Benatia: "Jó lett volna, ha Dybala örökre a Juvéban marad"

benatia.jpgA Juventus egykori marokkói labdarúgója, a stoplist nemrégiben hivatalosan is szögre akasztó Medhi Benatia a minap meglehetősen terjedelmes, exkluzív interjút adott a TuttoJuve számára, melynek keretein belül átfogóbban értékelte a Bianconeri jelenlegi helyzetét, szót ejtve Paulo Dybala távozásáról, Giorgio Chiellini jövőjéről, valamint Antonio Rüdiger és Nicolò Zaniolo lehetséges leigazolásáról is, emellett pedig természetesen új életének mindennapi kihívásairól sem feledkezett meg beszámolni az olvasóközönség számára. Az alábbiakban ezen interjú magyar fordítását tesszük közzé. 

 Milyen az élet a futball nélkül? Hogyan éled meg a mostani időszakot? 

"A mostani időszak rendkívül különleges számomra, hiszen húsz éven keresztül voltam aktív labdarúgó, s most szokatlan, hogy reggel nem az ébresztőóra hangjára kell felkelnem, vagy hogy nem kell részt vennem a heti edzéseken, s felkészülnöm az egyes összecsapásokra. A prioritások ezen kötelezettségek híján természetesen megváltoztak, mivel most alkalmam nyílik olyan dolgokkal foglalkozni, melyekre korábban nem volt lehetőségem, ezt pedig őszintén szólva elképesztően élvezem. Mindezzel együtt nem szeretnék tétlenkedni, hiszen az ingatlanpiacon is vannak érdekeltségeim, emellett pedig labdarúgó-akadémiám fejlesztése is sok időt vesz igénybe, összességében véve tehát tevékenyen töltöttem az elmúlt hónapokat."

Mit gondolsz, visszavonulásod által végleg felhagytál a futballal, vagy a jövőben láthatunk még téged edzőként, menedzserként, adott esetben játékosügynökként? 

"Természetesen igen, mivel nem szeretném teljesen kizárni az életemből a sportágat. Nem zárnám ki annak lehetőségét, hogy a jövőben valamilyen formában vissza fogok térni a labdarúgás vérkeringésébe, mivel egész eddigi életemet a futballnak szenteltem, ekképp pedig eltéphetetlen kötelék fűz hozzá. Az elmúlt hónapokban felkerestem néhány nagyobb európai klubot, egyebek mellett a Juventust is, ahol sok barátommal volt alkalmam találkozni, ez pedig ugyancsak megerősített ezzel kapcsolatos elképzeléseimben. Legfőbb célom az, hogy egy napon játékosügynökké váljak, s egyengethessem a fiatal tehetségek útját annak érdekében, hogy az egyes kiválóságok valóban eljuthassanak a legmagasabb szinte."

Ha visszatekintesz a pályafutásodra, mit tartasz karriered legszebb időszakának, illetve mélypontjának? 

"Mivel az elmúlt évtizedekben rengeteg tapasztalatot szereztem, nehéz lenne egyet kiemelni ezek közül. Az, hogy Franciaországban töltött éveimben visszatérhettem a pályára keresztszalag-szakadásomat követően, minden bizonnyal a kiemelkedő pillanatok közé tartozik, de ugyanígy gondolok teljes olaszországi karrieremre is, mely egy valóságos álommal ért fel számomra. Az Udinese tulajdonosainak számító Pozzo-família tagjai már-már családjuk részeként tekintettek rám, szeretetük pedig lehetővé tette, hogy igazán jó középhátvéddé váljak, míg az AS Roma szurkolói az első pillanattól fogva hatalmas szívvel fogadtak, Walter Sabatini és Frederic Massara vezérigazgatók pedig mindenben támogattak engem. Abban az időben a közvélemény engem tartott a liga egyik legjobb védőjének, ez pedig egyáltalán nem kis dolog."

Valóban nem, hiszen abban az időben téged tartottak nem csupán Olaszország, hanem egész Európa egyik legjobb futballistájának posztodon. 

