Szczęsny: "A győzelem fontosabb, mint a kapott gólok száma"

tek_vs_roma.jpgA Juventus lengyel válogatott kapusa, Wojciech Szczęsny a tegnapi nap folyamán, a Lazio elleni meccset megelőzően hosszabb interjút adott a DAZN számára, melynek keretein belül számos témát érintve kitért kudarcokkal való megküzdési stratégiáira, egyes csapattársairól alkotott véleményére, valamint karrierjének legnehezebb ellenfeleire, s legnagyobb csalódást jelentő vereségeire is, mely beszélgetés magyar változatát az alábbiakban olvashatjátok. 

Hogy viseled a rendkívül sok utazással járó, állandó jellegű hőmérséklet-változásokat? Angliában töltött éveid után nem esett nehezedre megszokni az olaszországi klímát? 

"Lengyel vagyok, ennek folytán nem visel meg különösebben a hideg időjárás. -2, -3 °C-s hőmérsékleten teljes mértékben jól érzem magam, azonban -15 °C-n sincsenek kellemetlen érzéseim, ahogy néhány percig még a -150 °C-s hőmérséklettel rendelkező krioszauna sem zavar különösebben. A meleg időjárást pedig azt hiszem, mindenki kedveli, különösen a vízparton" – szögezte le bevezetőként a harmincegy esztendős futballista. 

Ha egy alkalommal kilépnél a kapuból, csatárként, vagy védőként állnál helyt eredményesebben? 

"Egyértelműen a védelemben, mivel támadásban teljes mértékben fogalmatlan, valamint meglehetősen suta vagyok."

Mi okoz számodra nagyobb örömöt: egy hihetetlen, nem pontrúgás után bemutatott védés, vagy egy büntető megfogása? 

"Alapvető véleményem szerint semmiképpen, semmilyen módon sem szabadna gólt kapnom, azonban mostanra elértem egy olyan korba, mikorra sikerült félretennem egyéni önzésemet, ekképp pedig az érdekel leginkább, hogy nyerjük meg az egyes összecsapásokat, akár még annak árán is, hogy kapum nem maradhat érinthetetlen.Volt idő, mikor egyáltalán nem tudtam örülni annak, ha együttesem 4-2-re, vagy 4-3-ra diadalmaskodott, míg most sokkal boldogabb vagyok egy 4-3-as siker, mint egy 0-0-ás döntetlen után. Ezzel együtt természetesen igaz, hogy ha sikerül clean sheettel lehoznod egy találkozót, sokkal nyugodtabb lelkiállapotban mész vissza az öltözőbe."

Miként lelsz nyugalmat egy-egy súlyosabb hiba után? 

"A legfontosabb, hogy képes vagyok elválasztani magánéletemet a labdarúgás világától, emiatt pedig a legnehezebb pillanatokban is képes vagyok szerető férjként és apaként hazatérni. Családom közelsége minden tekintetben nyugalommal tölt el, s segít feltöltődni a kudarcosabb mérkőzések után, mely által az edzéseken ismételten meg tudom mutatni csapattársaimnak, hogy ki is vagy valójában. Az utóbbi időszakban nagy szükségem volt a hozzám közel állók lelki támogatására, ugyanis ennek megtapasztalása által koncentráltabbá váltam az egyes összecsapásokon, s visszanyerhettem az engem körülvevő labdarúgók, valamint a mester bizalmát. 

Ha hibát követsz el, a lehető legrosszabb, ami történhet veled, az az, hogy trénered kivesz a kezdőcsapatból, s huzamosabb időre a kispadra ültet, ugyanis ez esetben nem vagy képes mentálisan felkészülni a soron következő megmérettetésre, miközben fizikai tekintetben is egyre rosszabb állapotba kerülsz. Életem legnehezebb pillanataiban mindig is utáltam válaszolgatni a nekem eljuttatott támogató üzenetekre, hiszen számomra sokkal célravezetőbb, ha azonnal elvonatkoztatok hibáimtól, s megpróbálok visszatérni a normális kerékvágásba."

A Serie A kapusai közül te mutattad be a legtöbb büntetővédést a 2021-es naptári évben, s egyébként is igen jó érzéked van a tizenegyesek megfogásához. Mit gondolsz minderről, s milyen következtetést vonsz le e statisztikából magadra vonatkozóan?

"A büntetők elemzése rendkívül fontos dolog, amiatt pedig kapusedzőmmel, Claudio Filippivel rendszeresen górcső alá vesszük az ezzel kapcsolatos statisztikákat, melynek során az egyes meccseket megelőzően fél órán át keresztül beszélgetünk az ellenfél lehetséges tizenegyeslövőiről, valamint az általuk elvégzett büntetők jellemzőiről. 

