Pjanić: "A boldogság fontos szempont egy klubváltás előtt"

pjanic_juve.jpgA Juventus egykori középpályása, a Barcelona alakulatát idén nyáron a török Beşiktaş kedvéért elhagyó Miralem Pjanić a minap terjedelmesebb interjút adott az olasz médiának, melynek keretein belül az Öreg Hölgy helyzetének megítélésén túl nem feledkezett meg szót ejteni múltjáról, illetve Álvaro Morata lehetséges elvigazolásáról, vagy éppen a Matthijs de Ligt és a Paulo Dybala körüli szituációról sem. 

"Ha egy Törökországban futballozó játékost kellene a Juventus figyelmébe ajánlanom, minden bizonnyal Miralem Pjanić lenne az. Viccet félretéve, bajnokságunk természetesen rengeteg tehetséges labdarúgót tudhat magáénak, azonban a Bianconeri kötelékében futballozni egyáltalán nem könnyű, s nagy felelősségtudat kell hozzá, hogy valaki mégis képes legyen e feladatra. Személyes szinten továbbra is rendkívül kötődöm a klubhoz, valamint annak szurkolóihoz, mesteréhez, kerettagjaihoz, elnökéhez, s vezetőségi tagjaihoz, hiszen csodálatos élményeket szereztem Torinóban, s remélem, hogy egy napon lehetőségem lesz ellátogatni az Allianz Stadiumba fiammal, hogy megtekinthessük az Öreg Hölgy egy találkozóját" – jelentette ki a Tuttosport kérdésére. 

"Annak idején nehezemre esett elhagyni a Juventust, amit azonban végül mégis megtettem egy olyan nagyszerű klub kedvéért, mint a Barcelona, mely együttes már átigazolásom előtt két esztendővel is ajánlatot tett nekem. Nem tudom, hogy a jövőben alkalmam nyílik-e visszatérni a fekete-fehérekhez, ami, ha megtörténne, magától értetődő módon fantasztikus lenne, de ha nem fog bekövetkezni, akkor is csak a legjobbakat tudom kívánni a Juvénak. 

Rendkívül sok olasz bajnoki összecsapást tekintek meg, így pedig szerencsére jól körvonalazott véleményem van a Serie A jelenlegi állásáról. Való igaz, hogy az Inter visszavette a vezetést a tabellán, azonban én magam egy mindvégig kiegyensúlyozott küzdelemmel számolok, melyben bármi megtörténhet a továbbiakban. Gondoljunk csak arra, hogy a Milan és a Napoli fergeteges rajtját követően sokan arra számítottak, hogy a Scudetto sorsa e két együttes között fog eldőlni, ehhez képest pedig a Nerazzurri áll a bajnokság élén.

Álláspontom szerint még számos csapat van versenyben az aranyéremért, melyek között az Atalantát is megtalálhatjuk, ugyanis Gian Piero Gasperini gárdája rendkívül jó alappal rendelkezik, ha pedig odateszik magukat, akár a trófeát is begyűjthetik az idény végén, mellettük pedig nem feledkezhetünk meg Max Allegri Juventusáról sem, melynek esélyeiről soha nem lennék képes lemondani. 

Giorgio Chiellini egy fantasztikus labdarúgó, aki hihetetlenül jó idényt futott nemrég bekövetkező sérüléséig, hiánya pedig emiatt igencsak fájó lehet majd a Bianconeri számára a Napoli ellen. Meglehetősen jól ismerem Giorgiót, ennek alapján pedig elmondhatom, hogy a Juve csapatkapitánya a pályán, illetve azon kívül is rengeteget tesz hozzá társai játékához, ebből kifolyólag pedig nagyon nehéz megfelelően pótolni őt kiesése esetén. Chiello egyértelműen más szintet képvisel, mint egy átlagos középhátvéd, s nem pusztán statisztikai mutatóit tekintve. 

Massimiliano Allegrit továbbra is a Serie A legkiemelkedőbb szakemberének vélem, aki hallatlanul pozitív érzésekkel ruházza fel együttesét, mely gárda ennek köszönhetően az esetek többségében le is aratja a szükséges babérokat. Rendkívül felnézek Maxra, akivel nagyon szerettem együtt tevékenykedni torinói éveim ideje alatt, azonban tagadhatatlan, hogy most egy teljesen más csapattal kell dolgoznia, mint amilyen a miénk volt, ugyanis a Juve keretét jelenleg sokkal több fiatal labdarúgó alkotja, mint néhány évvel ezelőtt, kiknek még nem sikerült teljes mértékben beilleszkedniük a Zebrákhoz. Ennek ellenére teljesen biztos vagyok benne, hogy Allegri a megfelelő tréner a Bianconeri számára, s végső soron csak idő kérdése, hogy visszavezesse az Öreg Hölgyet Olaszország csúcsára, majd az európai topklubok közé. 