"Attól függetlenül, hogy éppen hol játszottam, mindig igyekeztem minden tőlem telhetőt beleadni a pályán, ez pedig magától értetődő módon jelentős eredményekre vezetett. A Bayern Münchenben töltött idények kissé nagyobb kihívást jelentettek számomra állandósuló sérüléseim miatt, emellett pedig Németországot sem éreztem igazán magaménak, azonban a klub alapvetően mindig nagyon jól bánt velem. Karrierem legrosszabb időszakának talán az FC Lorient-nél töltött évadot mondanám, mikor még nagyon fiatal voltam, emiatt pedig csak elvétve jutottam játéklehetőséghez, ezt pedig csak tetézte a fentebb már említett keresztszalag-szakadásom is."

Térjünk át kicsit a Juventusszal kapcsolatos témákra. Számítottál arra, hogy Paulo Dybala nem fog szerződést hosszabbítani a Bianconerivel?

"Nem, egyáltalán nem. Számomra Paulo mindig is megtestesítette a Juventus szellemiségét, s az elmúlt éveket tekintve egyértelműen ő volt a klub projektjének egyik középpontja, már csak a tízes mez miatti státuszából kifolyólag is. Ezen felül ő számított a csapat első számú gólvágójának, míg Giorgio Chiellini távollétében nem egyszer a csapatkapitányi karszalagot is magára ölthette, melyek szintén megmutatták, hogy Dybala a végletekig elkötelezett az Öreg Hölgy iránt, s szinte szerelmes a Bianconeribe, bár tagadhatatlan, hogy a játékos és a fekete-fehérek kapcsolata tele volt hullámvölgyekkel, ezek pedig végső soron sajnos a mostani döntéshez is elvezettek. Személyes szinten rendkívül sajnálom, hogy így alakult a történet, mivel szerettem volna, hogy Paulo örökké a Juve futballistája maradjon."

Vajon milyen jövő állhat Paulo előtt: marad Olaszországban, vagy kipróbálja magát egy másik bajnokságban? 

"Szerintem Paulót az olasz csapatok közül egyedül a Juventusban lehetne elképzelni, más együttesek kötelékében nem. Mivel egy topjátékosról beszélünk, egyértelműen lehetősége lesz más ligákba igazolni, véleményem szerint pedig az argentin Spanyolországban, Németországban, valamint Franciaországban is képes lenne helytállni. Biztos vagyok benne, hogy bárhová is megy, Dybala mindenhol eredményes lesz majd, én pedig csak sok sikert tudok kívánni pályafutása következő fejezetéhez, mivel egy igaz barátnak tartom őt, akit nagyon-nagyon szerettem és szeretek."

A Juventus a hírek szerint konkrét tervekkel bír a következő mercatóra nézve, az egyik elsődleges célt pedig egy klasszis középpályás leigazolása mellett minden bizonnyal Dybala pótlása jelenti majd. Az egyes lapok eddig nagyrészt Salah és Zaniolo nevét emlegették a Zebrákkal kapcsolatban, ám azt még nem tudjuk, hogy te mire számítasz. 

"Dybala utódjának mindenképpen egy topjátékosnak kellene lennie, emiatt pedig Salah szerződtetése remek ötletlen tűnik, melyet azonban elképesztően nehéz lenne kivitelezni. Az egyiptomi szélső kétségkívül a világ egyik legjobbja saját szerepkörében, ám nem tudom, hogy a Juventus képes lenne-e megszerezni őt. Zaniolo egy kivételes tehetség, aki azonban az eddigiekben nem igazán volt szerencsés sérüléseiből kifolyólag. Ettől függetlenül természetesen igen nagyra tartom őt, mivel erőteljes testfelépítéssel, illetve remek technikai képzettséggel rendelkezik. Engem kissé Ricardo Kakára emlékeztet, s biztos vagyok benne, hogy a jövőben nagy dolgokra lesz képes."

Tehát úgy gondolod, hogy Zaniolo a Juve játékosa lesz? 

