Híres Juventus-drukkerek VII. – Khaby Lame TikTok-sztár

Congratulations to Khaby Lame for 100M followers, bringing joy to our  global community | TikTok NewsroomEzen a nyáron olyan hírességeket mutatunk be, akik hozzánk hasonlóan a Juventus szerelmesei, és habár ismertségük okán sokak számára példaképként szolgálnak, ha a Bianconeriről van szó, ugyanolyan szurkolókká válnak, mint mi magunk, megszüntetve minden társadalmi különbséget arra a 90 percre, amíg a Zebrák a pályán vannak. Az eddigi részekben írtunk híres média-személyiségekről és sportolókról egyaránt, legutóbb a montenegrói kosárlabda legnagyobb sztárját, Nikola Vučevićet ismerhettétek meg, aki az NBA-ben szereplő Chicago Bulls játékosa. Véget ér a nyár, a bajnokságból is már két fordulót megrendeztek, így ezen sorozatunk is a végéhez közeledik ideiglenesen. Végezetül ismét egy olaszországi Juventus-szurkolóról írunk, akit alig bő egy éve ismerhetett meg a világ, de rövid időn belül korunk egyik legnagyobb közösségi média-influenszerévé nőtte ki magát szatirikus videóinak köszönhetően. A TikTokon kezdett el tartalmakat gyártani a Covid következtében elrendelt karantén alatt, követőinek száma pedig már átlépte a 100 milliót. Számos alkalommal jelenik meg közös fotón, vagy videón a Bianconeri egykori és jelenlegi játékosaival (vagyok azok hozzátartozóival) egyaránt, az őt övező média-felhajtást pedig maga a klub is igyekezett kihasználni, hiszen szerepelt a Manuel Locatellit bemutató rövid videóban is. Cikksorozatunk utolsó híressége, Khaby Lame.

Khabane "Khaby" Lame 2000-ben született a Szenegálban található Mbackèben, habár szülőhazájáról aligha lehetnek emlékei, ugyanis szülei úgy döntöttek, egyéves korában Olaszországba költöznek. A család a Torino vonzáskörzetébe tartozó Chivazzóban telepedett le. Khaby itt járt iskolába és tanult szakmát, mely a fémesztergálás lett, majd ezen a területen is kezdett el dolgozni. Mielőtt a virtuális világ egyik meghatározó alakjává vált volna, több cégnél vállalt munkát, mint CNC-esztergályos. Mint ismert, a koronavírus-járvány különösen erősen sújtotta Olaszországot, annak is leginkább az északi tartományait, Lombardia mellett Piemontban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. A pandémia megfékezése érdekében az országban teljes kijárási tilalmat rendeltek el, az emberek csak indokolt esetben hagyhatták el lakhelyüket.

A járvány a gazdaságra is komoly negatív hatással volt, sokan elvesztették munkájukat. Ennek áldozatául esett Khaby is, aki a karantén következtében határozta el magát, hogy regisztrál a TikTokra, ezzel is elütve az időt az unalmas hétköznapokban. Az első videóit 2020 márciusában kezdte el feltölteni. "A TikTok-fiókom lényegében unaloműzésből hoztam létre a karantén alatt. A pandémia alatt lehetőségem nyílt arra, hogy időmet annak szenteljem, amit mindig is szerettem volna csinálni: jól érezni magam, és másokat szórakoztatni. Még a járvány előtt amikor hazaértem a munkából a négy fal közé, gyakran mondogattam magamnak: »Nem ezt szeretném csinálni az életemben.«" – nyilatkozta a közösségi média-sztár ez év júniusában. Korai videóiban semmi különös nem volt, táncparódiákat töltött fel, azonban sikerült így is egymilliós felíratkozószámot elérnie egy év alatt. 

Khaby Lame has reached 100 million subscribers on TikTok - before Bella  Poarch! | The StarA népszerűséget szarkasztikus videói hozták meg számára, amikben rosszul sikerült life-hackeket parodizál ki, és mutatja meg, hogy a hétköznapi megoldások sokkal egyszerűbbek, legyen szó egy cseresznye szárának leszedéséről a gyümölcsről magáról, vagy egy banán meghámozásáról. Videói egyediségeihez hozzájárul még cinikus arckifejezése, mellyel videóit készíti. "Úgy gondolom, hogy az arckifejezésem, ami megnevetteti az embereket." – utalt az arckifejezésre, mint globális nyelvre a The Timesnak adott interjújában. Khaby a köztudatba végül a 2021-es év elején robbant be, a februári egymillió követő után elképesztő növekedésszámot produkált, kevesebb, mint fél év alatt számuk szó szerint megszázszorozódott, ezzel az övé lett Európában az első TikTok-profil, mely átlépte a százmilliós követési számot. "A fordulópontot úgy érzem az a videó hozta meg, amiben egy lányt parodizáltam ki, akit hátizsákostól odakötöttek egy póznához, és nem tudott elmenni. Én csináltam egy paródia-videót, ahol csak szimplán levettem a táskát. 50 millió megtekintést értem el azzal a videóval." Sokak szerint népszerűsége abban is rejlik, hogy videói úgymond ellenpólusként működnek a TikTok többi, nagy követőbázissal rendelkező tartalomgyártóival szemben. Míg a legtöbben nagy teljesítményű kamerákat használnak és a végletekig megtervezik a fénybeállításokat, hogy a legjobb minőségű videókat készítsék, Lame sokkal realisztikusabban jelenik meg. Nem foglalkozik sem a beállításokkal, sem a filterezéssel, csak ül a kamera előtt, szótlanul.