Bár az elemzésen hatalmas jelentőséggel bírnak, bizonyos esetekben fennáll a veszélye annak, hogy elveszünk a száraz statisztikai adatok erdejében, s háttérbe szorítjuk alapvető, sokszor segítségünkre siető ösztöneinket, emiatt pedig e téren is a tökéletes egyensúly meglelésére kell törekednünk. Gyakran előfordul, hogy az elemzéseket alapul véve határozol arról, hogy merre vetődj a büntetővédéskor, ez azonban nem mindig számít célravezetőnek, ugyanis az ítéletet végrehajtó futballisták némelyike pontosan tudja, hogy kiértékeljük módszereiket, s sok esetben éppen emiatt lövik másik irányba a játékszert. 

Való igaz, kell némi őrület és magabiztosság ahhoz, hogy valaki tíz, sikeresen elvégzett büntetőt követően, melyek mind egy irányba tartottak, oldalt váltson, azonban mikor ez mégis megtörténik, te pedig az utolsó pillanatban határozol arról, hogy nem ösztöneid után mész, hanem a statisztikai alapú megközelítés szerint vetődsz el, edzőid gyakran ferde szemmel méregetnek téged a gólt követően."

Mivel kötöd le magad azon pillanatokban, mikor nem kell kivenned a részed a játékból védések, közbeavatkozások, vagy akár passzok által? 

"Azokban a pillanatokban, mikor csapatom birtokolja a játékszert, nekem pedig hosszú percekig nincs különösebb dolgom, általában meditációs eszközökhöz folyamodok figyelmem lekötése gyanánt, ugyanis ezen eljárások, gondolataim elterelése mellett a kellő koncentrációszintet is fenntartják. A szóban forgó módszert még az AS Roma kötelékében fejlesztettem ki, mivel ezáltal sokkal rövidebbnek érzékeltem az egyes összecsapásokat, ami meglehetősen kedvezőnek bizonyult, ugyanis ha egy találkozót hosszúnak és unalmasnak vélek, az azt jelenti, hogy elvesztettem a megfelelő fókuszt, ami ellen haladéktalanul tennem kell valamit."

Korábban többször is beszéltél arról, hogy érdekel a belsőépítészet. Visszavonulásodat követően el tudnád magadat képzelni lakberendezőként? 

"Annyi biztos, hogy miután egy napon szögre akasztom kesztyűimet, nem a futball világában fogok elhelyezkedni, ugyanakkor nem hinném, hogy belsőépítészettel foglalkozom majd. Való igaz, hogy jelen pillanatban is gőzerővel dolgozom új lengyelországi otthonom szobáinak kialakításán, azonban ebben elengedhetetlenül szükségem van feleségem segítségére, mivel annak ellenére, hogy mi, férfiak is képesek vagyunk nagyot alkotni ilyen téren, a nők ösztönösen értenek az ezzel kapcsolatos kérdésekhez."

Melyik volt életed legrosszabb, valamilyen versenysorozatból való kiesést eredményező találkozója? 

"Kétségkívül a Juventus és a Real Madrid 2018-as összecsapása a Santiago Bernabéuban, melyen a Blancók Cristiano Ronaldo 93. percben értékesített büntetőjével jutottak tovább a párharcból."

Ki volt eddigi karriered legerősebb ellenfele? 

"A kapusok általában arra emlékeznek legjobban, aki a legtöbb gólt szerezte ellenük, így pedig én egyértelműen a Manchester United egykori klasszisát, Wayne Ronney-t mondanám."

Melyik csapattársad viselkedik leginkább közvetlenül veled, s az együttes többi tagjával? 

"Ez nem kérdés, Weson McKennie."

Ki volt gyermekkori bálványod, s mi életed legnagyobb félelme? 

"Michael Schumacher, aki a maga nemében a világ legerősebb embere volt, s most is annak bizonyul. Nincsen sok félelmem, ugyanakkor rettegek a gondolattól, hogy pályafutásom végén majd úgy kell visszatekintenem a mögöttem hagyott esztendőkre, hogy nem sikerült elérnem azt a célt, amiért futballista lett belőlem."

Kit neveznél a Juventus a legelszántabb labdarúgójának? 

"Egyértelműen Giorgio Chiellinit. Ő egy igazi harcos."

Mi a kedvenc szabadidős tevékenységed, vagy ha nevezhetjük így, hobbid? 

"A fiammal lejátszott, otthoni focimeccsek" – zárta az interjút Wojciech Szczęsny.