Allegri: "Nekünk az ötödik helyezetthez kell viszonyítanunk magunkat"

allegri.JPGA Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri a pénteken megrendezésre kerülő Monza elleni találkozót megelőzően megtartotta ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját, melyen kitért egyes játékosok állapotára, valamint a múlt vasárnap lejátszott Inter elleni, 1-1-es eredményt hozó mérkőzésre is. General Max kellő tisztelettel beszélt az egykori főnöke, Silvio Berlusconi által sikeres útra terelt Monza együtteséről, nem feledve, hogy az ex-Juventus csatár Rafael Palladino vezette csapat a tavalyi szezonban hat pontot szerzett az Öreg Hölggyel szemben.

Milyen meccset kell majd játszania a Juvénak?

"Azon kívül, hogy még mindig nem kaptunk ki hazai pályán, a Monza az egyetlen csapat, amely tavaly hat pontot elvett tőlünk, és egyetlen gólt sem tudtunk szerezni ellenük. Nehéz és fontos meccs lesz, ugyanolyan fontos, mint az utána következő összes többi, azonban holnap elsősorban az Inter elleni hazai döntetlent kell túlszárnyalnunk."

Hogy van Locatelli? Danilo kerettag lesz?

"Ami a sérülteket illeti, Danilo és Alex Sandro bevethető lesz, azonban érthető módon nincsenek 100%-os állapotban. Ami Locatellit illeti, ma fogjuk kiértékelni az állapotát, mivel fájdalmakra panaszkodik. Itt volt velünk a minap, és segített, ahol tudott, majd meglátjuk hogyan alakul."

Ha Locatelli nem lép pályára, Nicolussi Caviglia akkor ismét ott lesz?

"Ma még nem tudom, mert meg kell néznem az edzést, látnom kell azt, hogy Locatelli alkalmas-e játékra, ki kell értékelni azt is, hogy Nicolussi bokájával mi a helyzet, akinek egyébként az Inter ellen fontos meccse volt, és jól is játszott. Nála azonban az is igaz, hogy sokáig nem volt játékban, így ki kell őt is értékeljük. Ha nem lesz bevethető, úgy találunk majd más megoldást, és tesszük a dolgunkat."

Kényes lenne egy holnapi vereség?

"Megmagyarázhatatlan hiba lenne, az érettség hiánya. Mert mi, ahogy eddig is mondtuk és tettük, tudjuk, hogy mik a határaink, a csapat nagyon összetartó. Jó pozíciót foglalunk el a tabellán, de még nem értünk el lényegében semmit, mivel tisztában vagyunk azzal, hogy milyen is a futball. Egy pillanatnyi koncentrációs hiba, esetleg kicsit a képességeid alatt játszol, és ezzel azt kockáztatod, hogy veszítesz. Nem könnyű meccseket nyerni. Hat mérkőzésünk van a szezon első felének végéig, ebből négy idegenben. Monza, Genova, Frosinone és Salernitana, és itthon is vannak közvetlen összecsapásaink. Még mindig elérhetőek a kitűzött céljaink, amikért játszhatunk, és lépésről lépésre kell haladnunk. Holnap egy nagyon jó csapat ellen lépünk pályára, remek vezetéssel és jó játékosokkal, sok csapat életét megkeserítették már, a számok ezt mutatják. Olyan csapatról beszélünk, amely a védekezési fázisban egészen különleges. Az elmúlt tíz mérkőzést figyelembe véve, három meccsen kaptak három gólt, míg a másik hét meccsük mindegyikén csupán egy találatot szenvedtek el. Ez arról árulkodik, hogy ez egy olyan csapat, amelyben mindenki kiveszi a részét a védekezésből."

Hisz a Scudettóban, mint Rabiot?

"Nem tudom, mert a csapat öltözőjébe soha nem lépek be, mert az szent. Normális, hogy a játékosokban, mint mindannyiunkban, meg kell lennie a vágynak, hogy valami fontos célt akarjanak elérni, azonban ennek a vágynak a holnapi mérkőzésre, és aztán az azt következő meccsre kell vonatkoznia. Egyszerre csak egy lépést kell tennünk, és azt sem szabad elfelejtsük, hogy a Juventus számára a Bajnokok Ligájából való kiesés, nagy veszteséget jelent, mivel az európai kupasorozatban való szereplés mindenképpen fontos a klub számára, és gazdasági vonzerővel is bír a költségvetés tekintetében. Kötelességünk ezt az évet egy olyan minimális célkitűzésre építeni, mint az, hogy jövőre a Bajnokok Ligájában játszhassunk majd."

Milyen módon játszó Juventus várható holnap?

"Az első 13 mérkőzésen látható Juventusának kell lennie, mert semmiképpen sem engedhetjük meg magunknak azt, hogy lebecsüljük bármely ellenfelet, kelőlő tisztekettel kell pályára lépjünk ellenük, és mindenekelőtt csapatként kell teljesítenünk, ahogyan ezt eddig is tettük, függetlenül attól, hogy hogyan alakult a vasárnapi Inter elleni meccs."

Chiesa és Vlahović kezdőként fog szerepelni?