Khaby lame (@KhabyLame) | TwitterMint az posztjaiból is kiderül, Khaby imádja az olasz futballt, ezen belül pedig pedig a Juventus és a nemzeti csapat elkötelezett szurkolója, ami talán nem is számít akkora meglepetésnek egy Torino közelében felnövő fiatal srác számára. "Mindig is érdeklődtem a sportok iránt. Pár évig fociztam, majd atlétikával kezdtem foglalkozni, manapság viszont kevés időm van rá, az atlétika pedig nagy elkötelezettséget igényel." – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. Posztjai során sokszor látható egy falon lógó Juventus-zászló, valamint gyakran jelentkezik be az olasz válogatott melegítőfelsőjét viselve. Mint minden felkapott médiaszemélyiséget, aki a szereti a futballt Olaszországban, természetesen őt is megkérdezték, hogy értékelné a legutóbbi szezont. "Talán egy picit jobban szerepelhettünk volna, de elég komplikált volt a verseny, és ennyi évnyi siker után normális, ha történik egy kis visszaesés. Nagyon örülök Allegri visszatérésének, ő egy remek edző." Ez év tavaszán abban a szerencsében és megtiszteltetésben volt része, hogy az Olasz Kupa döntőjét – melyet a Juventus vívott és nyert meg az Atalanta ellen – a Zebrák három egykori játékosával, jelesül Luca Tonival, Alessandro Matrival és Alessandro Del Pieróval együtt nézhette végig. A Bianconeri egyik legnagyobb legendájával való közös története azonban itt még nem ért véget, hiszen Alex Khaby egy videójában is vendégszerepelt"Hogy izgultam-e a videó előtt? Igen, nagyon is. Gyermekkorom óta legendaként tekintettem Alex Del Pieróra, nagyon izgalmas volt őt megismernem." – nyilatkozta. Ahogy a közösségi médiában lenni szokott, természetesen mások is igyekeznek ilyenkor felülni a hype-vonatra, így a Bianconeri több játékosa, vagy akár azok hozzátartozója is örömmel állt kamera elé a fiatal influenszer társaságában. Khaby-nak készült például közös videója a Zebrák két középpályásával, Arthur Melóval és Weston McKennie-vel, vagy éppenséggel a csapat tízesével, Paulo Dybalával és az ő kedvesével, Oriana Sabatinivel. Elmondása szerint Neymarral szeretne még valamikor egy közös videót csinálni, akit egy olyan játékosnak tart, akinek nagyon tetszik a játéka. 

khaby_lame_integet.jpgAhogy a mai felgyorsult világban megszokhattuk, a közösségi média-sztárok amilyen gyorsan felemelkednek, olyan gyorsan is képesek eltűnni egyik hétről a másikra, hogy percek alatt új influenszerek lépjenek helyükre, akik szinte a semmiből érnek el milliós számú követőket. Ennek a veszélye természetesen Khaby-t is fenyegeti, akinek egyéb tervei is vannak az életben, mint a TikTokon videókat gyártani. "Ősszel szeretnék Amerikába utazni, hogy megismerkedjem a példaképemmel, aki nem más, mint Will Smith. Nagyon szeretnék belépni a mozi világába. Ez az egyik gyermekkori álmom, vígjátékokban szeretnék szerepelni." Magunk részéről csakis a legjobbakat tudjuk kívánni, hogy valóra tudja váltani gyermekkori álmát.

A nyár végeztével a híres drukkereket bemutató sorozatunknak is búcsút intünk, azonban csak ideiglenesen, hiszen sok ismert személy van még világszerte, aki velünk együtt izgul a készülékek előtt, amikor a Bianconeri kifut a gyepre, és érzékenyül el, amikor felcsendül a csapat himnusza. Köszönjük, hogy követtétek sorozatunkat, az alábbi Khaby Lame-montázzsal búcsúzunk!

Forrás: Leonardo.it, IlSussidario.netTpi.it, Insider.com, Sportfair.it, Gazzetta dello Sport