feltételeket biztosító liga valamely együtteséhez, azonban a bajnokság ennek ellenére is versenyképes tud maradni. Az, hogy idén annyi év után végre ismét három csapatunk lehet a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, a legkevésbé sem a véletlen műve, a sorozat ezen szakaszától fogva pedig már bármi megtörténhet. Luciano Spalletti például egy halálosan hatékony gépezetet faragott ebből a Napoliból, akik rendkívül látványosan játszanak, s a legnehezebbnek tűnő feladatokat is könnyedén végzik el. Úgy vélem, hogy az eredmények miatt egyaránt jár az elismerés a mesternek, valamint a klub vezetőségének, akiknek tökéletesen sikerült megfiatalítaniuk a keretet. Megítélésem szerint másoknak is ezt kellene csinálniuk: több teret adni a fiataloknak, kiváltképp az olasz tehetségeknek, hogy ezzel ellensúlyozzuk a ligában jelen lévő külföldiek magas számát" – összegzett Pirlo.