Brambilla: "Nem láttuk előre Iling-Junior berobbanását"

brambilla.jpgA Juventus Next Gen vezetőedzője, az olasz sportsajtó színe előtt a meccsek értékelésén kívül igen ritkán megszólaló Massimo Brambilla a minap hosszabb interjút adott a Tuttosport munkatársának, melynek keretein belül szót ejtett a csapatnál szerzett benyomásairól, céljairól, Max Allegrivel való kapcsolatáról és együttműködéséről, valamint az U23-as keret fiatal reménységeiről, elsősorban Matías Souléról, illetve Samuel Iling-Juniorról is, akiket egyértelműen nagy tehetségeknek nevezett, mellettük viszont más játékosokat is kiemelt a kezei alatt pallérozódó ifjak közül. 

"Alapvetően egy nagyon pozitív időszakot tudhatok a hátam mögött, mivel remekül érzem magam Giovanni Manna technikai igazgató, a szakmai stáb, illetve a srácok társaságában, s örülök annak, hogy a nyáron a Juventus kötelékébe szerződtem. Az elmúlt években fokozatosan érett meg bennem a gondolat, melynek alapján ki akartam próbálni egy új, másfajta kihívást, az Atalanta pedig mindvégig tisztában volt ezzel, s a vezetőség nem is gördített akadályokat elém. Sosem tagadtam, hogy több ajánlatot is kaptam Serie C-s, vagy Serie B-s alakulatoktól, azonban mikor a Bianconeri megkeresett, egy percig sem gondolkodtam, dacára annak, hogy itt csupán egy korosztályos együttes mellett dolgozhatok" – fogalmazott a szakvezető. 

"A Primavera-gárdánál sok érdekes fiatal játszik, akiket mi is figyelemmel kísérünk, ám ahhoz, hogy nálunk is bemutatkozhassanak, még sokat kell fejlődniük. A Next Gen kötelékében ezek a srácok megkapják a lehetőséget arra, hogy tapasztaltabb labdarúgókkal futballozhassanak együtt, ehhez a légkörhöz pedig természetesen alkalmazkodni kell, ám mi korlátlan időt és módot biztosítunk ennek kivitelezéséhez. Úgy vélem, hogy a fiatalok számára jó, hogy a klub berkein belül maradhatnak, mivel a folytonosság remek hatással van rájuk, ráadásul az U23-as gárda segít a fejlődésben is, mivel más labdarúgókkal ellentétben, akik egyből a Primavera-bajnokságból kerülnek fel egy első csapathoz, a Juventusnál ezen srácok legalább egy évet mindenképpen a növekedéssel és a kibontakozással tölthetnek. 

Őszintén szólva, eddig még nem gondolkodtam el azon, hogy feljuthatnánk-e a Serie B-be, mivel bár egyik elsődleges célunk az, hogy jól zárjuk a bajnokságot, a legfontosabb szempontot mindig az jelentette, hogy játékosaink a szükséges rutin megszerzésével megfelelő módon fejlődjenek. Ezzel együtt persze tudjuk, hogy az egyes eredmények sokat nyomnak a latba a tabella szempontjából, mivel a győzelem fontosságának megértése alapvető ahhoz, hogy a velünk munkálkodó srácok profi mentalitású játékosokká váljanak egy napon. Csapatunk, annak ellenére, hogy csupán egy korosztályos alakulat, teljes mértékben kiélvezheti azt a szakmai színvonalat, melyen a felnőttek dolgozhatnak, mivel lényegében ugyanazokat a létesítményeket használhatjuk, mint az Öreg Hölgy, s szabad bejárásunk van a vinovói sportközpont minden szegletébe is.

A sikerek egyetlen igazán fontos összetevője az, hogy hét közben is keményen munkálkodjunk. Az idény elején egyáltalán nem értünk el kiemelkedő eredményeket, ám miután a Primaverától felkerült srácok erőnléti tekintetben is alkalmazkodtak az itteni légkörhöz, a helyzet sokkal jobbá vált, mely igazolja fenti gondolatom helyességét is. A srácok számára biztosan ösztönzőleg fog hatni, hogy a világbajnoki szünet alatt lejátszandó meccseket az Allianz Stadiumban rendezik majd meg, ugyanakkor meccseinkhez ezzel együtt is úgy kell hozzáállnunk, mint bármely más találkozónkhoz, azaz rendkívül higgadtan, s anélkül, hogy a nyomás eluralkodna rajtunk. 

