Beharangozó – a Torino elleni meccs

torino.pngÍzlelgessük egy kicsit a következő mondatot. A 8. helyezett Juventus a 10. Torino vendége lesz a tizedik fordulóban, és ha nyer a városi rivális, akkor megelőzi a rekordbajnokot, mi több, tíz forduló után tízen kívülre kerülhet a Bianconeri. Még egy fontos adalék, a kiesőzóna kevesebb pontra van mint az első hely. Természetesen ez is baj, de még sokkal nagyobb, hogy nem látszik a kiút ebből a szakadékból amiben benne van a csapat, és nem csak a szurkolók, maga az edző és a vezetőség sem tudja, hogy mi a hiba. Mindenesetre vannak meccsek amiket minden körülmények között hozni kell, és a városi rangadó ezek közé tartozik. A helyszín ezúttal a Stadio Olimpico, a kezdés időpontja 18:00, a televízióban a SPORT 2 tűzi műsorra, és a vezetőbíró Maurizio Mariani lesz. 

A Római sípmester idén töltötte a 40. életévét, az élvonalban 2013-as debütálását követően már 125 mérkőzést vezetett, a Torónak a legtöbbet, nekik 23-at, a Zebráknak pedig 13 alkalommal. A Granata 12-2-9-es, a fekete-fehérek 9-3-1-es mutatót értek el vele. Az egyetlen vereség egy Napoli elleni 2:1, két évvel ezelőttről. Ez a párosítás eddig szűz terep volt számára. 

A 151 millió euró értékű ellenfél 24,6 éves átlagéletkort tud felmutatni, válogatott játékosaik száma 17, legértékesebb spílerük a horvát Nikola Vlašić, akinek jelenlegi árcéduláján 22 milliós ár szerepel. A tabellán a 10. helyen állnak, 11 pontot szereztek, és már négy bajnoki óta nyeretlenek, három vereség után, sorrendben az Inter, Sassuolo, Napoli ellen, egy Empolival szemben elért 1:1 következett. Legutóbb a Lecce ellen tudtak diadalmaskodni, még szeptember elején. Hazai pályán 20 győzelem és 24 döntetlen mellett 35 vereség a mérlegük mai riválisuk ellen. Hazai győzelmet 2015-ben láthatott legutóbb a publikum, döntetlent pedig 2021-ben, de általában a csíkos mezesek nyerni járnak a szomszédba. 

Ivan Jurić  2021 óta irányítja jelenlegi alakulatát, szerződése 2024-ig szól, kedvenc formációja a 3-4-2-1. A Juve ellen 10 meccsen 2 győzelmet és 4 döntetlent ért el, a Genoával és a Hellas Veronával is győzni tudott, a Torinoval mindössze X-re volt képes. Allegrivel szemben hatszor állt már, de csupán egyszer tudta legyőzni két pontosztozkodás mellett. 

Max Allegri ezzel szemben már 20. Bikák elleni megmérettetésére készül, eddig csupán azon a már emlegetett 2015-ös meccsen kapott ki, ezen túl van még 5 döntetlen a zsákban, de nagyrészt ő is pozitív eredményekre képes a riválissal szemben. 

Nikola Vlašić támadó középpályás poszton játszik, és abszolút meghatározó játékosa az ellenfélnek, hiszen minden eddigi bajnokin játszott, csere csak egyszer volt, átlagos játékperceinek száma 85/meccs. 3 gólt lőtt az idei pontvadászatban, mindet lábbal, egy alkalommal már a hét csapatába is beválasztották. Két és félszer célozza meg a kaput, és általában egyszer el is találja. Minden gólját a tizenhatoson belülről lőtte, a pontrúgások elvégzése viszont nem az ő feladata. Átlagosan 42 érintése van, 80% a passzpontossága, a hosszú indításai is ilyen arányúak, ez miatt érthetetlen kicsit, hogy a keresztlabdái pedig csak minden harmadik alkalommal pontosak csupán. Egyszer szerel, és egyszer szerez labdát amíg a pályán van. 75%-ban sikeresek a cselei, viszont a párharcai nagy részét elveszíti a földön és a levegőben is. A tervezett kezdőcsapatban McKennie, Locatelli és Rabiot találkozhat vele legtöbbször, ha statikus játékra kényszerítik akkor nyert ügyük van, ha lendületből hozhatja rájuk a labdát, akkor szerezhet nekik kellemetlen perceket.

A hazaiak nem számíthatnak Pietro Pellegrini, Samuele Ricci és Antonio Sanabria játékára, míg a Zebrák szakmai stábja hiányolni fogja Paul Pogba, Kaio Jorge, Angel Di Maria, Federico Chiesa, Marley Aké és Mattia De Sciglio tudását a mai mérkőzésen.