Delneri: "Nincs hasonlóság az én Juvém, és a mostani csapat között"

delneri_1.jpgA Juventus egykori mestere, a csapatot a 2010/2011-es idényben vezénylő, s a drukkerekben nem túlzottan szép emlékeket hagyó Luigi Delneri a minap hosszabb, exkluzív interjút adott a TuttoJuve stábjának, melynek keretein belül beszélt személyes karrierjéről, valamint a Bianconeri aktuális helyzetéről is, összehasonlítva a nevével fémjelezett évadot a csapat legutóbbi szezonjával, illetve kitérve az együttes új igazolásaira, s várható távozóira is. 

Legutóbb 2020 októberében lehetett hallani felőled, mikor a Brescia menesztett a kispadról. Mi történt azóta veled, hogy alakult az életed? 

"A Bresciánál kicsit ellentmondásos helyzet alakult ki, hiszen a vezetőség úgy döntött a váltás mellett, hogy még egy normális indokot sem mondtak arra, hogy miért határoztak így, azonban ez már a múlt, én pedig szeretnék a jelenre, illetve a jövőre fókuszálni. Az utóbbi években alapvetően nyugalomban éltem, s igyekeztem fitten tartani magam. Sokat utaztam és nyaraltam, rengeteg időt töltöttem az unokáimmal, valamint számos meccset néztem, s figyeltem a sportág fejlődését, alakulását. Úgy vélem, hogy a futball sokkal intenzívebbé vált ahhoz képest, amilyen korábban volt, viszont ez sem számít előzmény nélküli változásnak, hiszen az általam vezetett Chievo is hasonló szellemiségben játszott annak idején. Való igaz, máskülönben nem is tudtunk volna ennyi pontot szerezni."

Ez így igaz, ugyanakkor a sportágban nem csupán az intenzitás szintjén történt jelentősebb előrelépés. 

"Egyetértek, hiszen az egyes csapatok ma már mentális szempontból is mások, mint akkoriban. Egy átlagos alakulat hozzáállása sokkal jobb lett, amit az is mutat, hogy immár bárki képes gólt szerezni bárki ellen, ami régebben nem feltétlenül volt így, s bevallom, ez rendkívül tetszik. Másrészt azonban nem vagyok túlzottan nagy híve az újabb változásoknak. Ezeket illetően főleg a hátulról történő építkezésnek vagyok jelentősebb kritikusa, mivel úgy gondolom, hogy nem kellene ekkora felelősséget hárítani a kapusokra. Egy hálóőr nincs igazán hozzászokva ahhoz, hogy cselezgessen, s úgy vélem, hogy az itt szereplő labdarúgóknak továbbra is inkább a védésekkel kellene foglalkozniuk, ami egyébként is elég nagy terhet jelent számukra, de ez természetesen csak az én véleményem."

Ha visszakerülhetnél a futball vérkeringésébe, edzőként, vagy inkább egy klubvezetésben, például sportszakmai tanácsadóként képzelnéd el magad? 

"Egyelőre minden, reálisan elérhetőnek tűnő pozíció betöltött, így várom, hogy megüresedjen egy hely, s hogy esetleg ekkor én is szerepet kapjak valahol. Az, hogy milyen pozíciót kínálnának nekem, alapvetően nem izgatna, mivel mindig is a labdarúgás iránti szeretetem hajtott pályafutásom során, emiatt pedig rendkívül gyakorlatiasan állok hozzá ehhez a kérdéskörhöz."

Korábban már beszéltünk az intenzitás megnövekedett szerepéről. Mit gondolsz, ez lehet az a tényező, ami leginkább hiányzott a Juventus tavalyi, valamint tavalyelőtti szezonjából ahhoz, hogy a csapat sikeresen szerepeljen a bajnokságban, illetve a nemzetközi kupaporondon? 

"Igaz, hogy a Juve nem szerezte meg a Scudettót az elmúlt két idényben, ellenben két ízben is kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe, Andrea Pirlóval pedig két serleget is elhódított. Meg kell állapítanunk, hogy az olasz bajnoki mezőnyben szereplő csapatok manapság jóval versenyképesebbek, mint az elmúlt tíz esztendőben bármikor, hiszen a két milánói gárda egyaránt elhódította a Serie A aranyérmét az utóbbi két évadban, mellettük pedig a Napoli, a Roma, a Lazio, továbbá a Fiorentina is elkezdett felzárkózni az élmezőnyhöz. A Juventus közelmúltbeli nagy korszaka, a zsinórban kilenc bajnoki elsőséget hozó idény során igazán nem volt olyan ellenfél, aki képes lett volna felnőni a torinóiakhoz, ami talán csak Maurizio Sarrinak és a Partenopeinek sikerült a 2017/2018-as szezonban."

Vajon lehet hasonlóság az általad vezetett, s a 2010/2011-es szezonban egyetlen trófeát sem szerző gárda, valamint a tavalyi Bianconeri között, ami tíz év után első alkalommal nem emelhetett a magasba serleget? 

"Nem hiszem, hogy lenne hasonlóság a két csapat között, mivel az én Juventusom egy teljesen más kaliberű, s jóval gyengébb együttes volt, mint az Öreg Hölgy mostani alakulata. Akkoriban még nem volt prioritás, hogy ennyi bajnok legyen a keretben, ennek nyomán pedig meg kellett elégednünk azzal, hogy egy-két fontosabb játékostól tegyük függővé szereplésünket. Fabio Quagliarella sérülése éppen emiatt húzta keresztül legtöbb számításunkat, ami mellett egy nagyobb horderejű generációváltás is lezajlott a Zebráknál, néhány fiatal reménység pedig, mint például Leonardo Bonucci, nem is tudott egyből beilleszkedni az alakulatba. Annak a gárdának szüksége volt egy átmeneti idényre, s mikor a következő évben egy olyan mester foglalt helyet a kispadon, aki tökéletesen ismerte a környezetet, valamint át tudta adni a keretnek a győztes mentalitást, minden egyből a helyére került. Ennek fényében nem véletlen, hogy a Juventus egy kilenc évig tartó győztes dinasztiát épített fel Olaszországban, teljesen megérdemelt módon."

