Lippi: "Magamat látom Allegriben"

lippi-1-e1569014259190.jpgA Juventus egykori legendás mestere, Marcello Lippi a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melynek keretein belül számos témáról szót ejtve kifejtette álláspontját a Scudettóért folyó harccal, Massimiliano Allegrivel, Cristiano Ronaldóval, illetve a Bianconeri egyéb játékosaival, s kiszemeltjeivel kapcsolatban is. 

Az edzői szakmától való visszavonulását néhány hónappal ezelőtt bejelentő tréner mondanivalójának kezdeteként General Max visszatéréséről értekezett, elmondása szerint pedig májusban ő maga is azt tanácsolta a torinóiakkal zsinórban öt Scudettó szerző szakvezetőnek, hogy vállalja el ismételten a fekete-fehérek irányítását. 

"Mikor az elmúlt hónapokban felmerült, hogy Allegri visszatérhet a Juventus kispadjára, szinte azonnal felvettem vele a kapcsolatot, s emlékeztettem rá, hogy mikor annak idején egy kisebb szünetet követően ismét munkát vállaltam a Bianconerinél, két Scudettót szereztem az együttesnek, emellett pedig a Bajnokok Ligája döntőjéig is elvezettem a fekete-fehéreket" – szögezte le a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"Azt mondtam Maxnak, hogy amennyiben visszatér az Öreg Hölgyhöz, nem felmelegített leves lesz, hanem ízletes, kiváló minőségű ribollita, ami egy igazi toszkán különlegesség, akárcsak Allegri, vagy én magam. Meglátásom szerint igen sok hasonlóság található köztem, valamint Massimiliano között, kezdve azzal, hogy ő negyvenhét, én pedig negyvenhat esztendős voltam, mikor első alkalommal ültem le a Juve kispadjára, s mindkettőnknek sikerült azonnal elhódítanunk a bajnoki címet.

Kétségtelen, hogy Allegri az egyik legintelligensebb, legtapasztaltabb, s legravaszabb modern tréner, aki kitűnő érzékkel kezel bizonyos helyzeteket, e jellemvonások alapján pedig leszűrhető, hogy a Juventus keresve sem találhatott volna nála alkalmasabb személyt a kispadra.

Hogy hasonlít-e futballfilozófiám Allegri eddigiekben tapasztalt elképzeléseihez? Bizonyos tekintetben nyilvánvaló módon igen, hiszen mindketten szeretünk igen szervezett, modern felfogásban játszó csapatokkal tevékenykedni, melyek a jó futball mellett igyekszenek a szükséges eredményeket is garantálni.

Együtteseink igazi támadó szellemiségben futballozó gárdák, azonban egyikünk sem tartott ki a hagyományos dogmák mellett, mivel példának okáért az első általam vezényelt Juventus csatársorát három olyan labdarúgó alkotta, akik hatalmas szerepet játszottak a letámadás kivitelezésében, ezt pedig egyetlen tréner sem eszközölte ki akkoriban rajtam kívül. 

Max és én egyaránt rendelkezünk a játék beható olvasásának és értelmezésének képességével, melynek eredményeképp könnyűszerrel nyúlunk bele az egyes összecsapásokba az oldalvonal mellől, emellett pedig nem húzódzkodunk attól, hogy új szerepkörökben próbáljuk ki futballistáinkat, akik ezáltal új szintre léphetnek. Nem titkolom, hogy számos tekintetben magamat látom Allegriben, életkoromból kifolyólag pedig már meg is engedhetem magamnak, hogy utódomként kezeljem őt."

Lippi pályafutásának végén a kínai futball felvirágoztatásáért tevékenykedett, előbb a Guangzhou Evergrande, majd a nemzeti válogatott vezetőedzőjeként, mígnem tavaly októberben véglegesen is visszavonult a szakmától, mely állítása szerint nem is hiányzik neki, ugyanakkor Allegrit illetően egy percre sem gondolta, hogy hibát követett volna el, mikor két esztendővel ezelőtt a pihenés mellett tette le a voksát. 