Természetes, hogy az első csapat ajtói nyitva állnak a Next Gen keretéből érkező futballisták előtt, amit az elmúlt idények is bizonyítanak, valamint az is alátámaszt, hogy Max Allegri gyakran hív meg itt játszó srácokat a felnőttek edzéseire. Én magam csak annyit kérek fiaimtól, hogy mindig örömmel lépjenek pályára, s hogy ne féljenek az új kihívásoktól se. Teljesen normális, hogy a kiemelkedő képességekkel bíró srácok előbb-utóbb megteszik ezt a szintlépést, a legfontosabb pedig az, hogy mikor ennek eljön az ideje, akkor a megfelelő mentalitással nézzenek szembe az új kihívásokkal. 

Max Allegri nyáron azonnal közölte velem, hogy mindegyik futballistánkkal szabadon rendelkezhetünk, s bármikor bevethetjük őket a szezon folyamán, attól függetlenül, hogy néha ő is igénybe veszi majd az itteni tehetségeket a Juventus mérkőzésein. Az első csapat szakmai stábja olykor kikéri a véleményünket egy-egy labdarúgóról, ám alapvetően mindenkit állandó figyelemmel kísérnek, s minden egyes kerettagunkat tökéletesen ismerik. Nekünk az a legfőbb feladatunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk ezeknek a reménységeknek az edzések és a meccsek tekintetében, s hogy hozzásegítsük őket magas szintű kvalitásaik kibontakoztatásában. 

Stábommal a Primavera-gárda összes hazai meccsét meg szoktuk tekinteni a helyszínen, az idegenbeli összecsapásokat pedig általában tévén keresztül követjük. A szezon eddigi részében nem volt szükségünk rá, hogy igénybe vegyük az ottani srácokat, mindazonáltal könnyen lehet, hogy később sor kerül erre, s ha eljön ez a pillanat, mi maximálisan fel leszünk készülve fogadásukra. A Coppa Italia Serie C meccseire eddig ugyanakkora hangsúlyt fektettünk, mint a bajnoki küzdelmekre, mivel minél több meccsen nyerünk, s minél több játékpercet adhatunk a srácoknak, annál sikeresebbnek ítéljük munkánkat. Jelen pillanatban már a sorozat negyeddöntőjében vagyunk, s őszintén szólva, minél közelebb kerülünk a végső győzelemhez, annál jobban óhajtjuk a siker elérését is. 

Az, hogy ha valaki debütálhat az első csapatban, mindannyiunkat boldogsággal tölt el, nekem azonban gondoskodnom kell arról, hogy az érintett srácok ennek ellenére is a földön maradjanak. Ha valaki ilyen messzire jut, az természetesen azért van, mert keményen dolgozott, a lehetőséget pedig végső soron csak magának köszönheti, ugyanakkor nekünk nagy figyelmet kell fordítanunk a megnövekedett téttel járó mentális teher kellő menedzselésére, hogy a reményégek valóban beválthassák azokat a reményeket, amiket várnak tőlük. 

Samuel Iling-Junior tavaly ilyenkor még csak a Primavera-együttesben szerepelt, viszont a szezon első meccsein még a felnőttek között is meglepően jól teljesített. Személyében egy rendkívül erős mentális állapottal, s kiváló hozzáállással bíró játékost tisztelhetünk, aki képességeit, s erőnlétét tekintve is magas szinten áll, viszont arra, hogy egyből ilyen produkciót nyújt majd a Juventus első csapatában, véleményem szerint senki sem fogadott volna nagy tétben. Az általa mutatottak ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a Bianconeri illetékeseinek igazuk volt, mikor kipróbálták őt Allegri gárdájában, ez pedig megint csak a klub alapos és színvonalas munkáját dicséri. 

Matías Soulét személyesen Allegri szerette volna az első csapat kötelékében tartani, mi pedig maximálisan elfogadtuk a mester döntését. Mivel az argentin már fiatal kora óta a fekete-fehéreknél játszik, nem igazán volt baja a beilleszkedéssel, ezen felül pedig technikai képességei is teljesen nyilvánvalóak, miközben a vele való beszélgetéseim által a futballista személyes oldalát is megismerhettem, s egy igencsak alázatos srác képe rajzolódott ki bennem róla. Keretünkből sokakban megvan a potenciál arra, hogy megtegyék a következő lépést, s felkerüljenek a felnőttekhez, ugyanakkor ilyen korban erősen ajánlott lépésről-lépésre haladni. Az én alakulatomnak elsősorban a Serie C-ben kell jól játszania, a továbbiakról pedig csupán ennek elérése esetén beszélhetünk" – zárta szavait Brambilla.