De Laurentiis: „A Napolinak kellene indulnia a Klubvilágbajnokságon”

adl2.jpgMint ismeretes, a FIFA nem hallgatva a játékosokra vagy az edzőkre a zsúfolt versenynaptár kapcsán, úgy döntött, hogy 2025 nyarától kezdődően négy évente 32 csapat részvételével egy hónapos tornává alakítja a korábbi klubvilágbajnokságot.

Már a selejtezők és a tornán való részvétel is milliós bevételeket hozhat a konyhára az érintett kluboknak. Az Inter már kvalifikálta magát erre az új tornára, így az utolsó olaszországi helyért a Juventus és a Napoli folytat versenyt, amihez a délieknek a BL elődöntőjébe kellene jutnia ahhoz, hogy bebiztosítsák az indulásuk jogát.

Aurelio De Laurentiis a Business of Football rendezvényen beszélt a megújult klubvilágbajnokságról és arról, hogy miért az ő klubjának kellene indulnia a Juventus ellenében.

„Sajnálhatnám a Juventust, akiket erre a szezonra megbüntettek és kizártak minden nemzetközi kupa indulásból, azonban ha legyőznénk a Barcelonát, majd ezt követően egy döntetlen és egy győzelem lenne a mérlegünk, akkor joggal indulhatnánk mi.”

„De alapvetően sem szabadna a Juventusnak lehetőséget biztosítani az indulásra, elvégre az UEFA eltiltotta őket az európai kupáktól.

Annak ellenére, hogy milyen fennakadásokat fog ez a Klubvilágbajnokság okozni a versenynaptárban, úgy gondolom, hogy pont a fent említettek miatt nem szabadna engedni, hogy elindulhassanak benne.”

A Tuttosport jelentése szerint a Juventus úgy döntött, hogy nem reagál De Laurentiis vagy a Napoli ezen megjegyzéseire, illetve igyekeznek ezt majd vasárnap este a pályán megtenni.

A Partenopei elnöke igen eltökélt abban, hogy az olasz rekordbajnok ne indulhasson ezen az új tornán, és ennek érdekében komoly lépésre szánta el magát. A Radio Kiss Kiss Napoli értesülései szerint De Laurentiis utasította a klubja ügyvédeit, hogy nyújtsanak be egy fellebbezést a FIFA-hoz, hogy a Juventus ne vehessen részt az átalakított tornán.

Az indulással kapcsolatos szabályokról már korábban mi is beszámoltunk, az európai csapatok számára a kvalifikációt az UEFA klubkoefficiens rangsora dönti majd el. E tekintetben a Juventusnak jelenleg 47 pontja van, ami azonban ebben a szezonban egészen biztosan nem fog már nőni, míg a Napoli 42 ponttal rendelkezik, mögöttük jócskán lemaradva a Lazio 35 egységgel. Azonban utóbbi két csapat számára még adódik lehetőség további pontok begyűjtésére a 2023/24-es Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Minden egyes győzelem további két pontot ér, a döntetlen pedig egyet, míg a következő körbe jutás is egy egységet ér.

Ezen számítások alapján látható, hogy a Laziónak a Klubvilágbajnoki részvételhez a Bajnokok Ligája idei kiírásában a döntőig kellene jutnia.

A Napoli helyzete már egy kicsit bonyolultabb. Az elődöntőbe jutás gyakorlatilag garantálná a kijutásukat, bár adott esetben ez már a negyeddöntő végéig is elérhető lehet. Első körben ugye a Napoli számára mindenképp be kell jutni a negyeddöntőbe a Barcelona ellenében.

Ha jövő héten nyernek ellenük, akkor azzal három pontot kapnának (kettő a győzelemért, egy a tovább jutásért), így 45 pontjuk lenne. Ezt követően ahhoz, hogy pontszámban beérjék a Juventust, még további két pontra lenne szükségük (egy gőzelem, vagy két döntetlen).

Ha a Napoli jövő héten legyőzi a Barcelonát, akkor egy győzelemmel és egy döntetlennel a negyeddöntőben bebiztosítaná a Napoli helyét az UEFA rangsorában a második legerősebb olasz csapatként.

Ellenben, ha a Napolinak csupán döntetlenre futná erejéből a Barcelona ellen, de így is tovább jutna, akkor a negyeddöntőben két győzelemre lenne szükség, vagy elődöntőbe jutásra.

Végezetül pedig, ha a Partenopei nem jut túl a Barcelonán, akkor az UEFA klubkoefficiens rangsora alapján nem kvalifikálhatják magukat egyenes ágon, éppen ezért készül De Laurentiis jogi csatározásra is, biztos, ami biztos alapon.