Tárgyalások kezdődtek a háttérben egy 18 csapatos bajnokságról?

italian-serie-a-logo_1.pngA La Gazzetta dello Sport szerint "informális" tárgyalások kezdődtek a Serie A csapatainak 20-ról 18-ra való csökkentéséről, de ez leginkább csak a topklubok állna érdekében. A milánói székhelyű napilap értesülései szerint az olasz élvonalbeli klubok és a Lega Serie A elnöke, Lorenzo Casini hétfőn informális tárgyalásokat kezdett a Serie A esetleges 18 csapatosra való csökkentéséről.

A liga átalakításáról szóló kérdés eredetileg nem szerepelt a napirenden, ezért a megbeszélések egyelőre csak előzetes stádiumban vannak, de a vita a következő hetekben folytatódhat, valószínűleg január 26-tól, amikor a FIGC elnöke, Gabriele Gravina is részt vesz a Lega Serie A következő ülésén.

A Gazzetta szerint az olasz élklubok egyetértenek abban, hogy a Serie A-t 18 csapatosra kellene csökkenteni, mert a következő években az új formátumú Bajnokok Ligája és a 2025 nyarától induló klubvilágbajnokság miatt még zsúfoltabb lesz a versenynaptár. A Serie A vezető csapatai azzal is érveltek, hogy a Ligue 1 és a Bundesliga is jelenleg 18 csapatos.

A közepes és kis klubok viszont attól tartanak, hogy egy 18 csapatos Serie A megnehezítené a túlélési versenyt, és a csapatok számának csökkentése minden klubot érintene anyagilag, különösen a hazai televíziós jogok tekintetében.

A Serie A csapatainak számának csökkentését támogató kluboknak legalább 14 támogató szavazatra van szükségük, és nagyon valószínűtlen, hogy rövidesen meglesz a határozatképesség. Ugyanakkor a FIGC elnöke, Gravina azt szorgalmazza, hogy az olasz labdarúgást úgy alakítsák át, hogy csökkentik a profi klubok számát, amely jelenleg 100 együttest jelent Olaszországban.

Hogy értsük is, mire apellálnak a top klubok azon érveléssel, hogy zsúfolttá válhat a versenynaptár, nézzük meg, pontosan miben lesz más és/vagy újabb a Bajnokok Ligája 2024/25-ös kiírása, valamint a Klub Világbajnokság.

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága által bejelentett reformok központi változtatása a jelenlegi csoportkörös rendszer elhagyása. A Bajnokok Ligája jelenlegi csoportkörében 32 résztvevő szerepel, nyolc darab négyes csoportba osztva. A 2024/25-ös szezontól 36 klub vesz majd részt a Bajnokok Ligája bajnoki szakaszában (korábbi csoportkör), így négy csapattal többnek lesz lehetősége arra, hogy megmérkőzzön Európa legjobb klubjaival. Ez a 36 klub egyetlen bajnoki versenyben vesz majd részt, amelyben mind a 36 versenyző klubot együttesen rangsorolják.

Az új formátum szerint a csapatok nyolc mérkőzést játszanak majd az új ligafázisban (korábbi csoportkör). A továbbiakban nem három ellenféllel játszanak majd kétszer – otthon és idegenben –, hanem nyolc különböző csapat ellen, és a mérkőzések felét otthon, felét pedig idegenben játsszák. A nyolc különböző ellenfél meghatározásához a csapatokat kezdetben négy rangsorba sorolják. Ezután minden csapatot úgy sorsolnak ki, hogy mindegyikből két ellenféllel játszanak, és mindegyikből egy-egy csapat ellen játszanak egy mérkőzést otthon, egyet pedig idegenben.

Ez lehetőséget ad a kluboknak arra, hogy az ellenfelek szélesebb skálája ellen mérettessék meg magukat, és a szurkolók számára nagyobb esélyt ad arra, hogy a legjobb csapatok gyakrabban és korábban találkozzanak egymással a bajnokságban. Ez minden klub számára versenyképesebb mérkőzéseket is eredményez a teljes mezőnyben.

Az új bajnokságban az egyes mérkőzések eredményei döntik el az összesített rangsort, a győzelemért három, a döntetlenért egy pont jár.

A bajnokság első nyolc helyezettje automatikusan kvalifikálja magát a 16 közé, míg a 9-24. helyen végző csapatok egy kétlépcsős kieséses rájátszásban küzdenek meg a legjobb 16 közé jutásért. A 25. vagy annál rosszabb helyen végző csapatok kiesnek, és nem jutnak be az UEFA Európa Ligába.

