Davide Lippi: "Chiellini visszatér, ha készen áll majd rá"

davide_lippi.jpgAz ismert játékosügynök, Davide Lippi, a Juventus egykori sikeredzőjének, majd a 2006-ban Olaszországgal világbajnokságot nyerő trénernek, Marcello Lippinek a fia, exkluzív interjút adott az IlBianconero munkatársának. A témák között szóba került a február 26-án bemutatásra kerülő Adesso vinco io című dokumentumfilm, amelynek középpontjában a Juve történelmi edzőjének alakja áll.

Hogyan jött az ötlet?

„Amikor az ember egy ilyen kaliberű figura, és a pályafutása véget ér, nemcsak ötlet szükséges, hanem a valóság szinte meg is követeli, hogy alkoss valamit, ami kellemes és szórakoztató is. Számára és számunkra is izgalmas volt, ez egy nagyon szép film.”

Marcello Lippit, mint embert jobban meg fogom ismerni?

"Inkább a személyiségének aspektusa lesz hangsúlyozva, mintsem az, amilyennek a futballpálya környezetében kellett lennie. Másfél óra szól majd olyan érzelmekről, melyek nem megkomponáltak, hanem mert valóban így történtek meg. Megismerhetjük megannyi bajnok életének sok olyan részletét, melyeket eddig nem fedtek fel a sajtóban, emiatt szórakoztató lesz ezt hallgatni és megismerni. Sok mindent megértesz, többek között, hogy miképp nyertek ezek a bajnokcsoportok. Elmondják, hogyan csinálták, mivel motiválták egymást."

Max Allegri csatlakozhat-e majd Lippi mellé a Juve életében?

"Nagyon közeli barátok, mi több, én is barátomnak mondhatom Allegrit, ő is a családunk tagja. A Juve jól szerepel a bajnokságban, köszönhetően annak az elegynek, amelyet Allegri alkotott a csapat rutinos játékosaiból és a fiatalokból. Ez egy fiatalokkal teletömött csapat, akik nagyszerű eredményeket fognak produkálni.”

Egy szintre lehet őket helyezni?

"Van egy dolog, ami a különbséget jelenti, ez pedig a Bajnokok Ligája-trófea. Ez egy olyan serleg, mely 1996 óta hiányzik, és ez a kupa nagy súlyt képvisel a dicsőségek listáján. Nem lehet összehasonlítani két edzőt, de objektíven nézve normális dolog az, hogy a Bajnokok Ligája megnyerése sokat nyom a latban az értékelésnél."

Hogy alakul Giorgio Chiellini "új" élete?

"Mindennap hallok róla, jól van, még néhány hónapot Los Angelesben fog eltölteni. Nyugodtan él, tudatában annak, hogy jó karriert tudhat maga mögött, mindent, amit meg kellett tennie, azt megtette."

Ez Giorgio első tapasztalata a pályán kívül, hogy megy?

"Intelligenciával és kultúrával veti bele magát az új tapasztalatba, bár még sokat kell tanulnia és fejlődnie, mint minden játékosnak, aki visszavonult. Ő egy rendkívüli intelligenciával rendelkező srác, tudja, hogy a fejlődéshez tanulás szükségeltetik, és tapasztalatot kell szereznie. Nagyon büszke vagyok a fiúra és az emberre, akivé vált, aki velem együtt nőtt fel. Bármit is akar csinálni, magas szinten fogja űzni azt.”

A jövőben visszatér a Juvéhoz?

"Nem tudjuk, hogy mik a szándékai, ő most egy fontos szakaszában van az életének. Ha Chiellinire gondolsz, akkor a Juvéra gondolsz, lesz idő a gondolkodásra és az elmélkedésre is. Ha ez meg is történik majd valamikor, nem szabad, hogy kényszerből alakuljon így. Giorgio részéről nincs szorongás, napi szinten követi a Juvét, de nagyon koncentráltan halad a maga útján."

Milyen szerepet képzel el Giorgio számára...?

"Ezt majd az idő eldönti. Bármit megtehet majd azzal együtt, aki erre a lehetőséget megadja neki, felesleges ezt most kifejteni."

Hogyan mozgott a Juventus a piacon?

"Jól dolgoztak az átigazolási piacon, láthatóan olyanok intézkedtek, akik kompetensek ebben, és sokat tudnak erről a munkáról. A lehető legkevésbé belenyúlva adtak hozzá ehhez a csapathoz, amely kiérdemelte a második helyet. Amikor ilyen csapatrészeid vannak, akkor az a helyes döntés, ha erősíted őket, felesleges megváltoztatni az egyensúlyt. Keveset mozogtak a piacon, de néha ez többet ad hozzá az egészhez. Amennyiben a jövőt folyamatosan szem előtt tartva cselekszel, úgy nem mindig a sok változtatás jelenti azt, hogy jól csinálod a munkádat, bizonyos esetekben minél kevesebbet változtatsz, annál jobb eredményt érsz el."

Az új szerződtetésekről mi a véleményed?

"Megszerezték Tiago Djalót, aki még nem áll készen, de jövőre már szerephez juthat. Carlos Alcaraz, aki nagyszerű minőséggel és erővel rendelkezik, hiszen már több mint 1500 percet játszott a Premier Leauge-ben, és a Bajnokok Ligájában is van már nemzetközi tapasztalata, egy fiatal játékosokból álló csapathoz csatlakozik" – összegzett Davide Lippi.