"Én magam biztosan nem térnék vissza a szakmába az abban való mindennapos tevékenykedés által jelentett problémák miatt, s mikor Max két idénnyel ezelőtt úgy határozott, hogy egy ideig kivonja magát a labdarúgás vérkeringéséből, igen nagy megfontoltságot fedeztem fel lépésében. Azon a szinten, melyen Allegri is áll, meglehetősen bölcs döntésnek számít kivenni egy kis szabadságot, mivel egy tréner a feltöltődés és a pihenés mellett új taktikai elképzeléseket is tanulmányozhat ezen időszak alatt, melyekkel csak és kizárólag gazdagodni lehet. 

A Juventus kerete rendkívül erős, Allegri pedig igen alaposan ismeri a torinóiak világát. A Bianconeri két esztendővel ezelőtt kissé érdekes döntést hozott, mikor kiadta Massimilano útját, s még ennél is meglepőbbet húzott, mikor tavaly Andrea Pirlót nevezte ki vezetőedzőnek, azonban az Öreg Hölgy talán az egyedüli klub a világon, mely – kilenc, zsinórban elhódított bajnoki címet követően – megengedhetett magának egy ekkora kockázatot.

A vezetőség egy új, eddig ismeretlen utat szeretett volna kipróbálni, egy tapasztalatlan, ám ennek ellenére felkészült és kompetens mesterrel, melyet véleményem szerint semmiképpen sem lehet elhibázott lépésként kezelni. Mikor az illetékesek rájöttek, hogy ötleteik nem voltak teljesen megfelelőek, s vissza szeretnének térni a sikerekhez, a biztos megoldást választották, ennek eredményeképp pedig Max ma újra a Zebrák vezetőedzőjének mondhatja magát."

Az előttünk álló idényben az eddig megszokott módon a Juventus névleg négy trófeáért száll majd harcba, melyek közöl a két legjelentősebb címet egyértelműen a Scudetto, valamint a Bajnokok Ligája jelenti, ekképp pedig az ikonikus tréner ezen kiírások várható esélyeinek tekintetében is jóslásokba bocsátkozott. 

"A Bajnokok Ligáját illetően talán akkor fogalmazok a legpontosabban, ha azt mondom, hogy Európa topcsapatai azért fognak versengeni, hogy a fináléban összecsaphassanak a Paris Saint-Germainnel, ahol kilencven perc alatt bármi megtörténhet. A számos kritika ellenére nem gondolnám, hogy a Juve teljesen esélytelen lenne a versenysorozatban, mivel a szervezettség sok esetben felülírhatja a játékerőt. A Bianconeri eredményessége, hasonlóan a PSG sikeréhez, javarészt a támadósor formájától függ, az olyan labdarúgók pedig, mint Dybala, Ronaldo, Kulusevski, Morata, Cuadrado, vagy éppen Chiesa számos lehetőséget biztosíthatnak az együttes számára. 

A Scudetto tekintetében a Juventus mindig is esélyesnek számított, s idén talán még inkább annak lehet nevezni, elsősorban a bajnoki cím előző idényben bekövetkező elvesztése miatt érzett sikeréhségükből, valamint bosszúvágyukból kifolyólag. Ennek ellenére nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a Bianconeri meg fogja szerezni a bajnoki címet, mivel az Inter továbbra is rendkívül erős, mivel annak ellenére, hogy Lukaku elhagyta a Nerazzurrit, a vezetőség képes volt napokon belül pótolni őt Edin Džekóval, a belgán kívül pedig innentől fogva egyetlen kulcsemberüket sem értékesítik majd. A Napolit szintén igen erősnek látom, mivel egy jól szervezett, agresszív, s masszív védekezést megvalósító együttesről beszélünk, Luciano Spalletti pedig tökéletesen tudja, hogy miként kell egységes csapatot kovácsolni a rendelkezésére álló emberanyagból."

A nyár egyik legnagyobb kérdésének sokáig Cristiano Ronaldo jövője tűnt, mostanra azonban elcsitultak az ötszörös aranylabdás klasszis klubváltásával kapcsolatos híresztelések, ennek nyomán pedig Lippi is igyekezett közzétenni álláspontját a portugál jelenével, valamint tulajdonságaival kapcsolatban. 