"Nicolò helyében igazság szerint egyelőre inkább az AS Roma kötelékében maradnék, hogy a Giallorossi színeiben váljak meghatározó labdarúgóvá, a későbbiekben azonban sok minden megtörténhet."

Mit gondolsz a középpálya helyzetéről? 

"Olvastam róla, hogy Paul Pogba neve ismét felmerült a csapatrésszel kapcsolatban, aki egyértelműen egy nagyszerű kvalitásokkal bíró futballista, akit senkinek sem kell bemutatni múltja és jelene miatt. Mindenki tisztában van vele, hogy Paul imádja a Bianconerit, ennek alapján pedig meggyőződésem, hogy ha a nyáron visszatérne az olasz rekordbajnokhoz, azonnal hatalmas segítséget jelentene a Zebráknak, a csapat pedig minőségi ugrást érne el vele a középpályán."

A védelmet illetően szintén számos nevet emlegetnek az egyes források. Te kit ajánlanál a fekete-fehérek figyelmébe? 

"Mindenképpen Antonio Rüdigert, aki az elkövetkezendő öt esztendőre nézve is kiváló alapot jelentene a Juventus védelmének számára, mivel tökéletes párost alkothatna Matthijs de Ligttel. Mikor első ízben sérültem le a Bayern München csapatánál, a lelátóról tekintettem meg a bajorok Stuttgart elleni összecsapását, Antonio teljesítményét látva pedig szinte azonnal írtam egy sms-t a Roma játékosmegfigyelőjének, Simone Beccacciolinak, hogy figyelmébe ajánljam a németet. Ezzel talán én is hozzájárultam ahhoz, hogy Rüdiger Olaszországba szerződjön, ahol aztán olyan kiváló produkciót nyújtott, hogy lecsapott rá a Chelsea, Londonban pedig még nagyobb fejlődésen ment keresztül, elvégre egy mindkét lábát remekül használó, komoly, erős, és szimpatikus srác lett belőle, emiatt pedig nagyon boldog lennék, ha a Juventus leigazolná őt."

A Juventusnak mindenképpen szüksége van ilyen jellegű védőkre, hiszen Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci nagy valószínűséggel hamarosan be fogják fejezni pályafutásukat. 

"Ez természetesen nagy kár, hiszen Chiellini és Bonucci visszavonulása által a labdarúgás világa két fantasztikus futballistát és sportembert veszítene el, azonban mikor egy játékos elér egy bizonyos kort, tudatosítania kell magában, hogy innentől fogva már nincs sok ideje a pályán. Giorgio és Leo a Juventus történelmének kitörölhetetlen részeivé váltak, Chiellini pedig mind a mai napig képes hatalmas befolyással lenni együttese játékára, mikor a csapat kötelékében szerepelhet. Egyértelmű, hogy Giorgiónak a Bianconeri kötelékében kell maradnia karrierjének végét követően is, én pedig már alig várom, hogy a vezetőségben láthassam őt, mivel emberi értékei, s szakmai tudása miatt minden szempontból tökéletes lenne egy itteni szerepkör betöltésére."

A Juventus Bajnokok Ligája-búcsúja magától értetődő módon kisebb sokkal ért fel Torinóban, azonban az alakulatnak még mindig van két hónapja arra, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a szezonból. Mi az általános véleményed a csapat teljesítményéről? 

"A Villarreal ellen elszenvedett kudarcig a Juve véleményem szerint hihetetlenül jó produkciót nyújtott, emiatt pedig meglehetősen sajnáltam a srácokat, azonban jól ismerem Max Allegrit, így pedig biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni a módját annak, hogy ösztönözze és nagy eredményekre vezesse az együttest. Ennek első jeleit már a Salernitana ellen is megtapasztalhattuk, az alapvető célt, azaz a BL-helyek elérését pedig minden bizonnyal be is fogja biztosítani az Öreg Hölgy, ezen felül azonban természetesen nem bánnám, ha a gárda képes lenne megszerezni a Coppa Italia-trófeát, hiszen egy olyan klub számára, mint a Juventus, a minimum lenne egy ilyen serleg elhódítása" – összegzett Benatia.