Van Basten: "de Ligt nem sokat fejlődött a Juventusnál"

de_ligt_vs_austria.jpgAz Ajax Amszterdam és az AC Milan egykori kiváló labdarúgója, Marco van Basten a minap meglehetősen figyelemreméltó nyilatkozatot tett a holland médiának, melyben kijelentette, hogy annak ellenére, hogy a Juve fiatal védője, Matthijs de Ligt képességeinek fejlesztése miatt igazolt Olaszországba, nem sokat haladott előre a Bianconeri kötelékében, ekképp pedig megkérdőjelezhető döntést hozott 2019 nyarán. 

A korábbi legendás támadó mindemellett leszögezte, hogy az Oranje két utóbbi, Európa-bajnokságon aratott győzelmének ellenére sincs elragadtatva a holland válogatott teljesítményétől, s ezen belül de Ligt hozzáállásától, aki kvalitásaitól elmaradó produkciót nyújt a pályán megítélése szerint. 

"De Ligt középhátvéd, ennek következtében pedig sokkal nagyobb vezéregyéniségnek kellene lennie, s a jelenlegi mértéket meghaladó mértékben kellene irányítania alakulatát. Úgy vélem, hogy bizonyos tekintetben messze elmarad a szükséges szinttől, hiszen jóval kevésbé hallatja a hangját, mint ahogy az elvárható lenne, ezen felül pedig nem is irányítja a védelmet, mely legfőbb feladatát jelentené" – kezdte mondanivalóját a NOS kérdésére felelvén. 

"Bár a fenti tulajdonságok mind-mind alapvető jellemvonásnak számítanak egy középső védő esetében, de Ligtnél szinte egyik sem jelenik meg érdemben, ugyanis Matthijs ahelyett, hogy a ezek megvalósítása mellett futballozna, jószerivel alapvető feladatait sem képes elvégezni, mivel csak minden kreativitást mellőzve fut emberei után, miközben hatalmas lyukakat hagy alakulatai hátsó alakzatában. De Ligt állítólag azért ment Olaszországba, hogy elsajátítsa a védekezés egy magasabb fokozatát, ám úgy hiszem, hogy összességében nem sokat fejlődött a Juventus kötelékében."

Van Basten véleményének kinyilatkoztatását követően, mely de Ligt mellett Frank de Boer gárdájának állítólagos gyenge teljesítményét is firtatta, a Bianconeri fiatal labdarúgója szinte azonnal válaszolt ikonikus honfitársának, leszögezve, hogy megérti, hogy ha valaki így vélekedik róla, s ez megítélése szerint csak még jobb teljesítményre ösztönzi majd őt az elkövetkezendőkben. 

"Megértem van Basten Úr kritikáját, azonban úgy vélem, hogy ha valakinek aggályai vannak a találkozóinkkal kapcsolatban, annak alaposabban meg kellene vizsgálnia összecsapásainkat, s szakértői szemmel kielemezni produkciónkat. Tisztában vagyok vele, hogy a szóban forgó legenda hozzám hasonlóan szintén Olaszországban futballozott annak idején, azonban ennek ellenére nem feltétlenül értek egyet az általa elmondottakkal, mivel álláspontom szerint Ausztria ellen minden tőlem telhetőt megtettem a védelem megfelelő irányításának érdekében, még ha ezt nem is sikerült maradéktalanul végrehajtanom. 

Mindig a tökéletességre kell törekednünk, még akkor is, ha dolgaink éppenséggel jó úton haladnak, így pedig egyáltalán nem esnek rosszul a negatívabb hangok, mivel megítélésem alapján a kritikák és a dicséretek egyaránt jó hatást gyakorolnak fejlődésemre. Tisztában vagyok vele, hogy az általam elvárt szinttől gyengébb produkciót nyújtottam, ugyanakkor a mérkőzés előtti napokban kisebb izomsérülést, a meccs közbe pedig görcsöt szenvedtem, így sajnálatos módon nem voltam képes kihozni magamból a maximumot, ám éppen ezért folyamatos játéklehetőséget szeretnék magamnak kiharcolni, s Észak-Macedónia ellen is pályára kívánok lépni, mely találkozó továbbjutásunk ellenére rendkívüli jelentőséggel bír majd" – összegzett de Ligt.