A Motta-ball, avagy a Bologna taktikai alapelvei

440903372_825342106128689_4238866987226119414_n.jpgAbban a leghitelesebb és még a kevésbé szavahihető források is egyetértenek, hogy a Juventus elkerülhetetlenül rohan egy nyári edzőváltás felé, azonban csak a mértékadók mernek kijelenteni olyasmit, hogy Thiago Motta lesz az edző. Lássuk, hogy mitől is olyan különleges ez a Bologna, hogy nem pusztán mindenki a csodájára jár, de az edzőt is nevesebbnél nevesebb csapatok kerülgetik!

Kezdjük is egy kis magyarázattal, tisztázással. Motta néhány évvel ezelőtt azzal került a címlapokra, hogy a forradalmi 2-7-2-es felállását bemutatta a labdarúgás világának. Ez kicsi zavart okozott az emberekben, mert nem teljesen értették ennek a szokatlan formációnak a gyakorlati hasznát. Később Motta tisztázta, hogy a számok nem függőlegesen írják le a csapat sorait, mint általában, hanem a vonalakat Motta oldalvonal melletti perspektívájából kell nézni. Tehát két-két játékost helyez a szélső területekre és hetet középre, ami így oldalról nézve egy 2-7-2-es formációt mutat.

272.jpg

Az építkezési fázis

Hátulról építkezve Motta a csapatát olyan 4-2-5-ös alakzatban pakolja fel a pályára, ahol a kapus a középső hátvédek között szerepel, és a középpálya leginkább doboz középpályára hajaz. Gyakran a támadó középpályások is visszalépnek, és így a kapust is bevonva számbeli fölényt tudnak kialakítani, amivel a letámadást könnyen ki tudják játszani.

alacsony.jpg

alacsony2.jpg

Ha nem mélyről építkeznek, hanem magasabbról indítják a támadást, akkor a Bologna 3-2-5-ös formációt vesz fel, ami lényegében nagyon hasonló a hátulról építkező metódushoz, annyi különbséggel, hogy a kapus most nem a középhátvédek között szerepel.

magas.jpg

magas2.jpg

A Bologna azonban sokszor váltogatja azt, miként építkezik, így teremtve új alakzatokat megzavarva az ellenfelet. Emellett alkalmazkodnak ellenfelükhöz is, hogy létszámfölényes szituációkat alakíthassanak ki a pálya különböző területein, ami lehetővé teszi számukra, hogy feltörjék a védelmet és gólokat szerezzenek. Leggyakrabban azonban azzal a csavarral élnek, hogy az egyik középsővédő fellép a középpályára, amivel így 2-3-5-re változik a felállás. Az elvek és az irányvonalak nem változnak ekkor sem.

magas3.jpg

A Bologna kivételes csapat a támadó harmadban. Mindig a helyzetkialakítás a céljuk, amit leginkább a középső és a szélső védők közötti területek támadásával érnek el. Ezt elsősorban a szélek kihasználásával teszik, a középpályások el és bemozgásaival.

ures_terulet.jpg

Thiago Motta szereti túltölteni a középső területeket, mikor az ellenfelet támadja. Sok ellenfél ezért négy középpályással áll fel ellenük, hogy semlegesítsék a doboz középpályát. Motta válasza erre legtöbbször az, hogy a csatár is visszalép. Ekkor a pálya közepén újfent létszámfölényes helyzet alakul ki, amivel meg tudják bontani az ellenfél védelmét. Ha a csatárral visszalép egy védő is, akkor pedig a megnyílt üres területet ki tudják használni.

visszalepo_csatar.jpg

Alapelvek és az ehhez szükséges eszközök

Thiago Motta több alkalommal is bebizonyította már, hogy azt várja el a csapatától, hogy ellenféltól függetlenül támadó felfogásban, agresszíven lépjen pályára. Szeretik birtokolni a játékszert, és ez gyakran sikerül is nekik. Ennek egyik legfontosabb alapelve az, hogy magán a rendszeren belül a pozíciók nincsenek kőbe vésve, a játékosok gyakran cserélgetik ezeket maguk között. A leggyakoribb váltásuk lényegében egy elmozgás a szélső és a támadó középpályás között. Ha a szélső védőnél van a játékszer, a szélső feléjük mozog, amivel kimozgatja az ellenfél védőjét magával. Az így megnyílt területre pedig a középpályásnak már be lehet játszani a labdát.

