Chiellini: "A Juventusszal ápolt kapcsolatom mindenen túlmutat"

chiellini_contact_extend.jpgMint ismert, a Juventus legendája és csapatkapitánya, Giorgio Chiellini a tegnapi nap folyamán aláírta új, 2023-ig szóló szerződését a Bianconerivel, mely ugyan sokak szerint csak puszta formalitásnak minősült, korábban egyáltalán nem volt biztos, hogy a futballista az Öreg Hölgy kötelékében maradhat-e. A lényeg azonban az, hogy minden az egyetlen helyes forgatókönyv szerint alakult, ekképp pedig a veterán középhátvéd tegnap este teljes boldogsággal adhatott interjút a Zebrák hivatalos csatornájának számító Juventus TV kamerái előtt, mely beszélgetés fordítását az alábbiakban olvashatjátok.  

Giorgio, azt hiszem, hogy helyénvaló az elmúlt percek eseményeivel kezdenünk, mikor aláírtad új, 2023-ig szóló kontraktusodat a klubbal, ami garantálja számodra, hogy két idénnyel később elmondhasd magadról, hogy összesen tizenkilenc esztendőt töltöttél a fekete-fehér szerelésben futballozva. 

"Talán a legjobb az lenne, ha nem is gondolnék erre, mivel ettől csak sokkal idősebbnek érzem magam. Rendkívül boldog vagyok, hogy folytathatom történetemet a Juventusnál, még akkor is, ha ezen bejelentés sokak szemében csak formalitásnak tekinthető, mivel az ehhez hasonló cselekedetek igen fontos lépéseknek számítanak egy labdarúgó életében. Annak idején meglehetősen fiatalon, szinte még gyermekként érkeztem ide, most pedig a Juve-család részének, s érett embernek mondhatom magam, aki az elmúlt esztendők minden egyes pillanatát borzasztóan élvezte. Nagyon remélem, hogy a továbbiakban is képes leszek megfelelő módon segíteni együttesemnek a további sikerek elérésének érdekében, mivel mint ahogy azt mindannyian tudjuk, a győzelem az egyetlen dolog, ami számít."

Hogyan született meg a közös folytatásról szóló határozat? A klub döntött a hosszabbítás mellett, vagy te magad? 

"Aláírásom végső soron valóban csak formalitás volt, mivel amint sikerült felmérnem, hogy fizikai állapotom az elkövetkezendőkben is lehetővé teszi számomra pályafutásom folytatását, mindkét fél a közös úton való továbbhaladás mellett foglalt állást, s mindössze az ezóta eltelt időszak különféle történései gátoltak meg bennünket abban, hogy korábban szentesítsük a megállapodást. A Juventusszal ápolt kapcsolatom rendkívül szoros, s túlmutat minden egyéb dolgon és problémán, mely esetlegesen felmerülhet tekintetünkben. Semmi kétségem nem volt azt illetően, hogy itt szeretnék maradni, valamint afelől, hogy itt van a jövőm."

Mivel a mester az elmúlt hónapokban visszatért a Juventushoz, ismételten alkalmad lesz együtt tevékenykedni Max Allegrivel, ennek nyomán pedig felmerülhet a kérdés, hogy beszéltél-e már a trénerrel, s ha nem, mit gondolsz, mit fog mondani neked első találkozásotok alkalmával? 

"Útjaink természetes módon keresztezték egymást, melynek során már viccelődtünk is a másik féllel, ahogy azt két, hozzánk hasonló tősgyökeres livornói tenné egymással. Örülök, hogy ismét lehetőségem lesz irányítása alatt futballozni, mivel Max rengeteget adott nekem, s úgy vélem, hogy mindenki másnak is. Vakációm alatt folyamatosan tartottam a kapcsolatot a már a Continassán tevékenykedő srácokkal, ők pedig azt mondták, hogy a mester valóban nagyon eltökélt az előttünk álló szezonnal kapcsolatban, s fel van spannolva a visszatérésből kifolyólag. Meggyőződésem, hogy Allegri a megfelelő személy együttesünk irányítására, s abban is biztos vagyok, hogy képes lesz visszavezetni a Juventust a csúcsra, hogy egy újabb nagy sikerszériának alapozzon meg ezen tevékenységével. Én magam elsősorban azért vagyok itt, hogy legjobb tudásom szerint segítsem őt ennek kieszközölésében, mindenekelőtt a pályán, ugyanakkor természetesen azon kívül is."

Mint ismert, a korábbi évektől eltérően ezúttal az olasz válogatott csapatkapitányaként, valamint friss Európa-bajnokként térsz vissza a Bianconerihez. Milyen érzéseket ébreszt benned mindez? 

"Mindenekelőtt óriási elégedettséget, mivel úgy vélem, hogy egy bizonyos kor fölött még nagyobb örömöt jelent átélni az ehhez hasonló sikereket és pillanatokat. Tapasztaltabb labdarúgóként jobban felismered, hogy mennyit nyom a latba egy efféle győzelem, s hogy milyen nehéz feladatnak is számít ennek elérése. Megítélésem szerint az a gondatlan, örömteli, s boldogsággal telített játékmód, melyet Olaszország képviselt a kontinensviadal során, a Juventus számára is követendő példát jelenthet, mivel az ekképp megvalósított futball alapvető feltétele lehet a diadaloknak. Az egyik legfontosabb tényezőnek az öltözői hangulat megfelelő mivolta fog számítani, mivel az Azzurri sikerének egyik titka is a csapatnál uralkodó légkör, valamint a technikai és emberi szinten egyaránt kiemelkedő, fiatalabb reménységek és tapasztalt veteránok megfelelő elegye volt. El kell érnünk, hogy az együtt töltött idő mindannyiunk számára örömteli perceket okozzon, ebben egészen biztos vagyok."

Amellett, hogy le kell fektetni ezen légkör alapjait a Juventusnál, a válogatottnál is meg kell tartani az eddigi szellemiséget, hiszen nem feledhetjük, hogy máris itt állunk a következő nagy kihívás, a 2022-es világbajnokság előtt. 

"A világbajnokság kezdetéig immár csak alig több mint egy év van hátra, meglátjuk, hogy mi fog történni addig. Karrierem során mindig is arra törekedtem, hogy kiélvezzem az adott pillanatot, melyben teljesítenem kell, s mindig is igyekeztem a jelenben élni, valamint az éppen aktuális eseményekre koncentrálni. Ha megadatik számomra, hogy megfelelő fizikai állapotban találjam magam a világtorna előtt, rendkívül boldog leszek, azonban akkor sem leszek csalódott, ha ezt nem mondhatom majd el magamról 2022 utolsó hónapjaiban. Az elmúlt néhány esztendőben megtanultam, hogy az élet egyetlen titka az, hogy a jelennel kell foglalkozni, s nem szabad túlzottan sokat gondolni a hosszabb távú célokra. Most az a legfőbb feladatom, hogy a mögöttem hagyott, számos tekintetben rendkívülinek számító, majd pihenéssel és regenerálódással eltöltött heteket követően visszatérjek a rendes kerékvágásba. Ezt követően egyelőre hétről hétre, mérkőzésről mérkőzésre tervezek, ameddig csak lehetséges" – összegzett Chiellini.