"Chiesa és Vlahović jó teljesítményt nyújtottak, de a többiek is rendben vannak. Volt, amikor Kean és Milik játszott, vasárnap Federico és Dušan kapott lehetőséget, és jól teljesítettek. Azt is mondtam a fiúknak, hogy idén az a célunk, hogy visszatérjünk a Bajnokok Ligájába és egészen biztopsan lesznek olyan időszakok, amikor valaki kevesebbet fog játszani, és emiatt esetleg dühös lesz, és ez így van rendjén. De egyéni szinten is nagyon fontos, hogy visszakerüljünk a Bajnokok Ligájába. Időnként eszembe jut Perin, aki idén kevesebbet játszik, és aki egy nagyon magas szintű kapus. Az öltözőben elfoglalt szerepe is nagyon fontos, mert bár kevesebbet játszik, mindig kezdeményező és támogató módon viselkedik. Ez is példája annak, hogy mindenkinek az a célja, hogy a Juventus visszatérjen a keddi vagy a szerdai játéknapokra."

Sokat beszéltek a jövőjéről, a következő évet is az Öreg Hölgy edzőjeként kezdi majd?

"Általában ebben az időszakban mindig beszélnek a jövőről. Nekem 2025-ig van szerződésem a Juventusszal, együtt dolgozunk és jó munkát végzünk, az van a fókuszban, hogy mi lesz a Juventus jövője, nem csupán a jövő éveben, hanem a következő években is. Én az új vezetőséggel, Scanavino vezérigazgatóval, a tulajdonossal, akivel tíz éve tartom a kapcsolatot, az új sportigazgatóval, Giuntolival, Mannával, jó összhangot tudunk teremteni, kiegészítve mindezt az egész ifjúsági szektorral, mivel fontos az, hogy a Juventus jövője biztosítva legyen. Egy dolgot megtanultam, amikor 2014-ben először megérkeztem ide, ez pedig az, hogy a Juventusban az emberek elmúlnak, de a Juventus DNS-e megmarad. Csendben kell maradni, visszafogottan kell dolgozni, a többi nem számít. Ezzel az új vezetőséggel nagyon egyetértek abban, hogy megpróbáljuk biztosítani a Juventus jövőjét nemcsak a közeljövőben, hanem az elkövetkező években is."

Jobb üldözöttként a tabella élén lenni, vagy kényelmesebb az Inter mögött, velük lépést tartva mérkőzéseket játszani?

"Nem az Inter itt a lényeg, nekünk az ötödiket kell néznünk. Azt kell elérnünk, hogy ők mögöttünk maradjanak, ők üldözzenek bennünket, mi pedig előrefelé meneküljünk. Ezt nem tehetjük meg egy meccsen, ezért fontos az, hogy folytonosságot adjunk. A bajnokság egy cirkáló és nem egy gyorsasági verseny. Meg kell tartsuk ezt a mentalitást, az, hogy két ponttal vagyunk az Inter mögött, büszkeséget és elégedettséget ad nekünk, az elvégzett munka és mindenekelőtt a vágy miatt. Ugyanakkor a mögöttünk lévőkre is figyelni kell, mert a futballban gyorsan változnak a dolgok, ezért fontos a folyamatos fejlődés, és ezt minden nap meg kell tenni."

A Juve a hetedik legjobb támadósorral rendelkezik a Serie A-ban, a csatárok góljai hiányoznak a versenyképességhez?

"Idén Vlahović öt, Chiesa négy gólt szerzett, most Kean góljait kell megtalálnunk, Miliknek vagy Yıldıznek gólt kell szerezbnie, ha játszik. A lényeg, hogy nyerjünk meccseket, függetlenül attól, hogy ki lövi a gólokat. Az normális, hogy a csatároknak több esélyük lesz, de ezen dolgozunk és próbálunk javítani."

Elégedett lenne azzal, ha a csapat a bajnoki tabella második helyén fejezné be a 2023-as évet?

"Most itt arról beszélni, hogy mi fog történni december 30-án, semmi értelme. Egyszerre csak egy dolgot tegyünk, mert most a holnap a közvetlen jövő, és mi a barátom, Galliani Monzájával játszunk. Őt ma már csak a vezetéknevén emlegetjük, őt, aki szokás szerint egy igazán nagyszerű menedzsernek bizonyul, és nagy szerencsém volt azzal, hogy vele dolgozhattam egykor, és nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, ahogy sokmindenki mással is, de érzelmi szinten hozzá kötődöm igazán."

Kíváncsi lennék a véleményére Palladinóról?

"Mint mindig, Galliani most sem tévedett az edzővel. Azt mondanám, hogy Palladino nagyon jól teljesít, biztos vagyok benne, hogy a fejlődésében nagy hatása volt annak, hogy Galliani közelében lehetett, mellette pallérozódhatott. Nem kizárólag a pályáról beszélek, mert az edző a pályán kívül is fontos szerepet tudhat magáénak, és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű karriert futhat be. Vannak jó fiatal edzők, akik fejlődnek és ez nagyon fontos. Aztán az, hogy van egy olyan nagy tapasztalattal és zsenialitással rendelkező menedzser, mint amilyen Galliani volt, az biztosan előnyt jelenthet számára." -zárta gondolatait a Mister.