Laporta: "Nem fogunk bocsánatot kérni az UEFA-tól"

laporta.jpgAz FC Barcelona elnöke, Joan Laporta a Blaugrana minap megrendezett közgyűlésén hosszabb beszédet tartott a klubtagoknak, melyben egyértelműen kijelentette, hogy a katalán alakulat egészen biztosan nem fog bocsánatot kérni az UEFA-tól azért, mert a saját kezébe akarta venni az irányítást az Európai Szuperliga megalapítása által, mindemellett pedig kinyilvánította álláspontját a versenysorozat jövőjével kapcsolatban, melynek alapján a sportvezető továbbra is hisz az ESL kivitelezhetőségében. 

"Mikor annak idején először merült fel az Európai Szuperliga ötlete, a Barcelona elsők között fejezte ki tetszését a kidolgozás alatt álló tervek iránt, ugyanakkor ezzel együtt azt is kijelentettük, hogy az elképzelések gyakorlatba való átültetéséhez, klubunk hagyományaiból kifolyólag szükségünk van tagjaink jóváhagyására is" – szögezte le mondanivalójának kezdeteként. 

"Logikus volt, hogy az erről szóló szavazást június 30-a előtt tartjuk majd meg, ekképp most arra kérem Önöket, hogy tegyék le voksaikat az Európai Szuperliga körüli kérdésekkel kapcsolatban, hogy széles körű rálátást kaphassunk együttesünk klubtagjainak véleményére.

Annak ellenére, hogy az UEFA vesztünkről beszél, a magam részéről biztos vagyok benne, hogy projektünk továbbra is töretlenül működik, s változatlanul fennáll, a további részletekről pedig még mindig nyitottak vagyunk kétoldalú párbeszédet folytatni az Európai Labdarúgó Szövetséggel, mindazonáltal leszögezném, hogy nem fogunk elnézést kérni azért, amiért egy új sorozat megszervezésének előreirányzásával megkíséreltük saját kezünkbe venni sorsunkat. Ezt a lépést egészen biztosan nem fogjuk megtenni addig, amíg a Barcelona elnöke vagyok. 

Mégis hogy lehetnénk jóhiszeműek, s mikét hihetnénk a feltétel nélküli együttműködés lehetőségében, mikor az UEFA hónapokon keresztül pénzbírsággal, illetve a Bajnokok Ligájából való kizárással fenyegetett bennünket? Az idő nekünk dolgozott, mostanra pedig be is bizonyosodott, hogy az igazság a mi oldalunkon található, hiszen mint ismert, a szervezet hivatalosan is felfüggesztette az ellenünk, valamint a Real Madrid és a Juventus ellen indított fegyelmi eljárást, mellyel biztossá vált, hogy a következő idényben is indulhatunk a legrangosabb európai kupasorozatban. 

Nem fogunk meghátrálni, s nem adjuk fel eredeti terveinket, mivel nem érdekekből, hanem pusztán a labdarúgás iránti szeretetünkből kívántuk létrehozni az ESL-t. Azért alapítottuk meg a Szuperligát, mert imádjuk a futballt, s mivel látjuk, hogy mekkora bajban, s milyen bonyolult helyzetben van, aggódunk jövőjéért is. A gyakorlatilag állami tulajdonban lévő alakulatok mostanra jóval előnyösebb helyzetbe kerültek, mint a tradicionális klubok, fejlődésüket és befektetéseiket pedig semmi nem gátolja meg, ellentétben velünk, kiket ezerféle szabály és előírás akadályoz. 

A fiatalabb generációk ezzel párhuzamosan egyre növekvő mértékben fordulnak el sportágunktól, s izgalmasabb, érdekfeszítőbb versenysorozatokat találnak, mely által csökken fogyasztóink száma, ebből kifolyólag pedig az általuk jelentett bevétel is kiesik. Azt szeretnénk elérni, hogy a labdarúgás ismét a világ legjobb, valamint legvonzóbb sportága legyen, ehhez azonban nem elég meghagynunk a jelenlegi kereteket. Változásra van szükség, melynek részleteit csak együttes erővel dolgozhatjuk ki, s éppen ezért kívánjuk felvenni a kapcsolatot az UEFA-val, valamint a tőlünk különböző platformon elhelyezkedő együttesekkel is. 

Kijelenthető, hogy projektünk minden tekintetben nagyobb előnyöket biztosítana, mint melyet a jelenlegi intézményrendszer ad számunkra, ugyanis míg az UEFA által kifizetett támogatási összeg hozzávetőlegesen évi szinten 180 millió eurót tesz ki, addig az Európai Szuperliga ugyanennyi idő alatt 400 milliót bocsátott volna a klubok rendelkezésére. Úgy véljük, hogy a FIFA szervezete némiképp megértette és elfogadta álláspontunkat, melynek ellenére az Európai Labdarúgó Szövetség a kezdetektől fogva első számú közellenségként tekint ránk, mely hozzáállás azonban egyáltalán nem volt kifizetődő, ahogy arra a vizsgálat felfüggesztése is rámutat. 

Sajnálatos, hogy a Premier League alakulatai engedtek az UEFA igen erős külső nyomásának, s megijedtek a belengetett szankcióktól. Az angol csapatokat mindannyian a versenysorozat mozgatórugóinak szántuk, azonban a saját érdekeiket védő elit közbeszólt, ekképp pedig nem valósíthattuk meg elképzeléseinket sem. Úgy vélem, hogy a PL szóban forgó hat alakulata, látva az UEFA meghátrálását, mostanra igencsak bánja, hogy faképnél hagyta a Szuperliga többi alapítóját" – összegzett Laporta.