valtasok.jpg

Ez a mozgás elszív egy ellenfél középpályást is a pálya középső területéről, ami újfent üres területet jelent a visszalépő csatár számára. A szélsővédők meg tudják játszani a csatárt, aki egy lefordulás után már támadni is tudja az ellenfél védelmét.

valtasok2.jpg

Thiago Motta elvárja a középső védőitől és a védekező középpályásaitól, hogy az ellenfél megtévesztése érdekében cserélgessék maguk között a pozíciókat. A védekező középpályás gyakran visszalép, amivel magával húzza az ellenfél egyik középpályását, ami újfent üres területet nyit meg a pálya közepén, melyet a középső védő azonnal támadni tud és el lehet indítani a támadást. Bár ez nagyon komoly technikai és taktikai tudást kíván meg a játékosoktól, de ez a folyamatosság új dinamikákat nyitott meg a Bologna támadásaiban, ami révén új lehetőségek nyílnak az ellenfél letámadásának kijátszására.

vedo-kp.jpg

vedo-kp2.jpg

Motta, ahogy az már megszokott, szereti, ha a csapata lehetőség szerint az ellenfeleken keresztül játszik. Ennek egyik legfontosabb eszköze az úgynevezett harmadik ember, ami azt jelenti, hogy egy harmadik játékost használnak arra, hogy elérjenek egy olyan társat, kinek a passzsávja amúgy el van zárna.

3szog.jpg

A Bologna magasan építkezésének másik fontos eleme, hogy létszámfölényben vannak az ellenfél védelmi vonalával. A támadó ötösük alapvetően előnyben van a négyes védősorral szemben, amit remekül használnak ki.

letszam.jpg

Amikor a védekező csapat eltolódik egy oldalra, akkor a gyengébbik oldalon lévő szélső védő egy átforgatás után vert helyzetbe kerül egy kettő az egy elleni szituáció miatt, amit a Bologna szélsője és támadó középpályása teremt meg. Motta csapatai gyakran használják ki a kettő az egy elleni helyzetekből kreált szabad területeket.

2v1.jpg

Védekezés

Motta csapata mindig arra törekszik, hogy labda nélkül is agresszív legyen. Ezt mutatja, a magas letámadásuk. Motta általában azt várja el, hogy játékosai emberfogást alkalmazzanak és magasan letámadják az ellenfelet, melynek köszönhetően gyakran szerzik meg a labdát magasan és szereznek gólt belőle.

letamadas.jpg

Ha mégis arra kényszerülnek, hogy visszahúzódjanak, akkor a Bologna egy 4-5-1-es hadrendet alkalmaz, túltöltve a pálya közepét, így kényszerítve az ellenfelet a szélekre. Motta azt várja a csapatától, hogy az ellenfél középpályásait emberfogással hatástalanítsák. Ez nagyon dinamikussá teszi a védekezésüket, mert az ellenfélhez alkalmazkodnak.

alacsony_vedekezes.jpg

Ha sok játékost helyez a pálya közepére, akkor ott számbeli fölényt alakíthat ki, amivel megfelelő feltételeket teremthet az átmenetekhez. Egy labdavesztés esetén is sok játékos lesz a labda körül, ami azt jelenti, hogy azonnal dolgozhatnak annak visszaszerzésén. Motta csapata ezért gyakran a labdavesztés után szinte azonnal képes visszaszerezni azt.

labdaszerzes.jpg

A Bologna által tanúsított gördülékenység ás alkalmazkodóképesség Mota a modern és dinamikus játékstílus iránti elkötelezettségét mutatja. A labdabirtoklás, a pozíciós játék és a védekezés szilárdságának hangsúlyozása kiemeli a Motta edzői filozófiájában rejlő aprólékos megközelítést. Innen nézve már egyáltalán nem meglepő, hogy miért is akarja a Juventus olyan nagyon megszerezni a fiatal edzőt és talán ezen kis elemzés, mely a the-footballanalyst.com oldal cikke alapján készült el, rámutat, hogy a hírekben megjelenő kiszemeltek miért kerülhetnek szóba!