Vajon Massimiliano Allegri a megfelelő tréner ahhoz, hogy újra sikerre vezesse az Öreg Hölgyet? 

"Allegri egyértelműen a megfelelő szakember arra, hogy helyreállítsa a csapat szellemiségét, s nem is értem, hogy mások hogyan vélekedhetnek eltérő módon erről a kérdésről. Max bajnokságokat és kupasorozatokat nyert pályafutása alatt, ezen felül pedig kétszer jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Szeretem őt az általa képviselt kiegyensúlyozottság miatt, mivel a mester felfogása nem túlságosan támadó, de nem is túlzottan védekező. Érdemeit nem neki kell bizonygatnia, azt megteszi helyette a történelem. A tréner két ínséges idényt követően vette át ismét a Juventust, kezdetben pedig ő is kénytelen volt jelentősebb nehézségekkel szembesülni, de néhány hónap elteltével sikerült kezébe vennie az irányítást, ennek következtében pedig biztos vagyok benne, hogy jó munkát fog végezni a fekete-fehéreknél."

Ángel Di María és Paul Pogba biztosan mester segítésére lehetnek ebből a szempontból. 

"Az argentin és a francia nem most kezdték karrierjüket, emiatt pedig megítélésem szerint végre valódi minőséget és tapasztalatot hoznak majd a klubhoz. A két futballista egyaránt rendkívül fontos igazolásnak számít, mivel remekül illeszkednek abba a koncepcióba, melynek nyomán a Juve vezetősége fel akarja építeni a jövő csapatát. Úgy vélem, hogy Pogba és Di María messzemenően passzolnak majd a Bianconeri szisztémájához, s győztes mentalitásuk által rendkívül sokat segítenek majd fiatalabb társaiknak is, ezért pedig már önmagában is megérte szerződtetni őket."

Tapasztalat, minőség, megfelelő mentalitás: a Juventusnak éppen ilyen labdarúgókra van szüksége a csapatkapitány, Giorgio Chiellini távozását követően. 

"Ez így van. Egy csapatban mindig szükség van minőségi, s nagy tapasztalattal bíró futballistákra, akik átadhatják szellemiségüket a karrierjüket éppen csak elkezdő ifjaknak. Való igaz, hogy Giorgio Chiellini távozott a gárdától, s hogy őt megelőzően Andrea Barzagli is búcsút intett Torinónak, ám aggodalomra semmi ok, mivel Bonucci személyében továbbra is maradt egy biztos alap a Continassán, aki képes lehet átörökíteni a fiataloknak a Juventus génjeit. Biztos vagyok benne, hogy az olasz szerepe nagyon fontos, s egyértelműen meghatározó lesz a fekete-fehérek szempontjából."

A vezetőség és a szakmai stáb eközben további fiatalokkal tenné még versenyképesebbé a csapatot, akik közül az egyik legfőbb kiszemeltet Nicolò Zaniolo jelenti. Vajon az olasz leigazolása megérné a kockázatot? 

"Zaniolo már most is igen fontos játékosa a Romának, aki fontos fizikai és technikai tulajdonságokkal rendelkezik, fejlődése pedig eddig rendületlennek és folyamatosnak tűnik. Az olasz megfelelő igazolás lenne a Bianconeri számára, mivel képes lenne segíteni a csapatnak a támadások során. A Juventus nem véletlenül szeretne minél több olyan labdarúgót igazolni, akiknek közreműködése által Allegri eredményebben aknázhatná ki a Dušan Vlahovićban rejlő potenciált. Zaniolo szerződtetése ennek fényében meglátásom szerint mindenképpen a mester ötlete lehetett, azonban mellette nem feledkezhetünk meg Federico Chiesáról sem, aki tavaly a lehető legrosszabbkor szenvedett súlyos sérülést, azonban szerencsére hamarosan visszatérhet majd a bevethető játékosok közé. Úgy vélem, hogy egy-két igazolással nem lesz különösebb gond a támadósort illetően, a védelemben pedig nem fognak fellépni jelentősebb problémák, hacsak Matthijs de Ligt nem távozik."

Jelenleg azonban eléggé úgy fest, hogy de Ligt elhagyja a Juventust. Ebben az esetben mi lenne a teendő? 

"Kedvelem Matthijst, s szeretném, ha az Öreg Hölgynél maradna, ám amennyiben mégis távozna az együttestől, a vezetőségnek minél hamarabb pótolnia kellene őt, egy minél erősebb és magasabb szintet képviselő középhátvéddel. A Bianconeri idén már végrehajtott egy fontosnak és ígéretesnek tűnő beruházást Federico Gatti szerződtetésével, aki Olaszország színeiben teljes mértékben meggyőzött engem, s szerintem megérdemel egy esélyt a klubtól, azonban mellette még szükség lesz egy új játékosra is. Kalidou Koulibaly természetesen kiváló labdarúgó, viszont a Napoli aligha adná el őt a Juventusnak. Talán egy meggyőző ajánlattal mégis rá lehetne bírni a nápolyi gárdát ennek megtételére, de ez magától értetődő módon csak feltételezés" – összegzett Luigi Delneri.