Nonge Boende ügynöke: "Joseph sokban hasonlít Pogbára"

nonge_boende.jpg"Nonge a mi játékosunk, még az is lehet, hogy szerepet kap: ha fejben még egy kicsit fejlődik, fontos játékossá válhat." Ezek Massimiliano Allegri szájából hangzottak el a Juve-Roma rangadó utáni nyilatkozata során. Egyáltalán nem magától értetődő szavak ezek egy 2005-ös születésű tehetségről, aki bevetésre készen vár a kispadon, és aki a Dean Huijsen és Kenan Yıldız által kitaposott utat bejárva ugyancsak korai bemutatkozásra számíthat.

Az előző szezon során Paolo Montero úgy írta le őt, mint a "jövő Davidsa." Azonban azok számára, akik figyelemmel követték eddigi pályafutása során, a mozgásában és minőségében sokkal inkább emlékeztethet Paul Pogbára. Nem is oly meglepő, hogy a két játékos között kialakult egy különleges kapcsolat, ahogy Grace Diamouangana, Joseph Nonge Boende ügynöke is elmondta kérdéseinkre. Az ilBiancoNero vele készített interjúját az alábbiakban olvashatjátok.

Hogyan érzi magát Nonge az első csapatnál, sikeresen be tudott illeszkedni? Milyen a kapcsolata Allegri-vel?

„Azt kell, hogy mondjam, jó a kapcsolata az edzővel. Bár ez igaz a teljes stábra is. A beilleszkedése is jól halad. Fejlődik, tanul és napról napra egyre érettebb hozzáállást mutat.”

Gondoltátok, hogy már idén az első csapattal edzhet?

„Természetesen igen. Ennek így kellett történnie. Joseph mindig is érettebb volt a korosztályánál, már azelőtt is, hogy a Juventushoz igazolt volna: tizenöt és fél évesen már az Anderlecht első csapatában szerepelt. Előző szezonja kifejezetten pozitívan sikerült fejlődés tekintetében, és a terv már ekkor is az volt, hogy azon fiatalok népes táborát erősítse, akiknek az első csapatba integrálását erre a szezonra időzítették. Így végül is nincs ebben semmi meglepő.”

Mennyire segítik a tapasztaltabb játékosok?

„Nagyra értékelik őt a csapat idősebb játékosai, akik mindig keresik a társaságát. Rabiot és Pogba is folyamatosan jó tanácsokkal látják el, és utóbbihoz nagyon hasonló adottságokkal is rendelkezik Joseph.”

Melyik csapattársával szorosabb a kapcsolata?

„Egyáltalán nem egy egyszerű helyzet az, amin most éppen Paul keresztülmegy, de a szárnyai alá vette Joseph-t, és egy különleges kapcsolat alakult ki kettejük között.”

Massimiliano Allegri elismerően beszélt róla és nem tartja elképzelhetetlennek a debütálást sem, azonban úgy fogalmazott, hogy még érnie kell. Mire gondolhatott a mester?

„Joseph egy kiemelkedő játékos, átlagon felüli játékintelligenciával, és higgye le, mikor azt mondom, hogy Pogbához hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és ilyenekre nem egyszerű rálelni a labdarúgás világában. Ennek ellenére ő még egy roppant fiatal játékos, akinek ennél fogva szükséges a játék bizonyos aspektusaiban fejlődnie, úgy, mint a védekezés és a taktika. A mostani szituáció, miszerint a kispadon ülve várja a lehetőséget, egy egészen új helyzet számára.

Azonban Joseph ebből is a legtöbbet akarja kihozni. Megfigyel, elemez, értelmez és mindenek felett a padon töltött idő még eltökéltebbé tette a sikerre. Nem beszél sokat, nem panaszkodik, csupán leszegett fejjel dolgozik, és sose adja fel. Szépen csendben kivárja a maga sorát, miközben örömmel adózik annak, hogy hasonlóan fiatal játékosok egész sora léphetett pályára és bizonyíthatott az első csapatnál. Ez az, amit a leginkább nagyra értékelek benne: ismeri az erősségeit és a képességeit, továbbá nem irigykedik senkire sem.”

Véleménye szerint mikor debütálhat?

„Remélem, hogy már csütörtökön, ez egy egészen jó alkalom lenne számára a Coppában. Látni őt végre a pályán, akció közben, mert készen áll rá. Tűkön ülve várja a lehetőséget, innentől már az edzőn múlik, hogy ez mikor érkezik el.”

A pályán hol érzi a leginkább otthonosan magát?

„Joseph szívéhez leginkább a hatos vagy a nyolcas pozíció áll, de hogy leegyszerűsítsem a dolgot, játékát tekintve Pogbára hasonlít, így aki számára ez ismeretlen lenne, annak javaslok pár YouTube-videót megtekintésre. Úgy gondolom, hogy a foci szerelmesei, és aki nyitott szemmel nézik a meccseket, mind egyet fognak érteni velem.”

Előfordulhat az, hogy januárban kölcsönbe távozhat?

„A januári piacot tekintve, minden azon múlik, hogy mik a klub, valamint az edző szándékai vele. Nem fogunk kapkodni, de a hónapban beszélgetni fogok a klub illetékeseivel, hogy mi lehet a legjobb opció ügyfelem számára. Roppant fontos tisztában lenni azzal, hogy Joseph egy nagyon intelligens srác, pontosan tudja, hogy mit akar most és a jövőben is. Azonban azzal is tisztában van, hogy türelemre is szüksége lesz” – zárta mondandóját Grace Diamouangana.