"Mindig is úgy véltem, hogy Cristiano Ronaldo a világ leghatékonyabb góllövője. Való igaz, hogy a helyzeteket nem ő teremti meg, azonban szinte bármikor képes halálos pontossággal befejezni ezeket, ebből kifolyólag pedig akkor tud igazán hatékony fegyver lenni, ha a mögötte álló csapat kiszolgálja őt. CR7 sosem volt igazi center, ugyanis mindig szüksége volt maga mellé egy Karim Benzemához hasonló futballistára, az egyik legnagyobb problémát pedig meglátásom szerint éppen az jelenti, hogy a Juve nem tudhat magáénak egy olyan típusú kilencest, mint amilyen a francia. 

Úgy gondolom, hogy Allegri három támadóval igyekszik majd kivezényelni alakulatát a pályára, hogy Cristiano mellett két futballista is segíthesse az akciókat az első sorból, ennek nyomán pedig olyan, pozícióváltásokkal operáló rendszert fog megvalósítani, melyben a védekezés nem kap túlzottan nagy hangsúlyt, míg a szerepkörök jelentősebb mértékű átfedéseket mutatnak majd egymással, mint a korábbiakban.

Hogy Ronaldo rossz viszonyban lenne a Juve mindenkori vezetőedzőjével? Nem emlékszem, hogy az évek során bárminemű utalást tett volna erre, azonban ha így is volt, akkor sem vonható ezért felelősségre, hiszen számos labdarúgó fejezi ki pillanatnyi dühét, vagy éppen csalódottságát ehhez hasonló gesztusokkal. Szakemberként még velem is előfordult az ilyesmi, azonban ebben az esetben felfogtam, hogy ideges vagyok, s nem reagálhatok egy-egy helyzetre érzelmi alapon, ezért pedig inkább a lelátó felé fordultam, s igyekeztem lecsillapodni, hogy később higgadtabban közölhessem játékosaimmal mondanivalómat."

A mester végezetül kitért a Juventus más labdarúgóira, jelesül Paulo Dybalára, Federico Chiesára, s Giorgio Chiellinire is, nagyrészt méltatva ezen futballistákat, mellettük pedig szót ejtett a minden remény szerint holnap lezáruló Locatelli-ügyletről is, tökéletes igazolásnak nevezve az olasz középpályást. 

"Paulo az elmúlt szezonban gyakorlatilag csak néhány perc erejéig tartózkodhatott a futballpályán, az előttünk álló idényben azonban hatalmas segítséget jelenthet csapatának, meghatározó impulzusokkal szolgálva a Juventusnak. Őszintén remélem, hogy ezen évad szerencsésebb lesz számára, mint az előző, ugyanis egészen biztos, hogy Dybala minden szükséges képességnek birtokában van ahhoz, hogy meghatározó játékos legyen az Öreg Hölgynél. 

Chiesa egy igazi fenevad, egy igen harcos, akaratos játékos, aki mindenét a versenyzésre, valamint a sikerek elérésére tette fel. Rendkívüli futballista, aki elképesztően sok lehetőséget teremt magának és másoknak. Úgy vélem, hogy Federico bizonyos tekintetben egy megállíthatatlan gépezet, s a vitathatatlanul a Juve egyik legnagyobb értéke.

Vele ellentétben Giorgio Chiellini egy nyugodtabb alkat, aki bizonyos szempontból hasonló szerepet tölt be, mint Zlatan Ibrahimović az AC Milannál, hiszen akkor is megkerülhetetlen alkotóeleme a csapatnak, ha éppen nem tartózkodhat a pályán. Természetesen korából adódóan már nem képes évente ötven találkozót vállalni, azonban biztos vagyok benne, hogy legalább harminc alkalommal láthatjuk majd őt a következő szezonban. 

Hogy mit gondolok Locatelliről? Mindenekelőtt azt, hogy e pillanatban már tűkön ülve várom leigazolását, mivel nagyon szeretném a Juventus szerelésében látni Manuelt, aki hatalmas hozzáadott értéket jelentett az olasz válogatottnak az Európa-bajnokságon, s ezen felül is egy hihetetlenül komplett középpályás, aki ha kell, előkészít, blokkol, vagy szerel, szükség esetén pedig széthúzza a pályát, s gólokat szerez. Pontosan tudja, hogy miként kell kivitelezni az egyes mozdulatsorokat, hozzá hasonló futballistája pedig talán nincs is a Bianconerinek a csapat tengelyében"  – zárta szavait Lippi.