Prandelli: "Vlahović többre viheti, mint Lukaku"

prandelli_11518691190x786.jpgAz olasz válogatott korábbi szövetségi kapitánya és a Fiorentina egykori mestere, a Violáknál annak idején Federico Chiesát és Dušan Vlahovićot is irányító Cesare Prandelli a minap hosszabb interjút adott az itáliai médiának, melyben kifejtette álláspontját a két labdarúgó helyzetével kapcsolatban, szót ejtve az elmúlt szezon nehézségeiről, Romelu Lukaku esetleges érkezéséről, valamint Cristiano Giuntoli és Max Allegri szerepéről is. 

"Kedvelem Lukakut, ugyanakkor ha szigorúan a technikai szempontokat nézem, biztosan nem áldoznám fel Romeluért Dušan Vlahovićot, hiszen a két támadó között zongorázni lehetne a különbséget. Természetesen a Juventusnál fennállhatnak olyan gazdasági megfontolások az üggyel kapcsolatban, amikbe én nem láthatok bele, ám szigorúan technikai szinten vitathatatlan, hogy a szerb jobb, mint a belga" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sportnak. 

"Dušannak számos fizikai problémája volt tavaly, azonban valljuk be, egy olyan támadónak, mint amilyen ő, még így is sokkal több gólt kellett volna szereznie. Vlahović, tulajdonságaiból kifolyólag ösztönösen tudja, hogy miként kell bevenni az ellenfelek kapuját, a csapatnak ekképp pedig arra kellene törekednie, hogy minél hatékonyabban kiszolgálja őt. Dušanban ösztönösen benne vannak a gólok, mivel fantasztikus bal lábbal rendelkezik, s képes a mélységből támadni, nem is beszélve a kiváló ütemérzékéről.

Ha valakinek ilyen jellemvonásai vannak, akkor élnie kell azokkal annak érdekében, hogy igazán kiemelkedő lehessen, ám a szerb még jelen állapotában is egy nagy befektetési lehetőség, amit én mindenképpen nagyon nagyra tartanék vezetőedzőként. Ezzel együtt az is igaz, hogy minden szakembernek megvannak a maga ötletei, a jelek szerint pedig Max Allegri úgy gondolja, hogy a Juve eredményesebb lehetne Lukakuval, mint Vlahovićcsal. 

Ezt persze maximálisan tiszteletben tartom, s azt kívánom, hogy igazolódjanak be a mester megérzései, viszont úgy gondolom, hogy más szempontokat is figyelembe kellene venni az aktuális állapotok mellett: Dušan 23 esztendős, Romelu pedig 30, s ha objektív szemmel nézzük a tendenciákat, a szerb hosszabb távon többre viheti majd, mint a belga. Ha Vlahović felszabadulna a szorongás alól, ami jelen pillanatban még uralkodik rajta, értéke akár többszáz millió euróra is rúghatna. Mindazonáltal azt kell mondanom, hogy ha Lukaku végül mégis a Juventusnál kötne ki, egyáltalán nem lepődnék meg, hiszen a mai futball már nem tud váratlant mutatni az embernek...

Chiesa és Vlahović párosában megvan a potenciál ahhoz, hogy egy korszakos duóvá váljanak. Én magam úgy gondolom, hogy Federico elsősorban nem szélső, hanem egy olyan támadó, aki a szélről halad a pálya közepe felé, s onnan igyekszik gólokkal, vagy gólpasszokkal segíteni együttesét. Nyilvánvaló, hogy az, aki 30 gólt vár el egy szezonban az olasztól, az tévúton jár, mindazonáltal 15 találat és ugyanennyi assziszt nem lenne irreális követelmény tőle. Ha egy két támadóval operáló szisztémában gondolkodunk, benne és Dušanban papíron benne kell, hogy legyen 40-45 gól egy évadban. 

Kellemetlen látni, hogy egy olyan játékos, mint Bonucci, aki nyolc bajnoki címet nyert a Juventusszal, s aranyszínű betűkkel írta tele a csapat történelemkönyvét, ilyen dicstelen módon kényszerül távozni a Zebráktól. A vezetőségnek az elmúlt idényben rengeteg idő állt rendelkezésére ahhoz, hogy megtervezze a jövő évi keretet, s hogy leüljön beszélgetni a feleslegesnek gondolt játékosokkal, ennek alapján pedig nem értem, hogy miért nem lehetett egy ennél méltóbb befejezést biztosítani Leo számára. 

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy Cristiano Giuntoli egy tehetséges, komolyan vehető, és hozzáértő szakember, akit már csak azért is kedvelek, mert alapvetően keveset beszél, s szavak helyett inkább tettek fűződnek a nevéhez. Úgy vélem, hogy a Juve a lehető legjobb sportigazgatót szerződtette személyében. A csapat mestere, Max Allegri ugyancsak nagyszerű sikereket ért el karrierje során, s az elmúlt szezonban is képes volt bebizonyítani, hogy miért tartják a szakma egyik legkiválóbb képviselőjének. A Juventus rengeteg gondja miatt ugyanis a legkevésbé sem volt egyértelmű, hogy a csapat képes lesz fenntartani a belső egységet, ám a tréner elérte, hogy a keret összezárjon, s problémák dacára is megpróbáljon jó teljesítményt nyújtani" – zárta szavait Prandelli.