Az új formátum, amelyben az összes csapat egy bajnokságban szerepel, azt jelenti, hogy a bajnoki szakasz utolsó estéjéig több mindenre lesz lehetőség.

A kieséses szakaszban a 9-16. helyezett csapatok a kieséses szakasz rájátszásának sorsolásán kiemeltek lesznek, ami azt jelenti, hogy a 17-24. helyezett csapattal találkoznak – elvileg hazai visszavágóval. A kieséses szakasz rájátszásában győztes nyolc klub jut a 16 közé, ahol a legjobb nyolc közé jutott csapatok egyikével találkoznak, akik a 16 közé jutásért kiemeltek.

A bajnoki és a kieséses szakasz közötti szinergia erősítése, valamint a bajnoki szakasz során a nagyobb sportos ösztönzés érdekében a kieséses szakasz párosításait is részben a bajnoki szakasz helyezései határozzák meg, és a sorsolás szintén meghatározza és kijelöli a döntőbe jutó csapatok útvonalát.

A 16. körtől kezdve a verseny továbbra is a jelenlegi formátumot követi, azaz a kiütéses fordulók vezetnek a döntőhöz, amelyet az UEFA által kiválasztott semleges helyszínen rendeznek meg.

A döntő előtti összes mérkőzést továbbra is a hét közepén játsszák, elismerve a hazai versenynaptár fontosságát Európa-szerte, míg a döntőt továbbra is szombaton játsszák.

A Klub Világbajnokság formátuma is változni fog 2025-ös esztendőtől kezdve, melynek azt jelenti, hogy a torna klasszikus világbajnoki formátumban zajlik majd, 32 csapat nyolc darab négyes csoportba osztva. Az első két helyezett jut tovább a kieséses szakaszba, ahol a döntősök összesen hét mérkőzést játszanak. A csapatoknak három pihenőnapjuk lesz a mérkőzések között, és a harmadik helyért nem rendeznek rájátszást.

Az esemény rendezésének joga az Egyesült Államoké lesz, a 32 csapat pedig a következőképp lesz kiválasztva:

  • UEFA 12 klubot delegál, a 2020-21 és 2023-24 közötti UEFA Bajnokok Ligája-győztesek és nyolc másik csapat, amelyeket ugyanezen négyéves időszak alapján, egy klubrangsor révén határoznak meg,
  • CONMEBOL (Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség) 6 klubot delegál, a Copa Libertadores győztesei 2021 és 2024 között, valamint két másik csapat, amelyeket ugyanezen négyéves időszak alapján, egy klubranglista révén kell meghatározni,
  • Concacaf (Észek- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgószövetségek Konföderációja) 4 klubot delegál, a Concacaf Bajnokok Ligája 2021 és 2024 közötti győzteseit,
  • AFC (Ázsiai Labdarúgó Szövetség) 4 klubot delegál, az AFC Bajnokok Ligája 2021 és 2024 közötti győzteseit,
  • CAF (Afrikai Labdarúgó Szövetség) 4 klubot delegál, a CAF Bajnokok Ligája 2021 és 2024 közötti győzteseit,
  • OFC (Óceániai Labdarúgószövetség) 1 klubot delegál, a OFC Bajnokok Ligája 2021 és 2024 közötti győztesei közül a legmagasabb helyezett alakulatot. 

A következő kritériumok is alkalmazandók:

  • Abban az esetben, ha egy klub a 2021-2024-es időszakban két vagy több alkalommal megnyeri a konföderáció első számú klubversenyét, akkor a sportszakmai kritériumok alapján kiszámított klubrangsor alapján adják meg a hozzáférést.
  • A hozzáférési listán országonként legfeljebb két klub szerepelhet, kivételt képeznek azok az esetek, amikor egy országból kettőnél több klub nyeri meg a konföderáció első számú klubversenyét a négyéves időszak alatt.

A FIFA Tanácsa egyhangúlag jóváhagyta a 2024-től évente megrendezendő klubverseny koncepcióját is, válaszul arra, hogy a FIFA Klubvilágbajnokság a jelenlegi formájában 2023-ban kerül utoljára megrendezésre.

Ez az éves torna az egyes konföderációk első számú klubversenyének győzteseit fogja össze, és egy semleges helyszínen megrendezésre kerülő döntővel zárul majd az UEFA Bajnokok Ligája győztese és a többi konföderációt képviselő klubok közötti interkontinentális rájátszás győztese között.