Tisztán emlékszem a Maurizio Sarri által vezényelt Napoli elleni meccseinkre, melyek mindig rendkívül nehéz összecsapásoknak bizonyultak, különösen azon találkozók, melyeken annak ellenére, hogy rosszabbul játszottunk, mint ellenfelünk, mégis sikerült begyűjtenünk a három pontot. Az ehhez hasonló győzelmek nem csak a tabella szempontjából fontosak, hanem mentális állapotunk tekintetében is alapvető jelentőséggel bírnak, mivel az ellenlábasok reményei vereség esetén könnyedén elpárologhatnak, s úgy érezhetik, hogy lemészárolták őket, dacára annak, hogy a különbséget talán csak egy gól, vagy egyetlen apró momentum jelentette. 

Attól függetlenül, hogy a Napoli elleni összecsapásokhoz hasonló rangadókat pályafutásom legkomplikáltabb találkozói közé sorolnám, ezen mérkőzéseken mégis kiváló szellemiséggel játszottunk, s nagyszerűen értettük az egyes pillanatok fontosságát, melynek eredménye végső soron a három pont megszerzése lett. A Juventus az utóbbi esztendőkben mintha kissé elvesztette volna erre vonatkozó jellemvonását, ekképp pedig a Bianconerinek kétségkívül vissza kell szereznie e tulajdonságát. Mindig is nagyra tartottam a Napolit, valamint a klub drukkereit, azonban csörtéinkről elsőként nem ők, hanem Gonzalo Higuaín jut eszembe, akit gyakran meccseken keresztül fütyültek Nápolyban, ő azonban mégis megszerezte, majd a kapuba juttatta a labdát. 

Nem feltétlen javasolnám Álvaro Moratának, hogy hagyja el a Juventust a Barcelona kedvéért, ugyanis a spanyolnak eddig is hihetetlen pályafutása volt, melynek során olyan alakulatokban szerepelhetett, mint a Real Madrid, a Chelsea, az Atlético Madrid, vagy éppen a Juve. Ha csak egyetlen tanáccsal kellene szolgálnom a klubváltás előtt álló játékosoknak, s nem pusztán Álvarónak, akkor minden bizonnyal azt javasolnám nekik, hogy mielőtt elhagyják azt a helyet, s azt az együttest, ahol boldognak érzik magukat, gondolják át kétszer is döntésüket, még akkor is, ha az irántuk érdeklődő csapat kétszer olyan jó feltételeket kínál nekik. 

Ezzel együtt persze igaz, hogy a futballistáknak néha új kihívásokra van szükségük, azonban Morata megítélésem szerint pontosan tudja, hogy mit kell majd tennie. A Barcelona Xavi személyében nemrég egy olyan szakembert nevezett ki mesterének, aki tökéletesen ismeri a klubot, s idővel valószínűleg újra naggyá fogja tenni a Blaugranatát. Őszintén szólva nem ismerem az ügy részleteit, azonban értesüléseim szerint Álvaro boldog az Öreg Hölgynél, mivel mindig nagyon elismerően beszélt a klubról, illetve csapattársairól. Ha a Barcelona egyszer megkeres, természetesen elgondolkodsz az ajánlaton, ám a Juventus is van akkora klub, mint a katalánok, ezt pedig Moratának is szem előtt kell tartania, mielőtt meghozza végső határozatát. 

Matthijs de Ligt Juventusszal kötött szerződéséből jelenleg is több mint három év van hátra, s látszik rajta, hogy komolyan veszi a neki kiszabott feladatokat, valamint, hogy rendelkezik azzal a hozzáállással és eltökéltséggel, ami elengedhetetlenül szükséges az Öreg Hölgy szerelésének viseléséhez. Nem tudom, hogy a Barcelona, vagy más klubok érdeklődnek-e iránta, abban azonban biztos vagyok, hogy de Ligt fantasztikus döntést hozott, mikor annak idején a Juve mellett tette le voksát, hiszen itt Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci mellett tanulhatja meg posztja csínját-bínját. Számomra úgy tűnik, hogy Matthijs boldog a torinóiaknál, s ha boldog vagy egy alakulatnál, jobban teszed, ha nem hagyod el azt. Meglátjuk, hogy a hollandnak lesz-e motivációja valami új kipróbálásához. 

A Bianconerinél fennálló csatárproblémákat kérdés nélkül Dušan Vlahovićcsal igyekezném orvosolni, aki fiatal kora ellenére máris egy topkategóriás csatárnak számít, aki az általa képviselt felelősségteljes mentalitás miatt egyértelműen alkalmas lenne a Juve mezének viselésére.

Paulo Dybala egy olyan futballista, akivel én magam is szerettem egy csapatban játszani, s biztos vagyok benne, hogy a Juventusnak nem lenne szabad értékesítenie, vagy elvesztenie őt. Paulo, Bonucci és Chiellini mellett az öltöző talán legfontosabb alkotóelemének tekinthető, hiszen évek óta a Bianconeri kötelékében futballozik, emiatt pedig igen nagy szerepe lehet abban, hogy átadja tudását, valamint az együttes szellemiségét az újonnan érkező játékosoknak. Ha a két fél ugyanazt akarja, biztos vagyok benne, hogy meg fogják lelni a megfelelő megoldást a szerződéshosszabbítás tekintetében, ám személyes szempontból én magam egyértelműen megtartanám La Joyát, akinek mindig is győztes mentalitása volt" – összegzett Pjanić.