Di Livio: "Agnelli mindenkinél többet vesztett"

di-livio.jpgA Juventus egykori futballistája, Angelo Di Livio ismételten kifejtette véleményét az Öreg Hölgy körüli aktuális helyzetről, melynek keretein belül az elmúlt napok után ismételten az Európai Szuperligával tette közzé meglátásait az olasz sportsajtó számára, kijelentve, hogy Andrea Agnelli történteket illető felelőssége elvitathatatlan, emellett pedig méltatta az UEFA által javasolt megoldásokat is. 

A korábbi középpályás mindenekelőtt igyekezett átfogóbban értékelni az ESL gyors felemelkedését, s legalább ugyanilyen rövid idő alatt lezajló bukását, többek között szót ejtve az Európai Labdarúgó Szövetség visszavágásáról, illetve a 2024-ben bevezetendő BL-reformról is. 

"Nem tudom, hogy pontosan kinek a fejéből pattant ki egy akkora baromság, mint a Szuperliga, ugyanakkor egy percig sem tagadtam, hogy mekkora ellenszenvvel viseltetek a versenysorozat iránt. Az ESL minden tekintetben rossz ötlet: néhány elitklubon kívül senkinek sem biztosít lehetőséget, holott a labdarúgás egyik alapvetése, hogy az esélyt minden egyes alakulatnak meg kell adni, illetve, hogy az egyes kiírásokban való szereplésről nem előjogok, hanem érdemek alapján döntenek. A Bajnokok Ligája tervezett reformja éppen azért nyerte el tetszésemet, mert a hagyományok megőrzésével szeretne mindenki számára előnyös helyzetet teremteni" – jelentette ki a TMW Radio adásában. 

Vajon a Bianconeri első embere, Andrea Agnelli miként kerülhet ki jelentősebb veszteségek elszenvedése nélkül? 

"Sehogy. A történet legnagyobb vesztese minden bizonnyal maga Andrea Agnelli, azonban minden, Szuperligához csatlakozó alakulat hatalmas presztízsveszteséget szenvedett. A napokban meghallgattam Paolo Maldini szavait, aki arról beszélt, hogy annak ellenére, hogy ő a Milan sportigazgatója, semmit sem tudott a háttérben zajló eseményekről. A megmérettetés tizenkét alapítója a lehető legrosszabbul jött ki meglehetősen felelőtlenül elindított kalandjából, s hosszú évek munkájába fog kerülni, mire visszaszerzik szurkolóik bizalmát."

Mindezek ellenére sokan úgy tartják, hogy az ESL alapvető célkitűzése, vagyis az európai futball megreformálása igenis a sportággal kapcsolatos teendők egyik legfontosabb lépése lenne. Ezt miként lehetne kivitelezni a kezdeményezés bukása után? 

"E rendkívül kényes pillanatban kétségkívül fel kell mérnünk, hogy milyen tekintetben kell módosítanunk a sportág jelenlegi keretein, mely különösen fontos lenne a mostani helyzetben, mikor a nagyobb kluboknak egyszerűen nincs jövedelmük a koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági helyzet következtében. Véleményem szerint az új alapok lefektetését a nulláról, s Európa együtteseinek széleskörű bevonásával kell megkezdeni, hogy mindenki számára nyitott és elfogadható rendszer teremtődjön. 

Természetesen az UEFA számos hibával rendelkezik, azonban a szövetség önmagában nem jelent problémát, a rájuk sütött vádaknak pedig semmiféle alapjuk nincs. Ha a fennálló néhány gondon javítani szeretnének, bármikor megtehetik, csupán tárgyalások szükségeltetnek hozzá, ahol mindenki egyenrangúan fejheti ki véleményét az adott helyzetről. Mindenképpen fontos, hogy a jövőben a klubok képesek legyenek kollektív határozatokat hozni, hiszen a labdarúgás elmúlt évtizedeiben mindig ugyanazon emberek voltak döntéshozói pozícióban, ami néhány helyen meg is látszik a rendszer kialakításán. 

A játékosok védelmére mindenképpen nagy figyelmet kellene fordítani, hiszen végső soron nem a pénzemberek, hanem a labdarúgók szerepelnek a pályán, nélkülük pedig a világ összes vagyona sem lenne elegendő egy nagyszabású terv kivitelezéséhez. E tekintetben nem csak a profi futballistákra gondolok, hiszen az alacsonyabb osztályokban szereplő játékosok számára ugyanúgy meg kell adni a lehetőséget, mint a hivatásos sportolóknak. Ezt illetően a Szuperliga megint csak túlzottan kirekesztő lett volna, mivel úgy gondolták, hogy mérhetetlenül sok pénz meglétéből egyenesen következik a magasabb színvonalú játék, egy körülményt azonban figyelmen kívül hagytak: az igazán nagy labdarúgók mindig alulról törnek fel a legjobbak közé."

Ha Agnellit elmozdítanák a fekete-fehéreknél betöltött pozíciójából, a torinóiak sikertrénere, Marcello Lippi képes lenne megfelelően pótolni őt? 

"Lippi mind játékosként, mind pedig trénerként a sportág legsikeresebb szereplői közé tartozott, ebből kifolyólag pedig a mai napig megkerülhetetlen alak az olasz labdarúgás világában, s véleményem szerint elnöknek is kiváló lenne. A Mister továbbra is kiválóan ismeri a futballt, emellett azzal is pontosan tisztában van, hogy miként kell hatni a futballistákra, amire a Juventusnál különösen nagy szükség lenne. Meggyőződésem, hogy idős kora ellenére továbbra is képes lenne ellátni bármilyen pozíciót, ekképp egyértelműen kifizetődő lépésnek bizonyulna Marcello visszatérése" – zárta mondanivalóját Di Livio.